Rendkívül káros az egészségre a fitneszkörökben sztárolt élelmiszer

Forrás: Shutterstock -
cukor orvos Dr Harmony Allison fehérjeszelet gasztroenterológus
A Tufts Medical Center gasztroenterológusa, Dr. Harmony Allison megdöbbentő kijelentést tett egy, a fitneszkörökben nagyon népszerű élelmiszerről. Azt állítja, soha, de soha nem enne fehérjeszeletet és persze azt is megmagyarázza, miért nem. 

Az egészséges táplálkozás fontosságáról nem lehet eleget beszélni, és akik tudatosan válogatnak az élelmiszerek között, azok oda is figyelnek arra, hogy gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és mérsékelt mennyiségű telítetlen zsírokat, húst és tejterméket is fogyasszanak.

Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek a közhiedelem szerint egészségesek, pedig valójában nem azok. Dr. Harmony Allison szerint ide tartoznak a fehérjeszeletek is.

Nem mindegy, miből jut a szervezeted fehérjéhez Forrás: Shutterstock

British Heart Foundation (BHF) szerint a legtöbben amúgy is több fehérjét esznek, mint amennyire szükségük van, így a legtöbb esetben felesleges célzottan pótolni ezt a makrotápanyagot. Az állásfoglalásuk értelmében nem szabad elfelejteni, hogy

a magas fehérjetartalom nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészséges egy étel, érdemes megnézni az összetevő lista többi elemét is.

A BHF az alacsony zsírtartalmú joghurtot és a kemény tojást javasolja például, ha többletfehérjét szeretnénk fogyasztani.

A legtöbb fehérjeszelet nagyon magas kalóriatartalmú és hozzáadott cukrot tartalmaz, ha magvak is vannak benne, akkor a zsírtartalmuk is magas.

Az egészségügyi szervezetek azt javasolják, hogy minden étkezéskor a tányérunk legalább negyedét fehérjetartalmú élelmiszerrel töltsük ki, együnk csirkét, tojást, marhahúst és halat. Ha helyesen állítjuk össze az étrendünket, nem csak a fizikai, de a mentális egészségünk is jobb lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.