Ezeket edd, ha rossz a kedved! - A leghatékonyabb hangulatjavítók

gyümölcsök tavaszi fáradtság puffadás zöldségek közérzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A helyesen összeállított étrend nemcsak abban segít, hogy megszabadulj a felesleges kilóktól, vagy éppen kordában tartsd a tested, hanem abban is, hogy jobb legyen a közérzeted, hatékonyabban tudd kezelni a stresszt, és a tavaszi fáradtságot is elkerülhesd. Eláruljuk, milyen hangulatban mit egyél, hogy összehúzott szemöldök helyett a mosolyod legyen az első, amit észrevesznek rajtad!

Rossz a kedved?

Tavasszal a rapszodikus időjárás levertté tehet, miközben a következő pillanatban feldobhatja a hangulatodat. Ha ügyelsz arra, hogy az étrended magnéziumban gazdag legyen, azzal fokozod a szervezeted szerotonin-termelését. A szerotonin boldogsághormonként is ismert, és valóban képes boldoggá és vidámabbá tenni.

Nektek mitől lesz mindig jó kedvetek? Mi a tippetek?




Thinkstock
Thinkstock

Tabuételek, ha dühös vagy

Ha haragszol az egész világra, ne fokozd tovább a helyzetet dühítő ételekkel! Ha hajlamos vagy a dühkitörésekre, ha az apróságokon is felkapod a vizet, kerülnöd kell egyes ételeket. Ilyen a méregerős paprika, mely csak még mérgesebbé tesz, ha már amúgy is paprikás hangulatban vagy, hiszen csak jobban felfűti az amúgy is felhevült szervezetedet.

De más ételek és italok is haragossá tehetnek. Például ha allergiás vagy a gabonafélék vagy a tejtermékek egyes összetevőire, az is okozhat dühérzést. Ha nem tudsz róla, hogy allergiás vagy ezekre, egy egyszerű vizsgálattal az ételintolerancia létére fény derül és a méregzsák viselkedésed végére pedig pont kerül.

Sok a stressz?

Legyen szó a munkahelyedről vagy a mindennapokról, manapság rengeteg stresszel kell szembenézned. Éppen ezért nem mindegy, hogy mennyire tudod kezelni a feszültséget. Fontos, hogy rendszeresen alkalmazz különböző relaxációs technikákat - legyen az meditáció, jóga, futás vagy úszás -, néhanapján pedig kényeztesd magad masszázzsal vagy szaunázással. Emellett igyekezz mindig eleget aludni.

Az étrended pedig lehetőleg minden nap tartalmazzon erdei gyümölcsöket! A bogyós gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok ugyanis segítenek feldolgozni a stresszt. Az eper, a málna, a szeder, az áfonya és társaik mind-mind gazdagok C-vitaminban, ami csökkenti a feszültséget. Az olajos magvakban pedig, mint a mandula vagy a dió, sok a B2- és az E-vitamin, a magnézium és a cink, amelyek szintén nyugtató és lazító hatással vannak a megtépázott idegekre.

Thinkstock
Thinkstock

Nem tudsz aludni?

Olyan nyugtalan vagy, hogy már aludni sem tudsz? Sokáig forgolódsz az ágyban, mielőtt végre álom jön a szemedre? Mielőtt altatót íratsz fel az orvosoddal, próbálkozz az étrended átalakításával! Hogy ne okozzon gondot az elalvás, és emiatt ne legyél állandóan fáradt és rosszkedvű, egyél több triptofán tartalmú ételt! Ne gondolj semmi bonyolultra, a triptofán nem elérhetetlen csodaszer: bőséggel megtalálható a túróban is, de amennyiben nem szereted a tejtermékeket, a szójatejben, a tofuban, a humuszban és a lencsében is sok a triptofán, így ezekkel is beviheted a szervezetedbe.

Az alvásban egy marék pörkölt szezámmag is segít. Ezek a magvacskák nemcsak triptofánban, a természetes altatószerben gazdagok, hanem magas szénhidrát- és közepes fehérje-tartalmuknak köszönhetően tökéletes rágcsálnivalók lefekvés előtt.

Puffadtnak érzed magadat?

Az egészséges élelmiszerekben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás az emésztőrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen - amely ugye jelentős befolyással van a hangulatra is. Ha például gyakran küzdesz puffadással, nem meglepő, ha nem csattansz ki a jókedvtől. Ha tehát rendszeresen nehézkesnek érzed magad, a hasad kemény és olyan, mintha mindig tele lenne, hívd segítségül a sötétzöld zöldségeket és a sötét levelű fűszernövényeket. A spenót, sóska, brokkoli és társaik májbarát növények, a máj pedig a zsírégetésben és a méregtelenítésben is nagyon fontos szerepet játszik.

Thinkstock
Thinkstock

A puffadásérzést meg is előzheted, ha étrended rostokban gazdag, sok folyadékot fogyasztasz és kerülöd a nehéz, zsíros ételeket. Ne felejtsd el, hogy a puffadás leküzdésével lelkileg is megkönnyebbülsz.

Teljesen kimerültél?

Van segítség, ha úgy érzed, hogy minden erőd elhagyott - például a B-12-vitamin. A B-12 legbőségesebb forrásai az állati eredetű ételek, azon belül a hús, a húskészítmények, a máj és a tojás. A tejben és a tejtermékekben is megtalálható ugyan a vitamin, de más a minősége, kevésbé hasznosítja jól az emberi szervezet. Ha vegetáriánus vagy, és egyáltalán nem fogyasztasz állati eredetű ételeket, elképzelhető, hogy nem kap elég B-12-vitamint a szervezeted. Hiába vagy fáradékony, nem biztatunk az elveid feladására, inkább algaevésre. A spirulina nevű algafajta ugyanis nagyon gazdag B-12-ben - és még nem is hizlal.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Fiatalodj nassolással, 70 forintból naponta!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110502-fiatalodj-nassolassal-70-forintbol-naponta.htmlFőzz maradékokból! - Mennyei, mégis filléres menükhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110412-fozz-maradekokbol-mennyei-megis-filleres-menuk.htmlEzt edd, ha városban élsz! - Tavaszi csodaszer, méregtelenítéshez ishttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110412-tavaszi-csodaszer-meregteleniteshez-is-a-medvehagyma-jotekony-hatasai.htmlÍme, a legolcsóbb zsírbontó! - Leolvasztja a kilókat az áfonyahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110411-ime-a-legolcsobb-zsirbonto-leolvasztja-a-kilokat-az-afonya.htmlEdd magad szépre! - A leghatásosabb ételek listájahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110406-edd-magad-szepre-a-leghatasosabb-etelek-listaja.htmlHány éves vagy? - A legegészségesebb ételek, életkor szerinthttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110331-hany-eves-vagy-a-legegeszsegesebb-etelek-eletkor-szerint.htmlÍgy lehetsz szédítően jó az ágyban! - Eláruljuk, mit egyélhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110326-libidonovelo-etelek-es-italok-a-jobb-szexert.htmlHosszabbítsd meg az életed 10 évvel! - A legjobb ételkombinációkhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110310-hosszabbitsd-meg-az-eleted-10-evvel-a-legjobb-etelkombinaciok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.