Lehet, hogy téged is tévesen diagnosztizáltak penicilinérzékenységgel: járj utána

Forrás: ANP via AFP/"Richard Brocken" -
mellékhatás gyógyszer allergia tanulmány penicilinérzékeny
Sokkal kevesebben allergiásak a penicilinre, mint ahány ember orvosi kartonján szerepel. A Royal Pharmaceutical Society szerint a gyógyszer gyakori mellékhatásai könnyen félreértelmezhetők, sok esetben allergiának titulálják holott nem azok. 

British Journal of Clinical Pharmacology 2019-ben megjelent tanulmánya szerint a britek és amerikaiak 6-10 százaléka allergiás a penicillinre. A friss kutatások szerint azonban ezek 90-95 százaléka tévedés.

A gyógyszerészeket és gyógyszerészhallgatókat tömörítő szakmai testület szerint a penicillin szedésének elmulasztása azt jelentheti, hogy az embereket más antibiotikumokkal kezelik, amelyek kevésbé hatékonyak.

Az RPS munkatársai szerint az emberek különféle okokból azt hihetik, hogy allergiásak a penicillinre, például hányingerük vagy hasmenésük van a gyógyszer bevétele után, holott ez nem allergia, csupán mellékhatás. Az is előfordulhat, hogy egy sok évvel ezelőtti, például gyerekkori allergia már rég nem áll fenn, de a beteg - tévesen - penicilinérzékenyként van nyilvántartva.

Illusztráció Forrás: ANP via AFP/"Richard Brocken"

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.