Légy óvatos ezzel a népszerű gyógyszerrel - Rámehet az egészséged, ha nem figyelsz a mellékhatásokra

Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szexualkardiologia-hogyan-segithet-a-kardiologus-a-merevedesi-zavaron -
fejfájás mellékhatás gyógyszer gyengeség sztatin
Világszerte nagyon sok ember szed sztatinokat, azaz koleszterinszint-csökkentőket, anélkül, hogy tudnák, milyen hosszú és rövid távú következményekkel járhat. A brit egészségügyi szolgálat (NHS) rendszeresen felhívja a háziorvosok figyelmét arra, hogy a gyógyszernek milyen mellékhatásai lehetnek: a legsúlyosabb a a myasthenia gravis, de ezen kívül is számos problémát okozhatnak. 

Az NHS szerint a legtöbben csupán enyhe tünetekről számolnak be a gyógyszer szedésével kapcsolatban, mint a fejfájás, szédülés, rossz közérzet, szokatlan fáradtság, vagy fizikai gyengeség, emésztőrendszeri problémák, mint például székrekedés, hasmenés, emésztési zavar vagy puffadás, valamint izomfájdalmak és alvási problémák. Mások komolyabb problémákat tapasztalnak a szedésükkor, mint például hányás, memóriaproblémák, hajhullás, tűszúrás érzés testszerte, májgyulladás, bőrproblémák.

A sztatinok olyan gyógyszerek, amelyek segíthetnek csökkenteni a májban termelődő "rossz koleszterin" szintjét.

A Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozó Ügynöksége pedig a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy a gyógyszer egy ritka, hosszú távú, izomgyengeséget okozó állapotot, az úgynevezett myasthenia gravist is okozhatja. Ezt az állapotot általában lógó szemhéjak, kettőslátás, rágási és nyelési nehézségek, elmosódott beszéd, gyenge karok, lábak, valamint légszomj alapján lehet azonosítani. Bármilyen korú embert érinthet, jellemzően 40 év alatti nőknél és 60 év feletti férfiaknál kezdődik.

Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szexualkardiologia-hogyan-segithet-a-kardiologus-a-merevedesi-zavaron

A legtöbben, akiknél a myasthenia gravis tünetei jelentkeztek, felépültek miután abbahagyták a gyógyszer szedését, de voltak, akik nem jöttek rendbe utána sem. A myasthenia gravisban érintettek átlagosan 60 év körüliek és a sztatinok szedésének megkezdése után néhány nappal és három hónap között jelentkeztek a tünetek.

A kutatások alapján nem lehet kijelenteni, hogy senkinek nem szabadna sztatinokat szedni, de arra figyelmeztetik az embereket, hogy bármilyen mellékhatást tapasztalnak, forduljanak orvoshoz. Az egészségügyi szakemberek pedig arra is felhívják a figyelmet, mielőtt gyógyszerhez nyúlunk, érdemes életmódváltással próbálkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.