A kutatók úgy vélik, hogy felfedeztek egy olyan fehérjereceptort, amely arra „programozhatja" a rákos sejteket, hogy pusztuljanak el, ez pedig áttörést jelenthet a betegség bizonyos típusainak kezelésében.

A kaliforniai sacramentói UC Davis Comprehensive Cancer Center kutatói úgy vélik, hogy felfedeztek egy fehérjereceptort, amely képes a rákos sejteket arra programozni, hogy pusztítsák el saját magukat.Ezeket a CD95-receptorokat, Fast halálreceptoroknak nevezik és a sejtmembránokon helyezkednek el. Aktiválódásukkor olyan jelet bocsátanak ki, amely a sejtek önmegsemmisítését idézi elő - áll a rákkutató központ közleményében.

Áttörést érhettek el a tudósok a rákkutatásban.Forrás: Science Photo Library via AFP/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

Az eredményeket és a módszert a Cell Death & Differentiation folyóiratban októberben publikált részletes tanulmány alapján az Expess is ismertette. 

A CAR T-sejtes terápia magában foglalja a T-sejtek összegyűjtését a páciens véréből, majd azokat egy laboratóriumban genetikailag programozzák, hogy specifikus receptorokat, úgynevezett kiméra antigénreceptorokat (CAR-ok) termeljenek. Ezeket a módosított sejteket ezután intravénásan visszajuttatják a betegek véráramába - mondt el Jogender Tushir-Singh, az Orvosi Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszék docense és a tanulmány vezető szerzője. .

Jelenleg az 500 000 dollárba kerülő kezelés csak a leukémia és más vérrákok ellen bizonyult hatásosnak, korai stádiumban lévő  mell-, tüdő- és bélrák kezelésében is javulást okozhat, bár csekélyebb mértékben. 

Ez is érdekelhet: 

Megdöbbentő eredményt hoztak a rákgyilkos vírussal végzett első klinikai vizsgálatok

Áttörés a rákkutatásban, új utak nyílhatnak a gyógyításban: magyar kutatóké az érdem