Ezer és egy oka lehet annak, hogy hullik a hajad: a samponodtól a genetikádig sok minden befolyásolja

Forrás: Shutterstock -
hajhullás gyógyszer hajszál hajvesztés hajváltás
Ilyenkor ősszel a legtöbb embernek egy kicsit jobban hullik a haja, mint az év más szakaszaiban. Ez rendben is van, ám amikor hajmosás vagy fésülködés után látványosan sok hajunktól válunk meg, biztos, hogy nem természetes folyamatról van szó és utána kell járnunk, mi a gond. 

Naponta átlagosan 100 hajszálunk hullik ki, amelynek következtében nem ritkul a hajunk, ezzel egyidőben új babahajacskák növekednek.

A hajhullás azonban akkor már látványos, ha több hajat veszítünk, mint amennyi új növekszik.

Előfordul, hogy egyenletesen ritkul a hajunk, de van, amikor kopasz foltok keletkeznek. Hogy mi állhat a nagymértékű hajvesztés hátterében, azt azonban mindig ki kell vizsgáltatni - olvasható a Reblog cikkében.

Hogy megértsük, mikortól nevezünk egy hajhullást kórosnak, fontos tisztában lennünk a hajszálak növekedési ciklusával. Egy hajszál 3-5 éven keresztül növekszik, majd egy rövd átmeneti fázis után nyugalmi fázisba kerül, ami néhány hónapig tart. Ezt követően a hajszál kihullik, és a ciklus kezdődik elölről, új hajszál kezd növekedni a korábbi helyén. A folyamat az embereknél aszinkronizált, vagyis a hajszálak eltérő fázisban vannak jelen egyidőben. A hajszálak 85-90%-a növekedési stádiumban van, a fennmaradó 10-15% pedig átmeneti és nyugalmi fázisban. Ennek következtében tehát naponta kb. 100-150 hajszál elveszítése még normálisnak számít, a természetes hajváltás része, és efölött beszélünk kóros hajvesztésről - magyarázza Dr. Gál Brigitta hajspecialista.

A hajhullásnak számos oka lehet és általában másképp jelenik meg nőknél és férfiaknál. Utóbbiak esetében tipikus az örökletes, a fejtetőn domináns kopaszodás, nők esetében többnyire inkább ritkul a haj, aminek gyakran hormonális okai vannak, de a pajzsmirigy-betegségek és a vitaminhiány is hajhullással járhatnak.

Ha hullik a hajunk, mindig utána kell járni, mi okozza a problémát: apró életmódbeli gond, de komoly betegség is lehet a hátterében Forrás: Shutterstock

Bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat hajhullást: az például köztudott, hogy a kemoterápián átesettek haja egy időre kihullik, ami a kezelés végeztével visszanő.

De egyes vérhígítók, antidepresszánsok, a szívritmuszavarok kezelésére használt béta-blokkolók, a koleszterincsökkentő gyógyszerek és fogamzásgátlók is hatással lehetnek a hajunk állapotára.

Ha a hajhullásról beszélünk, nem lehet figyelmen kívül hagyni a stresszt sem, de a ritkán tisztított hajkefe, a túl szorosan összefogott haj,

a nem megfelelő sampon is szóba jöhet okként.

A nátrium-lauril-szulfát erős tisztító hatással rendelkező vegyszer, mely számos tisztálkodószerben megtalálható, így a samponokban is. Az SLS irritatív hatású, melynek mértéke a koncentrációval nő. Ezt az összetevőt és a hajhullást azért hozták összefüggésbe, mert károsíthatja a hajhagymákat, és megbontja a haj és a fejbőr természetes védőrétegét.

Bármiről is legyen szó, ha erősen hullik a hajunk, vizsgáltassuk ki magunkat!

Ezeket a paramétereket nézesd meg, ha hullik a hajad

A laborvizsgálat ezeket mindenképpen tartalmazza: ionok, májfunkció, vesefunkció, CRP, vérkép, vas, transzferrin szaturáció, TSH, FT3, FT4. Érdemes nőgyógyászhoz és bőrgyógyászhoz is elmenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.