Megvan Európa legkövérebb országa: Magyarország is előkelő helyen szerepel a listában

elhízás legkövérebb ország Európa Törökország
Az elhízás évente mintegy 2,8 millió ember halálához járul hozzá világszerte. Magyarországon a negyedik helyen szerepel az európai országok között, ha az elhízott emberek arányát nézzük.

A WHO az egészségügyi intézményekre nehezedő, milliárdokba kerülő terhekre figyelmeztet, amit az elhízás következtében kialakuló betegségek okoznak. Bár az arányok magasak Magyarországon is, nem mi vagyunk Európa legkövérebb nemzete.

Az Egészségügyi Világszervezet 2022-es európai jelentése szerint a kontinens felnőttjeinek mintegy 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ami egyre nagyobb kihívást jelent. A túlsúly kockázati tényező a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának szempontjából.

Törökország a világ legelhízottabb országa

A kutatás szerint Törökország Európa legkövérebb országa, mely földrajzilag részben Európában, részben Ázsiában fekszik. Itt a felnőtt lakosság 32,1 százaléka elhízott, 66,8 százalék pedig túlsúlyos vagy elhízott. Világszinten a törökök a 17. helyet foglalják el ezekkel az adatokkal. Az elhízás okaként az ülő életmódot, a helytelen táplálkozási szokásokat, a társadalmi változásokat, a stresszt (stresszevés), a depressziót (érzelmi evés) és a technológiai fejlődést jelölték meg - írja az Express.

A lista további helyezettjeit:

2. Málta: A felnőtt lakosság 28,9 százaléka elhízott, míg 66,4 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

3. Egyesült Királyság: A felnőttek 27,8 százaléka elhízott, 63,7 százaléka pedig túlsúlyos vagy elhízott.

4. Magyarország: A magyar felnőttek 26,4 százaléka elhízott és 61,6 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Világviszonylatban a 41. helyet foglaljuk el.

5. Litvánia: A felnőttek 26,3 százaléka elhízott, és 59,6 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.