Ritka mutáns gén lehet a kulcs az elhízás elleni küzdelemhez

Forrás: Shutterstock/Evan Lorne -
agy génmutáció elhízás testsúly
Olyan génmutációt sikerült találnia a tudósoknak, ami segít a testsúly szabályozásában. Nagy segítség lehet ez a túlsúllyal küzdők számára.

Olyan ritka génváltozatra bukkantak, amely segít szabályozni a testúlyt, ezzel együtt szerepet játszhat az elhízás elleni küzdelemben - közölték a tudósok.

A ZFHX3 génmutáció, amelyről úgy vélik, hogy az emberek mindössze 4%-ánál fordul elő, az agy hipotalamusznak nevezett régióját érinti, amely az étvágy, a szomjúság és az ételfelvétel szabályozásáért felelős.

Ritka génmutáció segíthet felvenni a küzdelmet az elhízással szemben Forrás: Shutterstock/Evan Lorne

Úgy működik, hogy más gének működését kapcsolja ki és be. A Nottingham Trent Egyetem és az MRC Harwell kutatócsoportja a ZFHX3 génmutációval rendelkező egerek táplálékfelvételét figyelték meg, ahogy a génváltozat nélküli egereket is megvizsgálták.

A mutációval rendelkezők körülbelül 12 százalékkal kevesebbet ettek és körülbelül 20 százalékkal kevesebbet nyomtak, mint a mutáció nélküliek.

Az inzulinszintjük is alacsonyabb volt, ami a kutatók szerint arra utal, hogy egészségesebb vércukorszint-szabályozással rendelkeztek, és kisebb valószínűséggel voltak kitéve olyan betegségek kockázatának, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség.

Annak a megértése, hogy mi történik azokban, akik rendelkeznek ezzeé a mutációval, sok új lehetőséget nyithat meg az elhízás kezelésével kapcsolatban - írja a Metro.

"A jövőbeni munkánk során megvizsgáljuk, hogy a ZFHX3 gén hogyan hat az agy kulcsfontosságú részeiben, ez segít leszűkíteni, hogy pontosan hogyan is működik, hogy változtja meg, mennyit esznek az egerek, vagy milyen gyors az anyagcseréjük" - mondta a kutatócsapat egyik orvosa.

Ezek is érdekelhetnek:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.