A csendes gyilkos jele is lehet, ha probláma van a szemeddel

Forrás: Shutterstock/Wavebreakmedia -
csendes gyilkos magas vérnyomás szem retina
A csendes gyilkosnak nevezett magas vérnyomás gyakran úgy rombolja az egészségünket, hogy észre sem vesszük. Megnövelheti a szívroham és a stroke kialakulásának esélyét, anélkül, hogy bármilyen tünetet észlelnénk magunkon.

A magas vérnyomás általában tünetmentes, de okozhat fejfájást, esetleg szédülést is. Egy árulkodó jel azonban a szemben is megjelenhet, a magas vérnyomásnak a szem egészségére is van hatása. A kezeletlen magas vérnyomás homályos látást vagy egyéb látászavart okozhat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Hatására a retina véredényei megvastagodnak és beszűkülnek, csökkentve ezzel a véráramlást. A retina vérellátásának hiánya ezután homályos látáshoz vagy a látás teljes elvesztéséhez vezet. A cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedőknél még nagyobb a kockázata ennek az állapotnak.

Érdemes felkeresni egy szemészt, hogy végezzen szemfenék- és retinavizsgálatot Forrás: Shutterstock/Wavebreakmedia

A homályos látáson kívül a magas vérnyomásnak két másik jele is mutatkozhat a szemben. Előfordulhat, hogy a szemek többször bevörösödnek, érzékenyek lesznek, esetleg fájdalom is jelentkezik. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, érdemes felkeresni egy szemészt, hogy végezzen szemfenék- és retinavizsgálatot. Ez különösen igaz akkor, ha a beteg tudja, hogy gondok vannak a vérnyomással, ezzel megelőzheti a szem visszafordíthatatlan károsodását - írja az Express.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.