Csírákat és zöldségeket eszik karácsonykor is a 7 éves kisfiú - A fehérje agykárosodást okozna nála

Forrás: Shutterstock -
ritka betegség agykárosodás fehérje fenilketonuria zöldség
Amíg a legtöbb embernek természetes, hogy húst, sajtot és csokit fogyaszt, a hétéves Zac Lee ezt nem teheti meg. Egy ritka, úgynevezett fenilketonuria betegségben szenved, ami azt jelenti, hogy egy kevés fehérje is mérgező szintre halmozódik fel a szervezetében és az agykárosodást okozna nála. A kisfiú étrendje szinte kizárólag zöldségekből áll.

Amíg más pulykasültet és süteményeket eszik, addig a 7 éves Zac Lee csírákat és egyéb zöldségeket fogyaszt karácsonykor is. De a legtöbb gyerekkel ellentétben ő szereti is ezeket, ezért most azt tervezi, hogy karácsonyfa formára halomozza őket, hogy a karácsonyi vacsorája ünnepinek tűnjön.

A 7 éves Zac szerencsére szereti a kelbimbót. Forrás: Shutterstock

Zac fenilketonuriában szenved, ami azt jelenti, hogy szervezete nem tudja lebontani a fenilalanin aminosavat, ha húst vagy sajtot eszik, fehérje mérgező szintre halmozódik fel a szervezetében, ami helyrehozhatatlan agykárosodást okozhat. A kisfiú ezért tehát ultra alacsony fehérjetartalmú diétát követ.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.