Ritka betegsége miatt akár a nevetés is megölhet egy brit nőt: időzített bombának érzi magát

Forrás: Shutterstock -
erős érzelmek anafilaxiás sokk allergiás reakció nevetés ritka betegség masztocitózis hízósejt aktivációs szindróma hízósejt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Élete során már több mint ötszáz alkalommal volt kórházban Natasha Coates, akit bármi megölhet. A fiatal brit nő számára valóban bármi halálos lehet, ugyanis egy olyan betegségben szenved, amelynek hatására a szervezete bármikor anafilaxiás sokkba kerülhet.

Egyesek számára a mogyoró, a tejtermékek vagy épp a pollenek okoznak problémát. Natasha Coates viszont mindenre allergiás lehet. A mindössze 27 éves brit nő egyik nap míg vígan falatozhat az ételből, másnap viszont akár ugyanaz a fogás a vesztét is okozhatja. Nem könnyű azonban védekeznie az allergiás reakciót kiváltó dolgokkal szemben, ugyanis az erős érzelmek, vagy akár a nevetés is halálos lehet.

A nottinghami Natasha masztocitózisban vagy más néven hízósejt aktivációs szindrómában szenved. A betegség során a szervezetben nagy mennyiségben szaporodnak fel a hízósejtek, amelyek olyan kémiai anyagokat termelnek, melyek az allergiához hasonló tüneteket produkálnak. Mivel nem egy konkrét dolog, hanem bármi kiválthatja, Natasha időzített bombának érzi magát.

A legelső rohama 18 éves korában volt, és két év alatt olyan súlyossá vált a helyzet, hogy 20 évesen megtervezte saját temetését. Natasha azonban nem adta fel a harcot és ma, 27 évesen is éli az életét. Hatalmas feladat számára az életben maradás, ugyanis extrém módon körültekintőnek kell lennie. Végig kell olvasnia az étlapokat, a termékek összetevőinek listáját, és a baj esetére az összes barátját, családtagját és ismerősét kiképezték arra, hogy be tudja adni Natashának az allergiás roham elleni szert.

– mesélte Natasha a Sunnak.

A fiatal lány nyolcéves korában hobbiként kezdett tornázni, ám miután megkapta a diagnózist, versenyszerűen is űzi ezt a sportot. Minden viszontagság ellenére sikerült megőriznie a jókedvét, pedig számára a nevetés is halálos lehet. Néhány éve majdnem meghalt, amikor egy éjszaka a barátaival nevetőrohamot kapott.

Az orvosai tanácstalanok, ugyanis ez a betegség gyógyíthatatlan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.