A Lyme-kór korai jelei: ha ezeket a tüneteket észleled, azonnali kezelésre van szükséged

Forrás: 123rf.com -
lyme-kór tünet kullancs fertőzés
Az egyik betegség, amit a kullancs terjeszt, a Lyme-kór, amiről még mindig nem tudunk sokat. A legtöbbek által ismert tünet, a Lyme-folt az esetek kétharmadában nem is alakul ki, így sok esetben azt sem tudjuk, hogy megbetegedtünk. Sokszor úgy leszünk betegek, hogy nem is vettük észre, hogy kullancs volt bennünk...

A Lyme borreliosis, azaz a Lyme-kór világszerte a leggyakoribb, állatról emberre terjedő fertőzés, és egyben a leggyakoribb kullancs által terjesztett bakteriális megbetegedés, kórokozója pedig a Borrelia burgdorferi nevű baktérium.

A Lyme borreliosis hónapok, de évek, sőt évtizedek múltán is megbetegítheti bármely szervünket. A kórokozó ugyanis a keringéssel bárhova eljuthat, és alkalmas körülmények között, ha immunrendszerünk ellenállása csökken, idült jellegű gyulladást válthat ki.

A Lyme-kór korai jelei: ha ezeket a tüneteket észleled, azonnali kezelésre van szükséged Forrás: 123rf.com

Első tünetek

A Lyme-kór első bőrtünete a kullancscsípést követően legalább 24 óra múlva jelentkezik, de jellemzően 7-10 nap kell ahhoz, hogy a bőrön felismerhetővé váljon a tipikus bőrtünet, mely eleinte a kullancscsípés körüli homogén, vörös, ovális folt formájában jelentkezik, majd folyamatos növekedésével gyűrű alakot formál.

A bőrtüneteken kívül még influenzaszerű panaszok, enyhe láz, fejfájás, izomfájdalom jelentkezhet. Ha bőrpírt nem tapasztalunk, de az előbbi tünetek jelentkeznek, akkor nagyon fontos, hogy minél előbb orvoshoz kerüljön a beteg,

mivel a Lyme-kór okozta problémák később sokkal nehezebben felismerhetők, és nehezebben kezelhetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.