5 nemi fertőzés, ami befolyásolja a férfiak termékenységét

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 New Africa/Shutterstock. No use without permission./New Africa -
meddőség szifilisz nemi betegség nemi fertőzés
Nehezített teherbeesésről akkor beszélhetünk, ha egy évnyi aktív, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem fogan meg a várva várt kisbaba. Ilyenkor 40-50 százalékban a férfi oldalon kell keresni a problémát – mondja dr. Karászi Viktória nemibeteg-bőrgyógyász szakorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy a mozgásszegény életmód, a stressz, dohányzás, gyógyszerek és az elhízás mellett az idősebb életkor is ronthat a spermiumok minőségén, de a szexuális úton terjedő betegségek is szerepet játszanak a férfi meddőségben.

„A termékeny korú párok közel 20 százalékát érinti a meddőség, ahol az esetek 40-50 százalékában férfi oldalon keresendő a probléma. A nemi úton terjedő betegségek gyulladást okozhatnak a húgyutakban és az ivarszervekben" – magyarázza dr. Karászi Viktória. Ennek következtében csökken a szervek normál funkciója, hegesedések alakulhatnak ki, és a spermiumok minősége, mennyisége, alakja és mozgékonysága is károsodhat, ami a termékenyítőképességet csökkenti.

Ezek a nemi fertőzések is késleltethetik a gyermekáldást:

Chlamydia

A termékeny korú párok közel 20 százalékát érinti a meddőség. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 New Africa/Shutterstock. No use without permission./New Africa

Gonorrhoea

Szifilisz

Ezt a baktérium okozta, nemi úton terjedő fertőzést rövid tünetes és hosszú ideig tartó tünetmentes időszakok jellemzik. Ha egy férfi elkapja a fertőzést, és nem részesül megfelelő antibiotikumos kezelésben, a szifilisz mellékhere-gyulladást és merevedési zavarokat okozhat. Ezek mindegyike megnehezítheti a teherbeesést.

Genitális herpesz

Bár jelenleg kevés kutatás folyik a herpes simplex vírus (HSV) okozta genitális herpesznek a férfiak termékenységére gyakorolt hatásáról, úgy tűnik, hogy a HSV a férfi oldalról is igen kedvezőtlenül befolyásolhatja a termékenységet (jelentősen csökkenti a spermiumok számát, illetve a meglévők mozgékonyságát is jelentősen károsítja).

Májgyulladás

A különböző hepatitis-vírusok közül, főként a hepatitis B (HBV) illetve kismértékben a hepatitis C (HCV) terjed szexuális úton. Bár a hepatitis általában nem jár termékenységi problémákkal, egy vizsgálat azonban kimutatta, hogy a meddőség 1,59-szer nagyobb valószínűséggel fordul elő hepatitis B fertőzésben szenvedő betegeknél. Ennek valószínűleg a spermiumok számának csökkenése, illetve a fertőzés miatti alacsony spermiummobilitás lehet az oka.

Forrás: Infektológiai Központ

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.