Van kapcsolat az ajakherpesz és a genitális herpesz között?

Forrás: Shutterstock -
orális szex genitális herpesz ajakherpesz kapcsolat
Az ajakherpesz, vagyis orális herpesz igen gyakori jelenség, sokan tapasztalják életük során a vele járó égő fájdalmat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy ugyanazon vírus az oka a genitális herpesznek is, amelynek terjedéséről, megelőzéséről dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos beszélt.

Mi a kapcsolat az ajakherpesz és a genitális herpesz közt?

Az orális herpesz a herpes simplex vírus egyik típusának, a HSV-1-nek lehet a következménye. Kvázi sebek vagy hólyagok formájában jelenik meg az ajaknál, illetve a száj környékén. Sokaknál kellemetlenséget, égő érzést okoz, de gyakran akár fájdalom nélkül is jelen lehet. Gyermekkorban és fiatalkorban szexuális kapcsolat nélkül, csak nyállal érintkezve juthat be a szervezetbe ez a vírus, később azonban orális szex kapcsán a szájról átterjedhet a nemi szervekre is. Ez az oka annak is, hogy a genitális herpesz forrása a HVS-1 is lehet, bár a herpes simplex vírus másik típusa, a HSV-2 is okozhatja. A genitális herpesz pedig az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, azaz nemi betegség.

Így terjedhet a genitális herpesz

A nevéből is látszik, hogy a herpesz nemi úton terjed, bármilyen szexuális aktus során. Az alábbi módokon lehet megfertőződni:

  • ajakherpesz jelenlétében csókolózás vagy orális szex során
  • genitális herpesz fertőzéssel rendelkező partnerrel való kapcsolatban a nemi váladék által

Ugyancsak átadható a fertőzés, ha a fertőzött partner bőrének az a része érintkezik a másik partnerrel, amelyen a herpesz található. A genitális herpesz akkor is átadható, ha nincs látható jele vagy ha az érintett fél nincs is tisztában azzal, hogy herpesze van. Ugyanakkor el kell oszlatni a tévhiteket: a genitális herpesz nem kapható el a vécéhasználat során, az uszodában, vagy a kádban. Ugyancsak nem terjed közös használatú tárgyakról, például szappanról, törölközőről, de például szexjátékokkal, vibrátorral átadható - ismerteti Karászi doktornő.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Hogyan lehet megelőzni és kezelni a genitális herpeszt?

Nemi betegségeket tökéletesen csak a szexuális élettől való teljes tartózkodással lehet megelőzni, a szexuálisan aktív személyeknek azonban más módokat kell választani, hogy csökkentsék a rizikót. A hosszútávú, monogám kapcsolat nyilvánvalóan jelentősen visszaszorítja a kockázatot, különösen, ha a partner nem fertőződött herpesz vírussal. Ezen túl bármilyen típusú kapcsolatban védelmet nyújthat az óvszerhasználat – nem csak herpesz, hanem más szexuális úton terjedő betegségek és természetesen a nem kívánt terhesség ellen is. Ugyanakkor tudni kell, hogy az óvszer által nyújtott védelem nem feltétlenül 100%-os, ugyanis nem minden herpesz azon a területen helyezkedik el, amelyet az óvszer fed. A jó hír, hogy akkor is lehet csökkenteni a fertőződés kockázatát, ha a partnernek genitális herpesze van, elsősorban azzal, hogy az érintett személy minden nap szedi az orvos által esetleg rendelt herpesz-ellenes gyógyszert. Emellett pedig amíg a herpesznek látható jele van, és nem fakad még ki a hólyag, hólyagok, addig érdemes kerülni a vaginális, anális, orális szexet.

„A genitális herpesznek nincs oki kezelése, bár bizonyos gyógyszerekkel csökkenthető annak kockázata, hogy az érintett személy partnere is megfertőződjön" – hangsúlyozza dr. Karászi Viktória bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos. „Különösen fontos a megfelelő kezelés, ha az érintett személynek eleve legyengült az immunrendszere (akár immunszuppresszív kezelés miatt), illetve, ha terhes nőről van szó."



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.