Felfázás, húgyúti fertőzés otthoni kezelése

Forrás: Hello Pharma Kft. -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húgyúti fertőzés, - vagy elterjedt, ám nem kimondottan legmegfelelőbb nevén felfázás - viszonylag gyakori probléma, leginkább a nők körében, ami megfelelő kezelés híján megnehezítheti az életüket.

A nők 50-60%-a tapasztal húgyúti fertőzést élete során1, leggyakrabban 16-35 év között. A betegség évente akár 3-4 alkalommal is kiújulhat, emiatt különösen fontos a megelőzésre is figyelmet fordítani.

Forrás: Hello Pharma Kft.

Hogyan előzhető meg a felfázás?

Egy kis odafigyeléssel akár meg is előzhetjük a húgyúti fertőzés kialakulását. Ehhez fontos a megfelelő intim higiénia, a kényelmes, pamut fehérnemű, valamint nyáron különösen érdemes figyelni a vizes fürdőruha lecserélésére.

Ha érezzük, hogy valami nincs rendben, és megjelennek a kellemetlen tünetek, az a húgyúti fertőzés, más néven hólyaghurut egyik első jele lehet. Fokozódhat a vizelési inger, égő vagy fájdalmas érzést tapasztalhatunk vizelés közben, hasi fájdalom jelentkezhet. Nagyon fontos rögtön elkezdeni a kezelést, hogy a tüneteket enyhíteni tudjuk.

Forrás: Hello Pharma Kft.

Milyen szerek lehetnek hatékonyak húgyúti fertőzés esetén?

Húgyúti fertőzés esetén többféle megoldás áll rendelkezésünkre. Az antibiotikumok gyors és hatékony megoldást nyújthatnak: az orvos által felírt gyógyszerek szedésével a tünetek akár 3 napon belül is megszűnhetnek. A probléma csupán az, hogy az antibiotikumok nemcsak a fertőzést okozó baktériumokat irtják ki a szervezetből, hanem a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen hasznos baktériumfajokat is. A túlzott vagy helytelen antibiotikum-használat miatt megjelenhetnek a már ismert gyógyszereinkkel szemben ellenálló, vagyis rezisztens baktériumtörzsek. Ennek fő oka a hosszabb ideig tartó, vagy nem az orvos által előírt módon történő gyógyszerszedés.

Elterjedt továbbá a tőzegáfonyát tartalmazó étrend-kiegészítők használata, ám egyelőre nem bizonyított, hogy a tőzegáfonya valóban jótékony hatással rendelkezik-e húgyúti fertőzés esetén.

Ezzel szemben a D-mannóz bizonyítottan az E. coli által okozott húgyúti fertőzések kezelésének támogatására, valamint a visszatérő hólyaggyulladás elleni védelemre szolgál. A húgyúti fertőzések 90%-át az E-coli baktérium okozza2.

Forrás: Hello Pharma Kft.

A D-mannóz az E. coli baktériumokhoz tapad, ezzel megakadályozza, hogy a baktériumok megtelepedjenek a húgyutak falán, ezáltal a baktériumok vizelés közben egyszerűen kiürülnek a szervezetből. A D-mannóz még újdonságnak számít Magyarországon, de egyre elterjedtebb.

Már a patikákban is elérhető a femidoc® UROEXPRESS® D-mannóz tartalmú gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz. Véd a visszatérő húgyúti fertőzések/ hólyaggyulladások kialakulása ellen, emellett kíméli a bél, a hólyag és a hüvely természetes flóráját. Hatása klinikailag bizonyított.

1Martha Medina and Edgardo Castillo-Pino: An introduction to the epidemiology and burden of urinary tract infections. Therapeutic Advances in Urology 2019, Vol. 11:3-7

2www.ucsfhealth.org/conditions/urinary-tract-infections

femidoc® UROEXPRESS® tasakok, 14x: gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz.

Magyarországon forgalmazza: Hello Pharma Kft., 2131 Göd, Vasvári Pál utca 38/A

info@hellopharma.hu

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

(X)

Advertisement

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.