készségfejlesztés hallás érzékszervek csecsemő játék látás érzelmek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csecsemő érzékszerveit játékosan fejleszthetjük. Az ingerszegény környezet hátráltatja a fejődést, a túl sok inger pedig megterheli a kicsit.
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
left
Játék a csecsemővel 1. rész Életkornak megfelelő játékokhttp://www.babazo.hu/bebi/20101015-jatek-csecsemo-pluss-allat-mondoka-enek.htmlAz egészséges fogakérthttp://www.babazo.hu/tipeg/20101015-fogak-fogszuvasodas-tejfogak-fogapolas-fogkefe-fogmosas.htmlTermészetes őszi vitaminforrásainkhttp://www.babazo.hu/tervezo/20101008-gyumolcs-zoldseg-vitamin-allapotos-kismama-szoptatas.htmlÉnek, zene kisgyermekkorbanhttp://www.babazo.hu/tipeg/20100604-enek-zene-ritmus-dallam-gyermekdal-bolcsodal-nepdal-altato-mondoka.html5 játék rossz időbenhttp://www.babazo.hu/tipeg/20100709-szerepjatek-szabadteri-programok-meseles-gyurmazas-festes-papirhajtogatas-kukucsjatek-bujocska.html

A babákkal való foglalkozás az egész napot áthat- ja. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor tudato- san fejleszthetjük a kicsi érzékszerveit játékosan.

Arra azonban ügyelni kell, hogy ne terheljük túl a babát. Készen vásárolt játékok és úgynevezett készségfejlesztő foglalkozások helyett a napi ru- tinba építsük be érzékszervei fejlesztését.

Hallás

A halk zene jó hatással van a csecsemőre. Meg- nyugtatja, zenei érzékét fejleszti. Csak rövid ideig hallgasson a kicsi zenét, egy idő után zavarja a pihenésben. A csönd és a zenei hangok váltako- zása is fejleszti hallását.

A csörgő hangját is ismertessük meg vele. Ügyel- jünk arra, hogy ne legyen túl közel hozzá a csörgő, mert akkor megijedhet.

Pelenkázás, öltöztetés közben énekelhetünk rövid, egyszerű, dallamokat. Ne gondoljuk, hogy unni fogja, ha minden nap ugyanazt a dalt hallja. A cse- csemők és a kisgyermekek nagyon szeretik az ismétlődő dolgokat. Az éneklés, akárcsak a zene, legyen halk, ügyeljünk, hogy hangerő erősödése ne ijessze meg a gyermeket.

Nyereményjáték

Játssz velünk és megnyerhe- ted a 2 db babáknak szóló relaxáló cd egyikét, ha válaszolsz kérdésünkre.

Milyen hatással van a babára a zene?
a., megnyugtató
b., élénkítő
c., zavaró

A helyes megfejtéseket 2010. október 31-ig várjuk, "Nyere- ményjáték" megjelöléssel.

A nyerteseket e-mailben értesítjük, és nevüket a babazo.blog.hu-n tesszük közzé.

Beszéljünk a kicsihez, amikor bármilyen tevékeny- séget végzünk körülötte. Elsősorban mondjuk, hogy éppen most mit csinálunk. "Most pedig tiszta pelust kapsz."

A látás fejlesztése

Sétáljunk a babával a lakásban. Boldog lesz, hogy körülnézhet. Vigyük a világos ablakhoz, séta köz- ben beszéljünk hozzá, hogy éppen most hol va- gyunk.

A kiságy fölé akasztott színes műanyag játékok is fejlesztő hatásúak. Mozgásukat követi a baba a szemével. Ezek a játékok szívesek, hangot is ad- nak, ha sikerül a kezével vagy a lábával megérin- teni.

Színes kendőt is tehetünk a kiságy oldalához, de ilyenkor egy percre se hagyjuk magára a csecse- mőt, mert amikor már eléri, a szájába gyűrheti és megfulladhat.


Ne vigyük a kisbabát abba a helyiségbe, ahol TV van. A fények, a villogás a képek váltakozása nem a fejletlen érzékszerveinek és idegrendszerének való. Hamis az a nézet is, hogy még aludni is tud a baba a TV mellett. Évekkel később aztán csodál- kozik a szülő, hogy mitől ideges a gyermeke.

Az érzelmek fejlesztése

Mutassuk ki minduntalan szeretetünket simogatással, gyengéd mozdulatokkal, odabújással. Csak az a gyermek képes majd szeretetet kimutatni, aki erre mintát kapott születésétől fogva.

Küldjünk gyakran puszit a kezünkkel, mosolyogjunk sokat a babára. A dicséret is nagyon fontos: mindig dicsérjük meg a babát, ha valamit sikerült megtennie. Egy játék elérése, a kislabda megfogása nagy teljesítmény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.