fashion week ecseri piac
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olvashatunk és hallhatunk róla útikönyvekben, turisták élménybeszámolóiban, műkereskedők és műkincsvadászok eszmefuttatásaiban, trendi design-mániások blogbejegyzéseiben, mégis keveset tudunk róla. Ez nem véletlen. Az Ecseriről felesleges olvasni, sokkal inkább meg kell tapasztalni a piac egyedülálló miliőjét, szófoszlányokat elcsípni a kedves vagy épp goromba árusok beszélgetéseiből, vagy csak céltalanul kóvályogni a megelevenedő múlt apró darabjai közt. Mi megtettük.
Brutális cipők Hollywoodbólhttp://www.life.hu/legytrendi/divathirek/20101028-brutalis-cipok-hollywoodbol.htmlCsillagjegyed megmutatja, hogyan öltözz!http://www.life.hu/legytrendi/divathirek/20101028-csillagjegyed-megmutatja-hogyan-oltozz.htmlAz előnytelen farmer öt ismérvehttp://www.life.hu/legytrendi/streetfashion/20101021-az-elonytelen-farmer-ot-ismerve.html

Pisilő kisfiúk és kivénhedt hintalovak

Ecseri piaci kiruccanásunkat érdemes jó idő esetén megejteni, hiszen az eső és a hideg könnyen kedvünket szeghetik a vadászatban. Nekünk szerencsénk volt, hiszen a verőfényes szombat délelőtt a lehető legjobb időpont volt a nézelődésre, alkudozásra és vásárlásra. Bár jobb az elején leszögezni: az Ecseri használtcikk-piacra nem kell kifejezetten pénzköltési szándékkal érkezni, épp elég inspiráló pusztán matatni a szépségek és ócskaságok között. Mert bizony számolnunk kell a kacatokkal, amik többnyire ócskavas, féltéglányi mobiltelefon, giccses porcelánköltemény, illetve kivénhedt hintaló formájában jönnek felénk. Szó se róla, ezek is bőven hozzájárulnak a különleges hangulathoz.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


Bár Coco Chanel hagyatékát nem leltük meg a dohos pléhbódék és ütött-kopott vitrinek között sétálva, a piac még a legkülöncebb ízlésű divatrajongónak is tartogat meglepetéseket. Vásárolhatunk krokodilbőrt csak elméletben tartalmazó csizmát, eredeti honvédségi bakancsot és egyenruhát, a szivárvány összes színében pompázó viseltes boát, pihe-puha csipkekombinét, és szabadon válogathatunk a táskák és ékszerek átláthatatlan kínálatában. Igen, valahogy eljön az a pont, mikor kíváncsi szem ide vagy oda, leblokkol az agy és csak egyetlen mondat hagyja el a szánkat újból és újból: "Erre emlékszem!" Hiszen az Ecseri nemcsak piac, sokkal inkább olyan időutazás, ami bárki számára tartogathat mosolyogtató vagy épp keserédes megállókat. Vásárlás előtt azért nem árt alaposan megnézni, áttapogatni a kiszemelt darabot, kiváltképp ha világcég termékeként kínálják: az órák kifejezetten ilyen veszélyzónát jelentenek.


Háztáji vintage

Kiegészítőkből átnyálazhatatlan a kínálat, de a ruhák száma sem elhanyagolható, bár a felhozatal igencsak hasonlít egy felkapottabb turkálóéra. Ha azonban rajongunk a gyűrűkért, karperecekért, nyakláncokért, szemüvegekért és persze a táskákért, az Ecserin tett látogatás rengeteg meglepetést és jóleső rácsodálkozást rejteget. Az árusok többsége készséges, örömmel cseverészik velünk a portékáról, sőt az egyik idős néni nem volt rest, és teleaggatott halott rókákból készült sálakkal. Ezek valódiságát felesleges firtatni, hiszen a tapintásuk és az áruk egyöntetű bizonyíték, hogy a nyakbavalók egykor lélegeztek. Biztosak lehetünk, hogy az ékszerek hosszú múlttal rendelkeznek, hiszen egy-egy brosst vagy karperecet kezünkben tartva nem szükséges túl nagy képzelőerő, és a mesés darabot máris beillesztettük egy századelőn készült fotó hiányzó részletébe. És ez az, amiben sem a Fashion Street, sem pedig a világmárkák nem vehetik fel a versenyt az Ecserivel: valóban egyedi vintage-darabokat vadászhatunk. Türelemre viszont szükségünk lesz: a kínálat egyetlen délelőtt alatt feldolgozhatatlan, ezért ha tehetjük, látogassunk ki többször a piacra, így biztosan nem érezzük majd elfecsérelt időnek a millió táskát rejtő tölgyfapolcon való matatást, és nagyobb eséllyel találunk valamit, ami gyorsan válik majd a kedvencünkké. Ha visszajáró vendégek nem is leszünk, egyszer mindenképp érdemes ellátogatni a város szélén lévő világba, ami legalább olyan hungarikum, mint a pálinka vagy a sült kolbász.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.