Kitört a harmadik világháború: ezzel riogatták a tanárok a gyerekeket

iskola világháború nevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy brit iskola tanárai úgy gondolták, a második világháború történetét a gyerekek akkor érthetik meg igazán, ha maguk is átélik a félelmet, és ezért elhitették velük, hogy kitört a harmadik világháború.

Szimulált légitámadással - szirénákkal és tűzijátékkal - hitették el az angliai Lancashire-ben található St. Mary Római Katolikus Általános Iskola tanárai a gyerekekkel, hogy kitört a harmadik világháború. Az iskola vezetése ugyanis úgy gondolta, hogy a gyerekek jobban megértenék a második világháborúban történteket, ha maguk is átélnének egy hasonló szituációt.

iStockphoto
iStockphoto

A diákokat ezért "óvóhelyre", a pincébe terelték, és úgy tettek, mintha valóban kitört volna egy újabb háború. Sok diáknak Londonban is élnek rokonai, ezért ők halálra rémültek, mikor tanáraik azt állították, a várost éppen bombatámadás érte. Állításukat alátámasztandó több, a második világháborúban készült képeket mutattak a gyerekeknek, melyeken London volt látható, amikor az 76 napon át volt tűz alatt a Luftwaffe intenzív bombázása következtében.

Nem gondolták, hogy ennyire élethűre sikerül

Végül délután fél kettő körül az iskola igazgatója, Mike Richards lefújta a gyakorlatot, ekkorra azonban már több tanuló is kiborult. "Nem gondoltuk, hogy a gyerekek elhiszik az egészet. Sajnos, túl élethűen sikerült a szimuláció" - kommentálta az esetet az igazgató. "Folyamatosan azon dolgozunk, hogy kreatívabban adhassuk át a tananyagot a diákjainknak, de ezúttal, azt hiszem, túl messzire mentünk" - tette hozzá Richards, aki a történtek után elnézést kért a szülőktől. A fiúknak többnyire tetszett a gyakorlat, a lányok közül viszont többeket annyira megviselt az eset, hogy azóta is rémálmokkal küzdenek.

Ugyan írásos panasz ezidáig nem érkezett egyik családtól sem az iskolához, a szülők igencsak felháborodtak a történteken. "Elnézést kért tőlünk az iskola, de mi ezzel nem megyünk sokra. A lányunk a történtek óta retteg, ha külön megyünk valahova, fél, hogy elveszíthet minket" - mesélte egy nevét elhallgatni kívánó édesanya.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.