Azonnali elsősegély csípések ellen - Hatékony házi praktikák

csípés szúnyog praktikák pók elsősegély darázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Visszavonhatatlanul beköszöntött a nyár, ami azt is jelenti, hogy az apróbb élőlények kellemetlen csípésekkel köszöntik a felnőttek mellett a gyerekeket is, akik még kevésbé tudnak higgadtan védekezni a különböző csípős-szúrós élőlényekkel szemben. Ha megtörtént a baj, szerencsére elég csak a konyháig menned.

A szabadban tartózkodást az elővigyázatosság ellenére bármikor beárnyékolhatja egy méhecske vagy egy pók csípése, mely többségében inkább kellemetlen, mint veszélyes. A rovarcsípések helye felduzzad, esetleg fájdalom jelentkezhet a területen, és majd csak később jelentkezik a viszkető érzés, melyet meg kell próbálni figyelmen kívül hagyni, hiszen a vakarással csak a bőr alá jutott, lényegében ártalmatlan méreganyagot lehet nagyobb területre terjeszteni. Mivel azonban ez a gyerekeknél nem könnyű, jó, ha van a tarsolyodban néhány elsősegélynyújtó praktika.

Thinkstock
Thinkstock



Az alábbi egyszerű házi praktikák már nagymamáink korában is ismertek voltak, hatékonyságukhoz nem fűződhet kétség. Akármelyik megoldást is kényszerülsz bevetni, előtte szappanos langyos vízzel mindenképpen tisztítsd le a bőrfelületet. Ha azonban allergiás reakció, esetleg a vártnál rosszabb állapot alakul ki a rovarcsípés helyén, mindenképpen orvoshoz kell mennetek.

Elsősegély méh- és darázscsípés esetén

Az emberek többsége fél az amúgy hasznos rovaroktól, bár nem ok nélkül, hiszen a test bizonyos helyein a csípésük komoly veszélynek tehet ki bárkit, ezért ilyen esetben, vagy allergiás reakció esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha erről nincs szó, akkor házilag is hatékonyan kezelhető a csípés, ehhez azonban tudnod kell, hogy a méhek váladéka savas kémhatású, ezért a semlegesítése lúgos anyaggal kell, hogy történjen. A legcélszerűbb, ha szódabikarbónát egy kis vízzel pasztává elegyítesz, és ezt kened az érintett felületre.

Tipp! Sokkoló fotók, ehető emberi belsőszervek! Nézd meg képgalériánkat!


vöröshagymaméhcsípés
hagymá

Thinkstock
Thinkstock



A gyorssegély szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy méhecske vagy egy darázs okozott kellemetlenségeket. Utóbbi váladéka ugyanis lúgos kémhatású, ezért a hatékony megoldást az jelenti, ha egy kis citromlével vagy ecettel kezeled a csípés helyét. Az ecetes borogatás ráadásul másféle rovarok támadása esetén is hatásos.

Univerzális megoldások

Legyen szó bármilyen rovarcsípésről, a körömvirágból vagy hegyi árnikából készült krémek egyaránt eredményesek lehetnek, mivel nyugtató, duzzanatot csökkentő hatással bírnak. A hideg vizes, ecetes borogatás szintén csökkenti a duzzanatokat, és hűsíti az égő, viszkető bőrfelületet.

Praktika homoklégy csípése ellen

A galád kis kellemetlenkedő mindössze bolha nagyságú, sőt a csípése is alattomos, hiszen elsőre szinte semmilyen feltűnő kényelmetlenséggel nem jár, csak a támadását lehet érezni. A bőrbe juttatott méreganyag csak másnap vagy harmadnap fejti ki a hatását erős viszkető érzést okozva, ha pedig enged a gyerek a csábításnak, azaz vakarni kezdi a csípés helyét, csak ront a helyzeten. Uborkával azonban hatékonyan előzhető meg a kellemetlenség. A zöldség leve vagy pépesített változata az érintett területen eredményes a viszkető érzés kialakulásának megakadályozásában.

Thinkstock
Thinkstock



Megoldások hangya- és pókcsípések ellen

Lehet szó az apró fekete hangyák vagy a nagyobb vöröshangyák csípéséről, ugyanolyan tüneteket eredményeznek: apró, pirosas, viszkető pöttyök jelentkeznek a bőrön. Mivel a hangyasav nem meglepő módon savas kémhatású, a lúgos anyagok csillapítják a jelentkező kellemetlenségeket. Egy kis szódabikarbónát keverj vízzel paszta állagúra, majd ezt a csípés helyére kenve semlegesítsd a méreganyagot.

A pókok, az akár lakáson belül is előforduló apróságok szerencsére nem sok veszélyt jelentenek. Csípésük esetleg a test érzékenyebb területein, például a nyak környékén válthat ki erősebb reakciókat, ám az erőteljesebb kivörösödésnél, duzzanatnál, esetleg viszketésnél többre itt sem kell számítani. Ezekkel szemben az egyszerű hideg vizes borogatás vagy jégkockával való dörzsölés hatékonynak bizonyul.

Tipp! A legszebb virágos ruhadarabok és kiegészítők képgalériánkban! Katt ide!



Hasmenésjárvány - Mérgezett uborka vagy inkább biológiai fegyver?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110607-hasmenesjarvany-mergezett-uborka-vagy-inkabb-biologiai-fegyver.htmlGyönyörű, trendi, de nagyon veszélyes a nyár cipőslágere!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110531-egeszsegtelen-a-legujabb-cipo-divatorulet.htmlBabák, akiknek kétezer forinton múlik az életükhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110524-halva-szuletett-babak.htmlCsökkentsd egyetlen mozdulattal a fájdalmadat!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110520-fajdalomcsillapitas-egyetlen-mozdulattal-felejtsd-el-a-gyogyszereket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.