Egy átbulizott éjszaka után nem csoda, ha olyan borzalmasan büdös a hajad, hogy azonnal rohansz a zuhany alá. Ha azonban nap mint nap valamilyen furcsa, savanykás szagot áraszt a hajad, amin a hajmosás sem segít, lehetséges, hogy az úgynevezett "büdös haj szindrómában" szenvedsz.


Az SHS-re (büdös haj szindróma) jellemző, hogy az érintettek haja állandóan kellemetlen szagú. Voltak, akik régi szivacs, vagy valamilyen dohos, esetleg savanyú dologhoz hasonlították a szagokat, amelyek ráadásul a hajmosással sem tűntek el - a zuhany alól kilépve szinte azonnal érezhetőek voltak.


Thinkstock

Orvosi eset

Mivel a tüneteket még csak eltitkolni sem lehet, a betegeket sokszor érik kínos megjegyzések, ezért gyakran elszigetelődnek a környezetüktől. Orvoshoz is csak kevesen fordulnak, pedig az SHS hátterében számos ok állhat. Glenn Lyons szakértő szerint legtöbbször a faggyúmirigyek túlzott működése, vagyis a haj extrém zsírosodása okozza a furcsa szagokat. Ha valakinek az átlagosnál zsírosabb, olajosabb a haja, akkor utóbbi könnyebben magába is szívja a kellemetlen szagokat.

"A fejbőr és a haj zsírosságát a hormonok, androgének szabályozzák. A kényes egyensúly stresszes időszakokban felborulhat, és kialakulhat az SHS" - magyarázta a szakértő. Ilyen esetekben a gyakori hajmosás akár ronthat is a helyzeten, ezért semmiképpen sem ajánlott. Vannak azonban nagyon enyhe, kifejezetten problémás fejbőrre való samponok, amelyeket viszont naponta kétszer is lehet használni, mivel csökkentik a tüneteket.


"Ritka esetekben bizonyos fertőzések, például két zoophilic nevű gombafajta is előidézhetik a szindrómát, amelyek egyébként arról ismertek, hogy természetes körülmények között az állatokon találhatók meg. Az egyik ilyen gomba a haj belsejét, a másik a külsejét támadja meg, és mivel a nedves környezet előnyös számukra, a gyakori hajmosás súlyosbíthatja a fertőzést" - tette hozzá Glenn. Ha valakinek ilyen fertőzés okozza a tüneteit, az orvosok általában egyszerű gombaölő tablettákat és gombaellenes samponokat írnak fel, amelyek a fejbőrbe jutva fejtik ki a hatásukat. Fontos azonban, hogy a kezelést egészen addig folytassa a beteg, amíg az összes fertőzött haj ki nem hullik, és új, egészséges nő a helyére.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Katalin hercegnő haja mindig tökéletes - Mi a titka?http://www.life.hu/szepulj/haj/20110714-katalin-hercegnonek-mindig-tokeletes-a-frizuraja.html Ilyen frizurát viselj idén ősszel!http://www.life.hu/szepulj/haj/20110713-osziteli-hajtrendek.html Sztároktól lestük el a legmenőbb nyári frizurákathttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110707-sztaroktol-lestuk-el-a-legmenobb-nyari-frizurakat.html A legjobb nyári frizurák az arcformádhozhttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110705-a-legjobb-nyari-frizurak-az-arcformadhoz.html Vadiúj hajszínnel jelent meg az énekesnőhttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110701-katy-perry-vorosre-festette-a-hajat.html Topfrizura nyárra: legyen kétszínű a hajad!http://www.life.hu/szepulj/haj/20110613-topfrizura-nyarra-legyen-ketszinu-a-hajad.html A vörös hajszín titkaihttp://www.life.hu/szepulj/haj/20110602-a-voros-hajszin-titkai.html