8 tipp, hogy pocakkal is jól érezd magad a bőrödben - Mentőövek 9 hónapra szabva

zene terhesség vitaminok mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandósság kilenc hónapja gyönyörű időszak, de el kell ismerni: egyben igen megterhelő is. A hormonok vitustáncot járnak, a test hol itt, hol ott fáj, az egyre gömbölyödő pocak pedig egyre nagyobb súlyt ró a kismamára. Ha azonban nem akarod a várandósságot teherként megélni, kövesd tanácsainkat!

Az úszás kellemes és hasznos is

A vízben még a kilencedik hónap derekán is könnyűnek és súlytalannak érezheted magad. Az úszás kiváló sport, ehhez nem fér kétség - akár gyermeket vársz, akár nem. A víz nemcsak testileg tölt fel, hanem lelkileg is megnyugtat, a várandósság alatt ráadásul különösen hasznos időközönként lubickolni. Igen, lubickolni, a versenyszerű úszás nem igazán javasolt kismamáknak. Mindenképpen fontos azonban, hogy megbeszéld az orvosoddal, milyen gyakran érdemes felkeresned az uszodát, és mennyi időt tanácsos töltened egyszerre a medencében.

Thinkstock
Thinkstock

Tippünk:

A könnyed mellúszás, néhány kényelmes tempójú hossz nagyon jó hatással van a hát- és a medenceizmokra. Nemcsak a várandósság nehézségeit teszi elviselhetőbbé, hanem a szülést is megkönnyítheti. A sérülésveszély pedig szinte egyenlő a nullával.

Nélkülözhetetlen folsav - a babának és a mamának

Vitaminok nélkül nincs egészség, ergo nincs egészséges terhesség sem. Minden vitaminra szükség van, kismamáknak vagy leendő kismamáknak azonban különösen a folsavra. A legjobb, ha már a családtervezés időszaka alatt megkezded a szedését, de különösen a terhesség első harmadában szükséges a napi 800 mikrogramm folsav. Ez a vitamin a baba idegrendszerének kialakulása szempontjából elsődleges, fontos a kicsi optimális növekedéséhez, téged pedig egészségesebbé, energikusabbá tesz, és csökkentheti a reggeli rosszullétek hevességét.

Tornázz rendszeresen - de csak mértékkel

Ha a várandósság időszaka alatt rendszeresen mozogsz, könnyebben kordában tarthatod a testsúlyodat. A felesleges kilók nemcsak a hiúságodat zavarhajták, hanem egészségügyi kockázatot is jelenthetnek a babára és rád nézve egyaránt. A terhesség előtti és alatti fitnesz között azonban van némi különbség! Fontos a rendszeresség, de tarts mértéket! Az ugrabugrálós aerobik, az izzasztó alakformálás helyett járj inkább kismamatornára. Ha a súlyzós edzések híve vagy, az orvosoddal és a személyi edződdel konzultálva állíts össze edzéstervet, csökkents a súlyok nagyságán, és végezz kevesebb ismétlést sorozatonként.

Thinkstock
Thinkstock

Tippünk:

A hasizomgyakorlatokat nem kell teljesen elhagynod, csak a könnyített változatokat részesítsd előnyben. A medenceizmokra viszont fektess nagyobb hangsúlyt, sokat segíthetnek a szülés megkönnyítésében.

Jóga - balzsam a testnek és a léleknek

A jóga kifejezetten ajánlott a várandós kismamáknak - a 12. hét után. Nincs ugrabugrálás, nincsenek nehéz súlyok, ráadásul a kismamajóga-órákon nyakatekertnek látszó és bonyolult pózok sincsenek, egyetlen ászana sem árthat neked vagy a magzatodnak. A pozitúrák enyhíthetik sajgó tagjaid fájdalmát, erősítik a hát- és medencetájéki izmokat, rugalmasabbá és mozgékonyabbá tesznek. Jógázás közben ráadásul minden benned felgyülemlett feszültségtől is megszabadulhatsz, a jóga során elsajátított légzéstechnika pedig vajúdás közben is sokat segíthet. A forróságban végzett bikram és a power-yoga azonban szigorúan tilos a terhesség alatt!

Tippünk:

Nemcsak a jóga, hanem a kismama-pilates, az autogén tréning, a relaxáció és a meditáció is sokat segíthet a várandósság nyűgeit elviselni.

Séta, séta, séta

A várandósság nem éppen a lábak barátja. Eleve megnövekedett súlyt kell cipelniük, ehhez jönnek még az éjszakai görcsök, a vizesedés és a többi kellemetlenség. Ha minden nap sétálsz, már sokat teszel azért, hogy megőrizd a lábad egészségét. Válassz egy kényelmes cipőt és vedd nyakadba a várost, sétálj egy közeli parkban kényelmes tempóban egy keveset minden nap. Ha elfáradsz, nyugodtan ülj le pihenni, és vegyél sokszor jó mély lélegzetet! Ezzel a napi mozgást is letudhatod, sőt, a fejed is kitisztul a kisebb-nagyobb aggodalmaktól.

Thinkstock
Thinkstock

Tippünk:

Ha van rá lehetőséged, próbáld ki a nordic walkingot. Ha túrabotokkal sétálsz, a kar-, váll- és hátizmaidat is erősítheted, és a lábadról is levehetsz némi súlyt.

Irány a természet!

Nem kell feltétlenül hegyet másznod, vagy kilométereket utaznod ahhoz, hogy a természet lágy ölén relaxálj! Ha jó az idő, vigyél magaddal egy pokrócot, és táborozz le egy közeli parkban, egy kis erdőben, tó vagy patak partján. Még csak túráznod sem kell, elég, ha rögtönzöl magadnak egy kis pikniket egy padon, egy jó könyvvel vagy érdekes magazinnal. Élvezd a napsütést, hallgasd a madarak csicsergését, a falevelek susogását, és máris újjászületsz. Nincs is jobb ennél, ha egy kis nyugalomra és némi energiatöbbletre vágysz.

Melegedj!

A terhesség alatt a vérkeringés gyakran lelassul, melynek következtében hidegnek érzed a kezedet és a lábadat. Ilyenkor jólesik egy kis melegedés: pihe-puha takaróba burkolózva ücsörögni igazán pihentető elfoglaltság egy jó könyv, egy bögre forró tea vagy egy tejeskávé társaságában. Egy kellemesen meleg, de nem forró fürdő is újra életet lehel a tagjaidba. A kádba csepegtethetsz illóolajakat vagy illatos habfürdőt is, a lényeg, hogy jól érezd magad. A szauna, a termálfürdőzés vagy gőzfürdő viszont nem ajánlott abban a különleges kilenc hónapban.

Thinkstock
Thinkstock

A tánc kitűnő testmozgás

Véredben van a ritmus? Ne fogd vissza magad, ha a kedvenc zenédet játsszák a rádióban, perdülj táncra! Kedvenc CD-d mellett pedig akár táncdélutánt is rendezhetsz a nappalidban. Nyugodtan ropd ritmusra - majdnem - kifulladásig, remek testmozgás, felszabadulttá és vidámmá tesz, még a terhesség kellemetlenségeit is elfelejtheted, ha szól a zene. A tánctól felpezsdül a vérkeringésed, könnyedebbnek és nőiesebbnek érzed majd magad - ez utóbbi pedig nagyon fontos, pláne, ha nehezen éled meg, hogy nehezebben mozogsz, lassabban lépdelsz és felszedtél magadra néhány kilót.

Vérzés, hasfájás, láz - Ijesztő tünetek a terhesség alatt, amitől nem kell megrémülnihttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110504-verzes-hasfajas-laz-ijeszto-tunetek-a-terhesseg-alatt-amitol.htmlA várandósság alatti dohányzás 5 súlyos következményehttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110404-a-varandossag-alatti-dohanyzas-5-sulyos-kovetkezmenye.html5 hatékony striagyilkos krém terhességi csíkok ellen - Bababőr várandósan ishttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110330-5-hatekony-striagyilkos-krem-terhessegi-csikok-ellen.htmlHasznos tanfolyamok kismamáknak - Mielőtt jön a babahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110325-hasznos-tanfolyamok-kismamaknak-mielott-jon-a-baba.htmlFélrelépés a terhesség alatt: a nő hibája?http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110119-a-ferfi-szexualis-igenyei-a-terhesseg-ideje-alatt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.