Így csökkentsd a villanyszámlát lemondások nélkül! - A környezetednek is jót teszel

spórolás villanyszámla izzó energiatakarékosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavaly szeptember óta már a 75 wattos villanykörtéktől is el kellett búcsúznunk a 100 wattos után, 2012-től pedig már egyáltalán nem lehet majd kapni hagyományos izzókat. Ami a villanyszámla szempontjából talán nem is baj... 

Miért kell lecserélni a hagyományos villanykörtéket?

A válasz egyszerű: azért, mert túl sok áramot fogyasztanak modern utódaikhoz, a kompakt fénycsövekhez és LED-es izzókhoz képest. Míg a régi villanykörtéknél az energia nagy része a hőtermelésre ment el, addig az újtechnológiás villanykörték nagyon kevés hőt termelnek, kevesebb áramot fogyasztva - folyamatos üzem esetén. A kompakt fénycső, ami tulajdonképpen egy csavart formájú neonlámpa, 70-80 százalékkal kevesebb áramot használ el, így sokkal gazdaságosabb: nemcsak a környezetet kíméled, hanem a saját pénztárcádat is.

Thinkstock
Thinkstock


A kompakt fénycső mellett már LED-es technikával készült izzókat is találsz, ezeknek erős fehér fénye van, és inkább spotlámpáknál hasznosak. Felkapcsolásnál azonnal maximális fényerőt biztosítanak, így esetükben nincs aránytalan többletfogyasztás a bemelegedésnél.

Tízszer hosszabb működési idő, ötödannyi energiafelvétel

Nem csak muszáj, de érdemes is a hagyományos izzók helyett a modernebb változatot vásárolnod, hiszen utóbbiak akár tízszer tovább, 10-15 000 órán át működnek ötödannyi energiafelvétel mellett. Emiatt nemcsak spórolhatsz a villanyszámlán, hanem az új izzó tízszeresen vissza is hozhatja az árát. Az átállás miatt az Európai Unió energiamegkatarítása Románia teljes fogyasztásával egyenlő.
Az említett adatok azonban eltérhetnek a háztartásodban használt kompakt fénycsövekéitől, mivel ezek élettartama nagy mértékben csökkenhet a gyakori fel- és lekapcsolástól, a fogyasztásuk pedig nő.

Takarékosság környezetszennyező módon?

Az átállás kezdetekor több civil szervezet tilatkozott, mivel az új fénycsövek higanyt tartalmaznak, ezért a szemétbe dobva rendkívüli módon károsíthatják a környezetet, arról nem is beszélve, hogy a gyártásuk is környezetszennyezőbb. Ezért a használt fénycsöves izzókat ne a szemétbe dobd, hanem speciális gyűjtőbe, ami a legtöbb nagyáruház környezetében megtalálható - vagy megtalálható lesz.

A drágább jobb

A kompakt fénycsöves izzók fénye egy bizonyos árkategória alatt egyáltalán nem hasonlít a hagyományos wolfrámos körték fényére. Kevesebb fényt adnak, vagy várni kell néhány percet, míg bemelegednek és teljes erejükkel ragyognak. Sok kompakt izzó zöldes vagy kékes fénnyel világít, és nem egy közülük zúg is használat közben, amellett, hogy időnként vibrál. Ahhoz, hogy meleg fényű, igazán energiatakéros izzóhoz juss, legalább 1000-1500 forintot kell fizetned darabonként. Cserébe viszont hosszabb élettartamot kapsz és szebb, természetesebb fényt.

Utóbbi azonban nem csak kényelmi szempontok miatt fontos. Azt eddig is tudtuk, hogy a sok mesterséges fény, mellyel körülvesszük magunkat a lámpáktól a tévéig, összezavarhatják a természetes alvás-ébrenlét ciklust, így akár álmatlanságot is okozhatnak. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a szemünkben különleges fényérzékelő sejtek is segítik a látást, melyek éppen a kék fénytartományra érzékenyek. Így a modern, egyre kékebb fényű izzók a szokásosnál is jobban megzavarják a biológiai óránkat, amelynek a kutatások szerint nagy szerepe van például a mellrák kialakulásában.

Az energiatakarékos izzók gyártói ma már arra is koncentrálnak, hogy fénycsöveik kevésbé legyenek kékek és fényük jobban hasonlítson a hagyományos izzókéra, így kevesebb problémát okoznak - ez azonban jelenleg csak a drágább termékekre vonatkozik. Éjszakai jelzőfénynek emiatt semmiképpen se válassz kék fényű energiatakarékos izzót, helyette válassz sárga vagy vörös fényű LED-fényforrást, melyből hiányzik a kék komponens.

Thinkstock
Thinkstock


Így válassz jó energiatakarékos izzót!

- Vásárlás előtt gondold végig, hogy milyen helyiségben van szükséged energiatakarékos izzóra, és ellenőrizd a foglalat méretét is.
- Nézd meg az izzó teljesítményét! Ahol eddig 100 wattos hagyományos villanykörtét használtál, ott most elég lesz a 20 wattos kompakt fénycső, míg a régi 60 wattos izzó helyett elég a 11 wattos.
- Ellenőrizd a színhőmérsékletet! Ha nem akarsz bántó, hideg fényű izzót, akkor ne válassz 6500 K-s vagy 4000 K-s fénycsövet. A megszokott fényhez a 2700-as hasonlít leginkább.
- Fontos tudni, hogy állítható fényerejű lámpába az átlagos kompakt fénycsöves izzó nem való. Ahhoz a jóval drágább, dimmable feliratú takarékos izzót kell megvenned.

Tudtad?

A világ legrégibb, ma is működő villanykörtéje már 110 éve világít egyfolytában. Kaliforniában 1901-ben helyezték üzembe egy tűzoltóállomáson. Fényereje nem nagy, csupán 4 wattos szénszálas égő van benne, de működik. Egyesek szerint azért, mert még nem úgy tervezték, hogy bizonyos idő után kiégjen, és a fogyasztó minél többet vásároljon belőle.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.