A legjobb, allergénmentes festékek - Érzékenyeknek különösen ajánlottak!

allergének káros anyagok allergia falfesték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Allergiás tüneteket nem csak a poratka vagy a pollenek okozhatnak. Gyakran a lakás állandó tényezői szereznek kellemetlen pillanatokat a lakóknak.

Jellemzően tavasztól őszig tart a legkritikusabb allergiás időszak, amikor is a különféle növények pollenjei emberek ezreinek mindennapjait keserítik meg. Ugyan a tüsszögés és a szemviszketés beárnyékolják még a legszebb pillanatokat is, talán az ilyen allergiában szenvedők vannak a szerencsésebb helyzetben, hiszen számukra mindig véget ér ez az időszak. Olykor azonban a lakásban fellelhető káros méreganyagok váltanak ki allergiás reakciókat, ezeken változtatni pedig nem a legegyszerűbb feladat. Főleg akkor nem, ha olyan alapvető tényezőről van szó, mint a szoba falait fedő és színesítő falfesték.

Thinkstock
Thinkstock

Az otthon levegője szennyezettebb lehet

Azt már kutatások is bizonyították, hogy otthonunk levegője sokkal szennyezettebb, mint a kinti levegő, mivel - zárt térről lévén szó - a levegő cserélődése korlátozott. Ráadásul a városi lakások esetében kintről is a szennyezett levegő jut be a beltérbe, így a lakás levegőjében bizonyos összetevők aránya húsz-harmincszor magasabb lehet, mint a kültéri, városi levegőben.

A problémákat azonban nemcsak ez okozhatja: a lakás berendezésekor felhasznált anyagok is mérgezhetik az ott lakókat. A legveszélyesebbeknek a falfestékek bizonyulnak, hiszen esetükben a káros kipárolgás még a száradást követően évekkel később is mérhető. Az így felszabaduló toxinok és az anyagok - például a formaldehid, vagy régi lakások esetében az ólom - komoly allergiás megbetegedést okozhatnak, ami szerencsétlenebb esetben asztmává is fajulhat.

Hogy válassz helyesen festéket?

Festés előtt nem árt kicsit alaposabban odafigyelni a festékválasztásra - még a márka kiválasztását se bízd az eladóra. A festékspray-ket egyértelműen el kell felejtened, hiszen a legkárosabbak a környezetedre nézve, helyettük víz alapú vagy természetes festékeket keress, hiszen ezeknek nincs káros illóanyag-kibocsátásuk. Olvasd el a címkét, és tedd vissza a polcra, ha a következők valamelyikét látod az összetevők között: formaldehid, aromás szénhidrát, halogénezett oldószer, higany, vannak annak származékai. Hasonlóan kell eljárni a színezőpaszta esetében is: ne legyen benne ólom, kadmium, króm, sem ezek oxidjai.

Thinkstock
Thinkstock

A legjobb allergénmentes festékek

Az üzletekben az ólomtartalmú festékek szerencsére már évtizedek óta nincsenek jelen, a hagyományos termékek között pedig már kifejezetten allergénmentes, toxinokat nem párologtató típusok is elérhetők. Ilyenek például az AURO biofestékek, amelyeknek a növényi és állati eredetű összetevőit biogazdálkodásokban termelték, így semmilyen, a helyiség levegőjét mérgező anyagot nem tartalmaznak, hiszen kémiailag csak minimális módosításokon esnek át. Korrigálhatók, és a közvélekedéssel ellentétben használatuk is gazdaságos.

Ha inkább a hagyományos festékek között keresgélnél, választhatod a Protektor hőszigetelő festékét is, mely allergénmentes, semmilyen nehezen lebomló vegyületet, oldószert nem tartalmaz, a benne lévő kerámiagömböcskék ráadásul tökéletesen eloszlatják a hőt, a membránrendszer pedig képes arra, hogy a helyiség páratartalmát optimális szintre állítsa be.

Az ismert, nagy gyártók termékei között is találhatsz már kifejezetten allergénektől és káros anyagoktól mentes festékeket is. A Tikkurila JOKER fantázianévvel ellátott terméke esetében nemcsak a gyártó ígéri a mérgező anyagoktól mentes összeállítást, de megszerezték az EU ökocímkéjét is, ami éppen erre nyújt garanciát.

Gyere velünk virtuális bevásárlásra!

A Videolife riportere közelebbről is megvizsgálta a festékeket, az általa megkérdezett allergológus pedig elmondja, milyen panaszokat lehet elkerülni azáltal, ha allergénmentes festéteket használunk.


szólj hozzá: Hogyan legyek öko?-bio festék

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.