5 dolog, ami erősen befolyásolja a férfi termékenységét - Felejtsétek el, ha babát terveztek

testhőmérséklet gyermekvállalás családtervezés férfi alkohol termékenység sport dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan közhelynek tartják, pedig igaz, hogy a férfiak termékenyítőképességére alapvetően hatással lehetnek megrögzött negatív szokásaik, valamint életmódjuk.

Thinkstock
Thinkstock

A spermiumok ugyanis, ellentétben a nők születésük pillanatában már adott petesejtszámával, folyamatosan termelődnek, és ezernyi tényező befolyásolhatja életképességüket, valamint a spermiumok számát. Egy feltételezés szerint ma már a szervezeten kívüli megtermékenyítések 35-40 százaléka mögött a férfiak megtermékenyítési problémái állnak, és a legtöbb esetben az alacsony spermiumszámmal, a spermiumok motilitásával - mozgási tulajdonságaival -, valamint alaki elégtelenségével vannak összefüggésben.

Mindezek hátterében pedig nagyon sokszor viszonylag könnyen kiküszöbölhető életmódbeli sajátosság áll. Szakértőnk, dr. Fekete Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos szerint szerencsére a következő öt jellemző probléma elhagyásával vagy kiküszöbölésével javíthatóak a férfiak termékenyítési mutatói.

Gyenge spermiumok a nikotin hatására

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a dohányzás károsan befolyásolja a férfiak termékenyítőképességét. A nikotin általánosan is hatással van a teljes szervezetre, gyengíti annak ellenállóképességét, és energiákat von el fontos élettani funkcióktól, ám ezeken kívül felborítja a protamin nevű fehérje egyensúlyát is, amely alapvetően szükséges lenne a spermiumok termékenyítőképességéhez.

Thinkstock
Thinkstock

Minőségrontó alkohol

Amennyiben a pár babát szeretne, érdemes az alkoholfogyasztást a minimálisra csökkenteni. Nemcsak azért, mert a férfiak merevedési képességét is csökkenti a túlzott alkoholfogyasztás, hanem azért is, mert az alkohol csökkenti a tesztoszteronszintet, valamint kevesebb és gyengébb minőségű spermiummal indulhat csak harcba az alkoholt nélkülözni képtelen férfi.

Magas herehőmérséklet

Ma már teljesen egyértelmű, hogy hosszú ideig fennálló magas hőmérséklet a herék károsodását, és ezen keresztül a spermiumok károsodását okozza. Vagyis nagyon fontos, hogy aki babát tervez, az kerülje a forró ülőfürdőket, hosszú téli utazások alatt a fűtött autósüléseket, valamint a túlöltözést.

A herék ereinek állapotát, valamint hőmérsékletének alakulását alapvetően befolyásolhatja az öltözködés is, vagyis a szűk alsónadrágok viselete: ha a párod minden nap szűk alsónadrágba vagy farmerba szorítja magát, akkor azzal a heréi sorvadását idézheti elő.

Thinkstock
Thinkstock

Termékenységet rontó sport

A túlzásba vitt sport energiákat von el a spermiumok termelésétől, vagyis ez egy alapvető probléma lehet a rossz termékenyítési mutatókkal rendelkező férfiaknál. Bizonyos sportok azonban nagyon konkrétan okozhatnak gondot. Ilyen például a kerékpározás - nagy valószínűséggel nincs az a profi nyereg, amely mellett ne károsodnának a herék, ha a férfi naponta órákat tölt a kerékpáron. Szakértőnk azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak a kerékpárnyereg lehet az oka a herék sérülésének, hanem bármilyen, hosszú ideig tartó vibráció, folyamatos rázkódás is, amely szintén károsíthatja az ivarszerveket.

Környezeti ártalmak

Szinte lehetetlen kiküszöbölni a termékenységet negatívan befolyásoló környezeti ártalmakat, ám ha valóban babát terveztek, érdemes a korábbinál sokkal tudatosabban szűrni a környezeti hatásokat, és a lehetőségekhez képest csökkenteni azok hatását. Ilyen lehet a mobiltelefon viselése. Egészen pontosan akkor okozhat problémát, ha azt nem megfelelő helyen, a nadrág zsebében, tulajdonképpen a herék mellett viselik a férfiak. De egyesek szerint káros lehet az ivóvíz fogyasztása is, amelyről ugyan még vitatkoznak a szakemberek, de akadnak olyan jelek, amelyek mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.