"Hiába diétázom, nekem egyszerűen ilyen az alkatom!" - ismerős ez a mondat, igaz? Akárcsak  a "Bármennyit edzhetek, az úszógumimtól sosem fogok megszabadulni, ez genetika" frázisok. Nos, Tracy Anderson szerint - aki szó szerint újraépítette Shakira, Gwyneth Paltrow és Madonna testét - ezek mind kifogások. Az ő módszerével ugyanis bizonyítottan bárki képes szexi, feszes és fiatal maradni - ígérete szerint örökké.


Hosszú éveken át szinte minden Madonnáról készült paparazzófotón egy apró termetű, szőke lány követte a popkirálynő lépéseit. Nem, nem beteges rajongóról, és még csak nem is egy újabb örökbefogadott kislányról van szó. Ő Tracy Anderson, aki jelenleg a sztárvilág legfelkapottabb fitneszedzője - kardió óráira hónapokra előre kell bejelentkezni, DVD-it többen vásárolják, mint sok általa edzett énekes lemezét, ha pedig személyi edzőnkké fogadnánk, havi félmillió forintunk bánhatja az újjászületést. A The Tracy Anderson Method mára intézménnyé nőtte ki magát: a legnagyobb sportkellék- és sportruházati márkák vetekszenek érte, hogy kollaborálhassanak a művésznővel, aki hamarosan piacra dobja első könyvét A 30 napos módszer címmel. A gépezet tehát megállíthatatlan, mi pedig kíváncsiak lettünk: miben különbözik Tracy a többi, jól megszokott fitneszedzőtől, és ami még lényegesebb: hogyan válthatjuk be a "maradj szexi mindörökké" ígéretét anélkül, hogy meg kellene szabadulnunk minden ingó és ingatlan vagyonunktól.


Facebook/Tracy Anderson Method


Finom vonalak, finom falatok

Miss Anderson története klasszikus rút kiskacsa sztoriként indult: pufók tinilányként féltékenyen méregette a New York-i balerinák szálkás, mégis törékeny alkatát, majd elhatározta, hogy leszámol a felesleges kilókkal, és táncosnő lesz. "A hagyományos edzésprogramtól olyanok lettek a vállaim, mint egy úszónőnek, és a felvételin elutasítottak, mondván: túl izmos vagyok balerinának" - meséli. "Nem adtam fel. Elhatároztam, hogy kerül, amibe kerül, kidolgozok egy edzéstervet, amelytől nőies, apró és törékeny maradok, a karjaim szálkásak és vékonykák lesznek, és nem fog úgy kinézni a hasam, mint egy sakktábla." A kísérletezés tíz éven át tartott, Tracy pedig mindvégig azt tartotta szem előtt, hogy azt ehessen, amit csak kíván - szerinte ugyanis egy apró, nőies poci sokkal szexisebb, mint a kockás has... "Mint Madonnának a Lucky Starban." Miután megnyitotta saját fitneszstúdióját, egyre több nő fedezte fel, hogy az órákon tanult koreográfiák nemcsak hatásosak, de szórakoztatóak is, az pedig, hogy mindemellett nem kellett többé másfél kilónál nehezebb súlyokat emelgetniük, vagy kegyetlen, szénhidrátmentes diétákat tartaniuk, csupán hab volt a torán - szó szerint.

Többször, kevesebbet - az edzésben is

Tracy első celebügyfele Gwyneth Paltrow volt, aki - mint oly sokan - a családfáját okolta az alkatáért. "Két szülés után szembe kellett néznem a ténnyel, hogy már nyomokban sem hasonlítok a lányra, aki a Szép remények című filmben meztelenül pózolt Ethan Hawk előtt." Az Oscar-díjas színésznő végül kétségbeesetten kereste fel Tracy-t, mondván: denevérszárnyként lógnak a felkarjai, a csípője pedig ráfolyt a fenekére - ez utóbbit önironikusan "zsidó popsi"-ként aposztrofálta, hiszen a családjában mindenki áldozatul esett a géneknek. A módszer egyik legfontosabb alapelve, hogy ha "új testalkatra" vágyunk, heti két-három, órákon át tartó edzésnél sokkal többet ér heti öt-hat félórás erősítés. "Legyen szó felülésekről, súlyzózásról, lábemelésről, olyan gyakorlatokat tanítok, amelyek rejtett izomcsoportokat mozgatnak meg. Első látásra úgy tűnhet, mintha a világ legkönnyebb dolga lenne a levegőt csapkodni a kezünkkel, de néhány perc után érezni fogjuk a hatást, és mire a szekció végére érünk, azonnal tudni fogjuk, hogy jó úton vagyunk a tökéletes test építése felé" - vallja Tracy.


Az erő vele van

És valóban: a tapasztalatok szerint a The Tracy Anderson Method hívei az első alkalom után érzik, három edzés után pedig már látják is a hatást. "Mindössze két hét után arról kezdtek cikkezni a pletykalapok, hogy plasztikai műtétem volt, egy hónap után pedig le kellett cserélnem a ruhatáramat" - mondja Gwyneth. És bár az edzésprogram személyre szabott, egyetlen alkalommal sem maradhat ki az egyedi, Tracy-féle bemelegítés, amely jóga ászanák és balettmozdulatok összeolvadásából született meg. "Egy lány sosem csinálhat elég pliét!" - mosolyog a Anderson kisasszony, miközben elegánsan hajlítgatja a térdeit. Az fenékizmokat sem unalmas lábemelésekkel erősítik a követők: a támlás székkel végzett gyakorlatok inkább hasonlítanak egy szexi sztriptíztáncosnő mutatványaira, mint egy hagyományos tornaórára. Tracy legmeglepőbb újítása azonban az állva végzett hasizomgyakorlat, amely leginkább a hastáncra emlékeztet. "Olyan intenzíven kell mozgatnod a hasizmaidat, mintha egy pult elé állnál, és a lap alatt egyáltalán nem mozdulhatna meg a tested, felette viszont szó szerint siklania kell az asztallapon" - magyarázza.


Facebook/Tracy Anderson Method


Táncra fel!

Tracy koreográfiái nem csupán ugrabugra aerobmozdulatok, sokkal inkább emlékeztetnek kedvenc videoklipjeink táncjeleneteire. A fitneszhercegnő nyolc különböző mozdulatsort alkalmazott nyolc eltérő ritmusú és gyorsaságú dalra, amelyek garantáltan megizzasztják az ember lányát, ráadásul a hétvégi bulin is villoghat a tánctudásával. Azoknak sincs mitől tartaniuk, akik kétballábasnak hiszik magukat: Tracy az óráin és a DVD-ken is lépésről lépésre, lassan és érthetően magyarázza el a koreográfiákat, először háttal nekünk, majd velünk szemben. Mindeközben felhívja a figyelmet az általános hibákra, és interaktív módon biztatja a "tanulókat": "Tudom, tudom, ez a rész nagyon trükkös, gyere, kezdjük elölről." A legtöbb edző szerint csodák nincsenek, csak kőkemény munka. Tracy Anderson olvasatában igenis létezik a varázslat: bárki megváltoztathatja a genetikai adottságait, a munka pedig nem kell, hogy szenvedéssel járjon. Akik tehát szeretnének felszabadultan táncolni, és mindemellett vadiúj testet ölteni, azok a világ számos nagyvárosában csatlakozhatnak Tracy népes táborához, saját nevét viselő stúdiójában - vagy akár otthon, a tévé előtt.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!Courteney Cox korábban szimplán csak a nem evésre esküdött, szerencsére mára megtalálta az egészséges egyensúlyt. "Tracy Anderson módszere olyan eredménnyel változtatja meg a testfelépítésed, amelyre egyetlen más edzésprogram sem képes. Ujjongani fogsz az eredménytől: hihetetlenül szexi és nőies test, nagyon rövid idő alatt" - mondja a Jóbarátok szexi sztárja.

Shakira azért kereste fel Tracy-t, hogy segítsen neki újjászületni: Shewolf című klipjének forgatására búcsút akart mondani a védjegyévé vált bébihájnak, mondván: ami huszonévesen még cuki volt, harminc felett már kissé ciki. "Imádom Tracy Anderson módszerét. Okos, kreatív és rengeteg energiát ad. Hiszek benne, hogy ha engem képes volt átformálni, előtte nincs lehetetlen."

Madonna és Tracy tavaly zajos viták közepette szakítottak egymással: az énekesnőnek nem tetszett, hogy edzője nem hajlandó elkísérni őt világ körüli turnéjára, Tracy pedig rosszallotta, hogy Madge az edzésprogram mellett Bikram-jógára jár. "A hőség miatt kitágulnak az erek, és néhány év rendszeres edzés után láthatóan megdagadnak a vénák a kézfejen és a karon" - magyarázza. Akkor balhéztak össze végleg, mikor Anderson összejött Madonna jótékonysági alapítványának igazgatójával, a férfi pedig felmondott a szervezetnél, mondván: több időt akar Tracy-vel tölteni.