köldökzsinórvér őssejt őssejtbank költség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 21. század vívmányai közül talán az egyik legjobb célt szolgálhatja az újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert őssejtek tárolása, ami évtizedekre is szólhat.  

Szülőként érthető és egyértelmű, hogy a lehető legtöbb nehézségtől és persze betegségtől szeretnéd megóvni a gyermekedet. Utóbbi esetében az orvostudomány fejlődésének köszönhetően már a terhesség ideje alatt számos módszer és vizsgálat létezik arra, hogy kiszűrjétek az esetleges rendellenességeket, néhány éve pedig már a születést követő pillanatokban gondoskodhatsz a megfelelő gyógymódról arra az esetre, ha évekkel később komolyabb betegség ütné fel a fejét a gyermekednél.

Thinkstock
Thinkstock


Mi is az őssejt?

A köldökzsinórvérben nagy koncentrációban megtalálható sejtek létezéséről csak 1974 óta tud az orvostudomány, de azóta folyamatosan vizsgálják a tudósok a működését, és kutatják a felhasználási lehetőségeket, így a jövőben biztos, hogy egyre többet lehet majd hallani ezzel kapcsolatos sikerekről.

A felfedezést követően érthető módon megteremtették ezeknek a sejteknek a megfelelő tárolási módját is, ami lehetővé teszi, hogy akár 20 évre felhasználható minőségben és állapotban megőrizzék a sejteket. Hazánkban öt olyan intézmény működik, ahol szerződést köthetsz a tárolásra, hogy felkészülj a rosszabb esetekre, amelyek remélhetőleg nem következnek be sohasem.

Szűk felhasználási kör, drága tárolás

Az őssejtbankokat egyre gyakrabban emlegetik, arról azonban egyelőre keveset beszélnek, hogy az őssejt speciális tárolásának ára igen borsos. Azt sem hirdetik eléggé, hogy a hematológusok véleménye szerint a köldökzsinórvérből nyert őssejt a jelenlegi állás szerint egyelőre leginkább csak a leukémia esetén használható eredményesen.

A másik fontos tényező az, hogy a szakemberek szerint az a genetikai káros módosulás, ami a későbbi leukémia kialakulásához vezetett, már a kicsi sejtjeiben meglehet. Éppen ezért az őssejt felhasználása az egyéb transzplantációkhoz vagy véradáshoz hasonló formában képzelhető el, olyan másik személyek esetében, akiknél megfelelő hasonlóság mutatkozik az antigének szerkezetében - ezek elsősorban rokonok, esetleg testvérek lehetnek. Hazánkban egyébként tavaly szeptemberében történt meg az első, köldökzsinórvérből származó őssejt felhasználása egy másfél éves leukémiás kislány esetében, ám ő is a testvérétől levett sejteket kapta meg.

Thinkstock
Thinkstock


Döntés előtt

Ha az őssejt tárolására vonatkozó terveket fontolgattok, azt mindenképpen vitassátok meg a választott szülész-nőgyógyászoddal. A sejtek levétele egyébként nem befolyásolja a szülés menetét, és sem neked, sem az újszülöttnek nem okoz kellemetlenségeket, hiszen a köldökzsinór eleve a kukában landolna majd - ami egyébként kár, hiszen az lenne a legjobb, ha minél több esetben történne meg a procedúra, és idővel olyan rendszer alakulhatna ki, mint a vérkészletek esetében.

A tárolásra vonatkozó szerződést a választott bankkal a terhesség ideje alatt bármikor megköthetitek, de a szakemberek ezt a 30-34. héten javasolják. Mindenekelőtt azonban érdemes megnézni, hogy a hazánkban működő intézmények milyen lehetőségeket kínálnak, hiszen az egyes szolgáltatások és az árak tekintetében is lehetnek eltérések, ráadásul van olyan, ami egészségpénztárakkal is kapcsolatban áll.

Az őssejtbanki szolgáltatás igénybevételének ára 170 és 600 ezer forint között mozog, de egyes őssejtbankok kínálnak részletfizetési lehetőséget. Ez az összeg a levételhez szükséges gyűjtőeszközök, a tárolás előtti vizsgálatok, a szállítás és fagyasztás díját tartalmazza, plusz a tárgyévi tárolási díjat. Ez utóbbit a továbbiakban évente kell fizetni, nagysága 16 és 32 ezer forint között változhat választott csomagtól függően.

Megéri?

Alapvetően mindenkinek csak ajánlani lehet ezt a lehetőséget, hiszen orvosi szempontból nincs mit veszíteni vele. Mivel azonban a szolgáltatás ára rendkívül borsos, egyénileg kell mérlegelni, hogy a családban vannak-e erre fordítható százezrek, azon tények fényében, hogy egyelőre még leginkább rosszindulatú vérképzőszervi betegségek esetén használható fel az őssejt - bár 10-15 év múlva már könnyen bővülhet is ez a kör.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.