konyhatündér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Mikulás már a kertek alatt jár, pár napot kell csak aludni, hogy fényesíthessük csizmánkat, és készíthessük szeretteinknek, gyermekeinknek a piros csomagocskát, mely finomságokkal van teli.  

Egy gyerkőcnek hatalmas élmény a Mikulás érkezése, nem véletlen, hogy Szent Miklós ünnepének reggelén az ágyából kibújva első útja azonnal az ablakhoz vezet. Izgatott és várakozásokkal teli tekintete kérdőn mered a távolba: vajon járt-e nála éjszaka a Télapó? Vajon mit rejteget a csizma mélye?
Gyermekkorunk szép pillanatai bennünk élnek, ezért valljuk be, nekünk felnőtteknek is melegség költözik a szívünkbe, mikor meglepetten tapasztaljuk, hogy egy csokimikulás mosolyog ránk cipellőnkből.

Öltsd fel a ruhát, és legyél te a Mikulás!

Teljesen mindegy, hogy Santa Clausnak, Papa Noelnek vagy Babbo Natale-nak hívjuk, a Mikulás igenis létezik, bennünk lakozik, mert szeretünk adni, és mert szeretjük megörvendeztetni a számunkra oly fontos embereket. Öltsd fel magadra a piros köpenyt, és készítsd el az alábbi finomságokat: lepd meg szeretteidet saját kézzel készített édességekkel! Készíts moszkauert, vagy csokis muffint, a dicséret és a hála biztosan nem marad el!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Moszkauer édes sütemény

Hozzávalók:

- 100 g dió
- 120 g cukor
- 100 g cukrozott, darált narancshéj
- 10 g vaj
- 120 g állati tejszín
- 10 g liszt
- kevés rum
- étcsokoládé a lekenéshez

Elkészítése:

A tejszínt felforraljuk a cukorral, a narancshéjjal és a vajjal. Ezután beleforraljuk a diót, végül a tűzről levéve belekeverjük a lisztet is. Ha kihűlt a főzet, nyomózsákkal adagoljunk szilikon sütőlemezre féldiónyi, kis halmokat. A kis halmokat nyomkodjuk le rumba mártott villával. 195°C fokos előmelegített sütőben 10-12 perc alatt addig sütjük, míg meg nem barnul a kis sütemények széle. Ha kihűltek, temperált étcsokoládéval lekenjük az aljukat. A lefőzött moszkaueralapból mindig célszerű kis mennyiségben próbasütést végezni. Ha nagyon elterül, keverjünk bele még egy kis lisztet. Ha nem terül eléggé, keverjünk hozzá kevés tejszínt.

Csokis muffin

Hozzávalók 18 darabhoz:

- 250 ml tejszín
- 450 g étcsokoládé
- 5 tojás
- 165 g kristálycukor
- 150 g liszt
- 1 ek kakaó
- 1/2 ek sütőpor
- cukorvirágocskák a díszítéshez

A csokoládéöntethez:

- 100 g étcsokoládé megtörve
- 80 ml tejszín

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk papírkosárkákat egy muffin-sütőformába. Alacsony hőfokon keverjük össze az étcsokoládét és a tejszínt egy lábosban, míg sima lesz. Hűtsük ki kissé a keveréket. Elektromos keverőben verjük fel a tojásokat a cukorral, majd óvatosan keverjük össze a csokoládéval. Szórjuk bele a lisztet, kakaót és sütőport, majd keverjük jól össze. Tegyünk a tésztából a sütőformákba egy-egy adagot és süssük 15-20 percig. Akkor jó, ha egy hústűvel a tészta közepébe szúrva, a tű tiszta marad, mikor kihúzzuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd vegyük ki óvatosan a sütőformából. Míg a muffinok sülnek, készítsük el az öntetet. Tegyük a hozzávalókat egy hőálló tálba, a tálat helyezzük egy lábos forrásban lévő víz fölé. Ne érjen a tál a vízbe. Kevergessük a gőz felett, míg lágy nem lesz, majd hagyjuk kissé kihűlni. Vonjuk be a megsült muffinokat a csokoládémázzal, díszítsük kis cukorvirágokkal.

Ellesnéd a Miele séfjének trükkjeit? Itt megnézheted, hogyan készíti a moszkauert - kattints ide! Itt pedig a csokis muffin készítésének módját láthatod - kattints ide!

A Miele különleges karácsonyi ajánlataként kínálja a H 4312 B sütőjét, mellyel garantált a sütemények sikere, hiszen a PerfectClean egyedi bevonatnak köszönhetően egyetlen édesség sem tapad le, és a sütő tisztítása is fantasztikusan egyszerű.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.