Filléres házi praktikák szőnyegtisztításhoz - Szagok, foltok ellen

szódabikarbóna szőnyeg citrom takarítás folt tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi kell ahhoz, hogy a szőnyeg tiszta és gyönyörű maradjon? A porszívó nélkülözhetetlen, a drága szőnyegtisztító készülék és a vegyszerekkel teli tisztítószerek azonban pótolhatok a kamrából.

Folttisztítás ecettel

Még a legjobban óvott szőnyegeket sem kerülik a szennyeződések. A legtöbb foltot azonban egy egyszerű, de nagyszerű módszerrel eltüntetheted: önts ecetet némi langyos vízbe, és ezzel kezeld a kisebb-nagyobb pacákat, majd hagyd megszáradni. A foltnak nyomát sem találod majd. Ecetes vízzel a szőnyeg színét és újszerűségét is megóvhatod hosszú időre, ha gondos porszívózás után rendszeresen átsikálod ecetes-vizes oldattal.

Thinkstock
Thinkstock

Borfolt ellen tej

A vörösbor bármikor kilöttyenhet a szőnyegre, ráadásul sajnos makacs foltot hagy maga után. Ha ez előfordult, idegeskedés helyett forralj fel egy kevés tejet, majd öntsd a borfoltra. Hagyd, hogy beszívódjon a szőnyegbe, majd meleg, szappanos vízzel szedd ki a tejet, és vele együtt a piszkot. A tej csak a foltra veszélyes, a szőnyeg színére nem. Ráadásul ez a módszer a már megszáradt borfoltok ellen is remek.

Tiszta, élénk színű szőnyeg teával

A tea kiváló szőnyegtisztító. A poros, enyhén dohos szőnyegeket egyszerűen spricceld be nagyon erősre főzött zöld teával, várj 10-15 percet, majd alaposan porszívózd ki. A szőnyeged tisztább, élénkebb színű és frissebb lesz, mint újkorában. A régi és kényes perzsa- vagy keleti szőnyegeket is tisztíthatod teával, pontosabban a levelével. A már kifőzött, de majdnem száraz teafüvet szórd az antik szőnyegre, dörzsöld át egy kefe vagy szivacs segítségével az egészet, végül porszívózd ki alaposan. Olyan lesz, mintha most hoztad volna a tisztítóból.

Thinkstock
Thinkstock

Kiégett a szőnyeg?

Bosszantó lehet a legapróbb égésfolt a szőnyegen akkor, ha látható helyen van. Szerencsére könnyen eltüntetheted: keress egy darabot, ha maradt a padlószőnyegből, vagy vegyél az üzletben, ahol vásároltad - esetleg a fal melletti, bútoroktól takart széléről csippents le egy kicsit -, vágd körbe az égésfoltot, és ragaszd a helyére a szőnyegmaradékból kivágottat. Ha ügyes vagy, észre sem lehet venni a "plasztikai műtét" nyomait.

Praktikák dohos, áporodott szag ellen

Hiába a porszívózás, a szellőztetés, a szőnyegek sajnos egy idő után magukba szívják a kellemetlen szagokat - és amit magukba szívtak, bizony ki is adják. Ha van otthon bőven szódabikarbónád, használhatod a szőnyegek szagtalanítására is. Szórd egyenletesen a száraz felületre, dörzsöld be a szálak közé, majd egy kis idő elteltével porszívózd fel gondosan. A szőnyegből nemcsak a szódabikarbóna tűnik el, hanem hosszú időre az áporodott és dohos szag is.

Thinkstock
Thinkstock

Porszívózás helyett

Ha bármilyen okból nem tudsz porszívózni, de a szőnyegedre már igencsak ráfér egy alapos tisztítás, vegyél elő egy kefét és egy vödör vizet, majd indulhat a dörzsölés. Ezt a módszert azonban csak akkor válaszd, ha nem koszos vagy foltos a felület, mert akkor a vízzel csak rontasz a helyzeten. Ne feledd azonban a vizet kevés ecettel vagy citromlével is keverni, ezek segítségével ugyanis fényes és szép lesz a végeredmény.

Fényes szőnyeg káposztával, krumplival

Tisztítószerek nélkül a szőnyeg elveszett színét és fényét is visszaadhatod házi praktikákkal. Dörzsöld a felületet egy kis maradék savanyú káposztával, vagy egy nyers, fonnyadt, hámozott burgonyával. Az eredmény meglepő! A szőnyeg olyan szép és tiszta lesz, mint újkorában. Előtte és utána azonban mindenképpen fuss át rajta a porszívóval is, a káposztás átdörzsölés után pedig nagyvonalakban fésült át nedves, citromos kefével, hogy ne maradjon szaga.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.