Hasznos praktikák kezdő konyhatündéreknek - Nincs többé csomós rántás és túlsózott leves!

köret leves praktikák főzés habarás főétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Senki sem születik tökéletes háziasszonynak, így aztán aki nem tudta ellesni a konyhai fortélyokat a nagyitól vagy az anyukájától, bizony elveszettnek érezheti magát a konyhában. Szerencsére a főzés nem ördöngösség, és a praktikák is hamar elsajátíthatók.

Ragacsos köretek

Tésztát, nokedlit és rizst kétféle formában tálalhatsz: egy egész, összeragadt darabban vagy gusztusosan. Ha az utóbbi szimpatikusabb, akkor az olaj sokat segíthet: a kifőtt nokedlit vagy tésztát hideg vizes öblítés után locsold meg fél evőkanálnyi olajjal, és alaposan keverd össze, de a tésztához már a főzésnél is adhatsz egy evőkanál olívaolajat.

Thinkstock
Thinkstock

Rizsnél ez a szabály nem alkalmazható, ott a hozzáadott víz mennyiségén kell változtatnod: egy bögre rizshez pont két bögrényi vizet adj, és fontos a főzés előtti olajon pirítás is, így a szemek nehezebben ragadnak össze. Ha barna rizst főzöl, picit több vizet használj, és a hozzáadott víz felforrása után az egészet egy hőálló tálban tedd lefedve a sütőbe, így a szemek összeragadás nélkül puhulnak meg.

Általános szabály, hogy minden összeragad, ha túl sokáig főzöd, ezért a tésztát tíz percnél tovább ne főzd, a nokedlinek is elég 2-4 percet eltöltenie a lobogó vízben. A krumpli főzését is el lehet rontani. Fontos, hogy kóstolgasd, mert fajtától függően hosszabb-rövidebb ideig tarthat a főzési idő. Ha nem szeretnéd szétfőzni, egy pár csepp citromlevet vagy ecetet adj a vízhez, de ha egészben főzöd, akkor egy pici tejtől lesz igazán jó íze.

A rántás és a habarás művészete

Ahhoz, hogy az ételek sűrűbbek és jobb ízűek legyenek, ezt a két technikát szokták alkalmazni leggyakrabban. A habarást inkább leveseknél használjuk, ehhez egy tálban tejfölt vagy joghurtot és lisztet alaposan keverj ki, majd lazítsd fel a forró leves levével. Ezt az elegyet kell a lobogó levesbe önteni, és újra felforralni - ízesítheted pici sóval, pirospaprikával is.

A rántáshoz egy serpenyőbe önts néhány kanál olajat, és miközben alacsony lángon melegíted, keverj hozzá annyi lisztet, hogy még ne álljon össze darabokba a massza. Ezt óvatosan pirítsd, mert a liszt könnyen odaég, a pirospaprikát vagy a zúzott fokhagymát pedig csak a végén tedd hozzá, mert ha megég, keserű íze lesz. A rántást a forró levesbe vagy főzelékbe öntsd, majd forrald fel újra, és már kész is.

Thinkstock
Thinkstock

Túl sok só és zsír

Még tapasztalt, rutinból főző háziasszonyokkal is megesik, hogy picit több sót vagy zsiradékot adnak az ételhez. Jobb inkább óvatosan fűszerezni, de ha mégis elsóztad például a levest, két módszerrel is megoldhatod a problémát: egy krumplit hámozz meg, vágd félbe, és főzd puhára a levesben, majd szedd ki: magába szívja a sót, így újra ehető lesz az étel. Tojásfehérjével kevesebb idő alatt is megteheted ugyanezt, a habbá vert fehérjét öntsd a forró levesbe, és amint megszilárdult, vedd is ki. A krumplis megoldás egyébként nemcsak leveseknél, hanem főzelékeknél, pörkölteknél is hasznos, de ezekben az esetekben tejfölös habarással is próbálkozhatsz, mert az is enyhíti a sós ízt.

A túl zsíros leves megmentéséhez pedig a salátalevelet használd: egészben mártsd bele a meleg levesbe, ahol ráragad a zsír, majd vedd is ki. A másik módszerhez le kell hűtened a levest vagy a pörköltet, így a zsír megdermed, és könnyen leszedhető az étel tetejéről.

Tojásgondok

Elengedhetetlen a főzéshez, de csak akkor tudsz vele dolgozni, ha friss és tiszta. Ehhez használat előtt ecetes mosogatószivaccsal töröld át a héját, és öblítsd le: az ecet fertőtlenítő hatása jól jön a bélsármaradványok lesikálásánál, és a szalmonellafertőzést is elkerülheted. Ha tudni szeretnéd, hogy friss-e a tojás, rázd meg: ha az, nem mozog a belseje. Ha nem vagy biztos a dolgodban, tedd egy edénnyi vízbe: a régebbi tojás nem süllyed le az aljára, lebeg.
Tojásfőzésnél könnyebben távolíthatod el a héját, és a tojások sem repednek meg, ha egy kiskanál sót teszel a vízbe, és ha megfőttek, azonnal hideg vízzel öblíted őket.

Thinkstock
Thinkstock

Blansírozás, legírozás

Kevésbé ismert, ám annál hasznosabb konyhai eljárások: a blansírozással előfőzni és tartósítani lehet különböző zöldségeket, gyümölcsöket, például zöldbabot, brokkolit, borsót, és még sorolhatnánk. A növényeket forrásban lévő vízbe dobják, majd pár perces főzés után azonnal hideg vízzel öblítik. Az így előkezelt, majd megszárított zöldségek-gyümölcsök megtartják színüket, vitamintartalmuk nagy részét, és jelentős minőségromlás nélkül fagyaszthatók.

A legírozás pedig a habarás nagytestvére, krémlevesek besűrítésére alkalmas, fel lehet vele dobni például az egyszerű borsó- vagy gombakrémlevest. Egy tojássárgájához keverj egy deci tejszínt, ehhez folyamatos keverés közben lassan csorgass a tűzről levett leves levéből, majd ezt a keveréket öntsd keverés mellett vissza a levesbe. Fontos, hogy újraforralni szigorúan tilos, mert kicsapódik a tojássárgája és a tejszín is, fogyókúrázóknak pedig a tejszín miatt nem ajánlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.