5 hús nélküli saláta receptje - Egészséges, laktató ízbombák

vegetarianizmus recept saláta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét beköszöntött a kánikula, s ahogy nő a hőmérséklet, úgy csökken legtöbbünk főzési kedve. A saláták kiváló alternatívát kínálnak: még találsz hozzájuk friss hozzávalókat, főzni biztosan nem kell, egészségesek, és még jól is laksz velük.

Sajtos-kukoricás - Ha igazán éhes vagy

Ha laktató, mégis egyszerűen elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágysz, akkor ez a saláta a kedvenced lesz - érdemes egyszerre ezt a nagy adagot elkészítened, így még másnap is előveheted a hűtőből. Egy nagy jégsalátát moss meg és tépkedj vagy vágj darabokra, ehhez adj egy közepes kígyóuborkát felkarikázva, öt nagyobb paradicsomot és három kaliforniai paprikát is felkockázva. Ha bátrabb vagy, vagy férfiakat is megkínálsz vele, egy kisebb vöröshagymát is hozzáadhatsz, no meg persze egy doboznyi konzervkukoricát.

Miután mindezt összekeverted, és meglocsoltad olívaolajjal, adj hozzá még egy laktató összetevőt: a sajtot: ez lehet sima trappista, de feta- vagy márványsajt is illik hozzá. A sajttól függően ízesítsd a salátád: ha nem túl markáns a sajt, fűszerezz bátran bazsalikommal, oregánóval, és már tálalhatod is, de a hűtőben is tarhatod egy darabig.

Thinkstock
Thinkstock

Krumplisaláta és változatai

A hagyományos krumplisalátát mindannyian ismerjük, laktató, nem feltétlenül a legszigorúbb diétához való, de nagyon finom saláta, melynek azóta számtalan változata elérhető. Az eredeti recepthez egy kiló krumplit főzz meg héjában, majd hámozás után karikázz fel egy tálba. Ehhez 2-3 fej vöröshagymát is vágj karikára, majd az egészet öntsd le az ecettel, cukorral és egy csipet sóval készült öntettel. Akkor az igazi, ha pár órát már állt a hűtőben.

Ha még laktatóbbá tennéd, akkor hagyd ki a hagymát és az öntetet, helyette 40 deka krémsajttal, néhány deci teljföllel és snidlinggel keverd el a főtt krumplit, majd hűtsd egy pár órát - csak aztán győzd megenni.
Ha pedig a nyári melegben valami könnyedebbre vágysz, próbáld ki a citromos-petrezselymes változatot is: ehhez a majd' egy kilónyi krumplihoz 3 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot és egy csokor friss petrezselymet adj, és a keveréket öntsd le némi citromlével és olívaolajjal.

Olívabogyós-kéksajtos saláta

Ezt a salátát a sajt mellett némi bagett teszi igazán laktatóvá - ha a fogyókúrádba ez nem fér bele, válaszd szénhidrát-csökkentett lisztből készült változatát. Két pritaminpaprikát, két marék olívabogyót aprózz fel, fél fej lilalhagymát, egy csokor apróra vágott friss petrezselymet és ízlés szerint negyed vagy fél kilónyi salátakeveréket is vágj fel hozzá, majd tedd félre. Az öntethez öt evőkanál olívaolajat 2 evőkanál fehérborecettel és ugyanannyi mustárral keverj össze, majd öntsd a salátára. Ha ezzel megvagy, már csak fel kell karikáznod a bagettet, grillre vagy sütőbe tenned a szeleteket kecskesajttal a tetejükön, és megvárnod, míg a sajt megolvad. Ha nagyon meleged van, ezt a részt ki is hagyhatod, és a húsz deka sajtot simán beleaprózhatod a salátába a bagettel együtt.

Thinkstock
Thinkstock

Tojásos-gombás saláta

A sajt mellett a másik kiváló laktató saláta hozzávaló a főtt tojás. Három-négy darabra lesz szükséged, melyeket karikázz egy tálba negyed kilónyi friss salátával, húsz deka pirított gombával, és egy kávéskanálnyi ecetet is adj hozzá. Öntetként két gerezd zúzott fokhagymát, balzsamecetet, két evőkanál mustárt, porcukrot, sót, borsot keverj némi olívaolajhoz, és ezt öntsd a salátára. Nagyon jól illik még hozzá a sajt, a paradicsom vagy a magos kenyér is, kísérletezz bátran.

Édesszájúaknak: almás-répás saláta

Ha már elég volt a zöldségekből, akkor némi mazsolával, mézzel finom, könnyű "salátát" nassolhatsz: három nagyobb sárgarépát tisztíts meg, majd reszelj apróra, adj hozzá ugyanígy három meghámozott almát is. Hogy utóbbi ne barnuljon meg, csepegtesd meg némi citromlével, majd tíz deka megmosott, picit megáztatott mazsolát, öt-tíz deka apróra vágott diót és némi porcukrot vagy cukorpótlót adj a keverékhez, de a méz is megteszi. Ha nem eszed meg az egészet azonnal - amire kicsi az esély -, akkor pár óra hűtés még finomabbá teszi.

Rákkeltő, hormonhatású anyagok a zöldségekben és gyümölcsökben - Ezekkel vigyázz!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120810-rakkelto-hormonhatasu-anyagok-a-zoldsegekben-es-gyumolcsokben.html5 megbízható, házhoz szállítós hely Budapestenhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120725-5-megbizhato-hazhozszallitos-hely-budapesten.htmlGyümölcsös, krémes finomságok, sütés nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120726-sutes-nelkuli-sutemenyek-gyumolcsos-kremes-finomsagok.htmlKönnyű, de tápláló nyári finomságok - Ha alig van kedved főzni a kánikulábanhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120713-konnyu-de-taplalo-nyari-finomsagok-ha-alig-van-kedved.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.