Rákkeltő, hormonhatású anyagok a zöldségekben és gyümölcsökben - Ezekkel vigyázz!

zöldség-gyümölcs növényvédőszer rákkeltő anyagok bio élelmiszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kisgyermekes családban az anyukák mindent megtesznek azért, hogy finom, tápláló és egészséges ennivalók kerüljenek az asztalra. Ehhez azonban sajnos nem elég a sarki zöldségesnél bevásárolni: sok zöldség és gyümölcs igencsak szennyezett állapotban kerül a vásárlóhoz. Ha nem adnád ezeket a kicsik kezébe, válaszd kiskerti vagy bio változatukat!

A zöldségek-gyümölcsök fele bátran fogyasztható, de akadnak kivételek

A hazánkban kapható zöldségeket és gyümölcsöket rendszeresen ellenőrzik, így kiderült, hogy a gyümölcsök és zöldségek fele a határértéket meghaladó mennyiségben tartalmaz szennyező anyagot. Ez egyrészt jó hír, hiszen a portékák egyik fele nyugodtan fogyasztható, másrészt rossz, mert nem tudhatod, hogy éppen a rovarirtó szerek maradványaival "dúsított" szilvát adod-e a gyerek kezébe.

A leggyakrabban szennyezett gyümölcsökkel kapcsolatban fokozott óvatosságra van szükség: ha teheted, kajszibarackból, szőlőből, meggyből, almából és körtéből inkább a kiskerti vagy bio változatot vedd meg. Ugyanígy vigyázz az uborkával, salátával, paprikával és paradicsommal: ezekben szinte mindig találnak vegyszermaradékokat. Ráadásul az, hogy egy adott termékben a vizsgált veszélyes szerek aránya határérték alatt van, nem jelenti azt, hogy biztosan egészséges: ha ötféle vegyszermaradék található a zöldségben vagy gyümölcsben, de az mind határérték alatti mennyiségben, akkor átmegy a rostán, és biztonságosnak minősítik, miközben a különböző vegyszerek hatása összeadódik, és még erősíthetik is egymás hatását.

Thinkstock
Thinkstock

Mi a baj a vegyszerekkel?

Manapság, amikor már mindenben van valamilyen vegyszer, talán túlzásnak tűnhet a nagy óvatosság. Pedig korántsem az: a különböző kártevőirtó szerek nem igazán tesznek különbséget, így minket is beteggé tehetnek. A dimetoát rovarirtó szerrel például a leggyakrabban találkoznak az ellenőrök, ez hormonhatású, káros a szaporodási képességekre nézve, és rákkeltő. Így az elvileg egészséges, vitamindús friss zöldség vagy gyümölcs, amit gyerekeinknek adunk, több kárt okozhat, mint hasznot.

Bár 2009 óta ki kellene zárni a mutagén, rákkeltő, génkárosító anyagokat a mezőgazdaságból, ez igazából csak 2014-től lesz kötelező, így sok olyan anyagot használnak a növénytermesztésnél, ami határérték alatti mennyiségben sem ajánlható: a hormonrendszerre ható növényvédő szerekből nagyon kicsi is elég ahhoz, hogy főleg a magzatok és kisgyermekek fejlődő szervezetét károsítsák. A klórpirifosz nevű, Amerikában, de hazánkban is gyakran használt növényvédő szer hatására egy átfogó vizsgálat eredményei szerint például azoknak a magzatoknak, akik a méhlepényen keresztül nagyobb adagot kaptak a szerből, annyira megváltozott az agyi működése, hogy az a mai napig kimutatható. A szer - amelyet egyébként Amerikában és hazánkban is betiltottak - bejutásához nem kell sok, hiszen a mosatlan zöldségek és gyümölcsök héjáról könnyen a szervezetbe kerül.

Hazai idénygyümölcsök kontra üvegház és import

Hiába jobb és egészségesebb a biotermék, az ára is borsosabb, emiatt sok családban nem engedhetik meg maguknak a szülők, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó terményeket vegyenek. De annyit biztosan mindannyian megtehetünk, hogy a hazai termékeket választjuk a külföldi helyett. Ezzel nemcsak a magyar gazdaságot támogatjuk, de egészségünket is: a legtöbb, gyakran már betiltott növényvédőszert a külföldről importált zöldségekben, gyümölcsökben mutatták ki. Azzal is elkerülheted a vegyszereket, ha idénygyümölcsöket- zöldségeket vásárolsz: az üvegházi növények az importhoz hasonlóan a legszennyezettebbek.

Thinkstock
Thinkstock

Zöld udvar helyett zöld hétfő

A vegyszermentes táplálkozás problémájára az ideális megoldás a kiskert lenne, ahol a család szükségleteit saját fákról, bokrokról és ágyásokból lehetne biztosítani, jóval alacsonyabb áron, mint a bioboltokban. Ez munkával jár ugyan, de legalább csak az kerül a zöldségekbe, gyümölcsökbe, amiről tudsz, és a házi praktikák segítségével laikusként is majdhogynem vegyszermentesen kertészkedhetsz.

Ha erre nincs lehetőséged, kénytelen vagy felkeresni egy megbízható kistermelőt a piacon, vagy egy bioboltot. De a bioételek, italok, hozzávalók azok számára is könnyen elérhetők lehetnek, akik vidéken laknak, és nehezen érnek el az üzletekbe. Sok közülük fent van az interneten is, ahol nyugodtan lehet böngészni a termékek között. Ráadásul azon internetes boltok segítségével, amelyek csatlakoztak a zöld hétfő programhoz, a szállítási költségeket is megspórolhatod: minden hónap első hétfőjén annak érdekében, hogy az autóval utazás okozta károkat csökkentsék, a boltok ingyenessé teszik a házhoz szállítást - egyesek bizonyos összeghatár fölött, mások határok nélkül. Így kicsit drágábban ugyan, de legalább biztosan vegyszermentes, egészséges termékeket ehettek a gyerekekkel együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.