férfiasság spermium tanulmány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zsíros sajtokban és húsokban található telített zsírok nemcsak súlygyarapodást okozhatnak a férfiaknál, hanem csökkentik a spermiumok számát is.

Dán kutatók kimutatták, hogy a sok szaturált zsírt fogyasztó fiatal dán férfiak spermiumkoncentrációja 38 százalékkal alacsonyabb, és 41 százalékkal kevesebb spermát termelnek. Tina Jensen és kollégái, a koppenhágai Rigshospitalet szakemberei 701 húsz év körüli dán férfit vizsgáltak, akiknek katonai szolgálatuk miatt kellett átesniük orvosi vizsgálaton 2008 és 2010 között. Felmérték, milyen ételeket fogyasztottak az előző három hónapban, és spermamintát kértek tőlük. A kapott eredményeket négy csoportra osztották aszerint, hogy a férfiak energiafelvétele mennyiben származott telített zsírból, és összehasonlították azt, mennyi spermát termeltek a különböző csoportokban lévők.

Thinkstock
Thinkstock

Azoknál a férfiaknál, akiknek energiájuk kevesebb mint 11,2 százaléka származott telített zsírból az átlagos spermiumkoncentráció milliliterenként 50 millió volt, a teljes spermaszám mintegy 163 millió. Azoknál, akinek energiájuk több mint 15 százaléka eredt szaturált zsírból, a koncentráció 45 millió/milliliter volt, a teljes spermaszám 128 millió. A nemzőképesség szempontjából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által normálisnak tekintett spermiumkoncentráció milliliterenként 15 millió. A tanulmányban részt vevők közül a legtöbb telített zsírt fogyasztók 18 százalékánál, míg a legkevesebb zsiradékot fogyasztók 13 százalékánál e szint alatti spermakoncentrációt mértek.

A szakemberek ugyan nem tudták megállapítani, hogy más életmódbeli tényezők hozzájárultak-e az eredményekhez, de Jensennek és csapatának felfedezése részben magyarázatot ad azokra a tanulmányokra, amelyek úgy találták, hogy a spermaszám világszerte csökken. "Úgy vélem, az elhízás egy másik ok, de a telített zsírsavak fogyasztása az egyik lehetséges magyarázat" - mondta Tina Jensen. A tudósok következő lépése az lesz, hogy megtalálják azt a mechanizmust, amely által a telített zsír hatással lehet a spermaszámra, és tanulmányozzák azt, hogy javulhat-e a spermaszám, ha csökkentik a férfiak a szaturált zsírok fogyasztását.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.