"Ugrásnál úgy érzem, mintha az agyam a koponyámhoz ütődne" - írta levelében Bernadett. Az ijedtség helyett azonban úgy döntött, kérdéseivel Balogh Rita fitneszedző és életmód-tanácsadóhoz, a Life.hu szakértőjéhez fordul.

"Kedves Balogh Rita!

Nemrég kezdtem ismét edzeni, körülbelül 5 hónap kihagyás után. Nem hajtom túl magam, és a kihagyás ellenére elég jól megy. 3-4 perces alakformáló blokkok közé illesztettem be háromperces kardióblokkokat, és ezeket tervezem a jövőben növelni. Azt tapasztaltam, hogy a kardió közben megfájdul a fejem. Ugrásnál például kifejezetten olyan érzésem van, mintha az agyam a koponyámhoz ütődne. Ez a fájdalom a jobb szemem és fülem felett jelentkezik, és elég kellemetlen. Rosszul lenni nem szoktam, nagyon ritkán megszédülök kicsit, amikor felállok, vagy abbahagyom a kardiót, pedig eszem és iszom rendesen. Edzés után élénkebb leszek ugyan, mint előtte voltam, de az is előfordult párszor, hogy megfájdult tőle a fejem, de ez nem jellemző.

Mit kéne máshogy csinálnom? Mi lehet ennek a zavaró fejfájásnak az oka?

Segítségét előre is köszönöm,
Bernadett"

Forrás: Thinkstock

Kedves Bernadett!

Először is ajánlanám a figyelmedbe egyik korábbi szakértői cikkemet, melyben összegyűjtöttem, hogy mire érdemes figyelni sportolás közben és hogyan kell kezelni a különböző fájdalmakat.

Nehéz a pontos okot megtalálni ilyen esetekben, én arra gyanakszom, hogy nem megfelelően vagy csak nagyon rövid ideig melegítesz be és úgy kezded a kardiót. Minden torna előtt, de a kardióedzések előtt, főleg ha nagyon intenzívek és nagyobb kihagyás után kezded el, érdemes hosszabb bemelegítéseket végezni.

Hiszen ilyenkor hirtelen terhelést kap a szervezeted, a pulzusszámod az egekbe szökik, stb. Érdemes teljes testkörzéssel, helyben járással és ezután is könnyebb kardióval kezdeni, oldalra lépegetések, apró szökkenések. Ez akár lehet 10-15 perc is. Illetve érdemes a levezetésre (nyújtás) és pihenésre is nagy hangsúlyt fektetni, hiszen a fejfájásod oka a kevés alvás és nem pihenés lehet, ami fokozottabb igénybevételnél jelentkezik, azaz a kardiónál. Figyelj oda ezekre és elkerülhető a rosszullét, folyamatosan szoktasd magad a mozgáshoz.

Rita


Hogy minél kielégítőbb választ adhassunk, összegyűjtöttük szakértőnk legolvasottabb cikkeit a témában:

Így mozgasd meg magad az irodában!
Irodai munkavégzéskor a rengeteg ülés miatt főként a nyak, a gerinc és a végtagok vannak a legjobban igénybe véve. A nyakunkat és vállunkat érdemes óránként megmozgatni: fej- és vállkörzések, valamint fejdöntögetés mindkét oldalra.

Önmagában nem sokat ér a csodafitnesz!
Manapság már nagyon sokféle edzésmódszert kipróbálhatunk és egyre népszerűbbek a rohanó életmódunkhoz alkalmazkodó, kevés időráfordítással gyors eredményt hozó edzések. A két legismertebb és legnépszerűbb ezek közül az EMS technológiára épülő alakformálás, valamint a vibrációs tréning.

Formálja a popsit az elliptikus tréner?
Hölgyek körében kardióedzéseknél az egyik legtöbbet használt gép az elliptikus tréner, főként zsírégetés szempontjából. Nagyobb túlsúllyal szenvedőknek vagy valamilyen ízületi problémával rendelkezőknek sokkal jobb ilyen géppel mozogni, mint például futópaddal. Viszont sajnos el kell oszlatnom azt a tévhitet, hogy ezzel a géppel komolyabb alakformálást, zsírégetést lehetne elérni.


Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon  is!
"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.html Zsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.html Arccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.html Lopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.html A bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.html Így védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.html Így lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html