hagyma rebarbara egészség spenót fogyókúra zöldség spárga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre magunk mögött hagytuk a telet, egyre többet süt a nap, ezért ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a tavaszi fáradtság. A mozgás mellett az egészséges táplálkozással és friss zöldségek fogyasztásával adhatunk energiát a szervezetünknek. Összegyűjtöttük az 5 legszuperebb vitaminforrást áprilisra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Rukkola

Az ízletes levelek rengeteg A- és C-vitamint tartalmaznak, ráadásul 100 g rukkola a napi kalciumbevitelünk 16%-át is fedezi. Jellegzetes borsos, kesernyés ízének köszönhetően pedig egy finom és egészséges zöldsaláta tökéletes hozzávalója lehet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Spárga

Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldség nemcsak diétás fogásnak kiváló, de szervezetünkre is jótékony hatással van. Remek A-, C- és E-vitamin-forrás, valamint vasat és káliumot is tartalmaz, ráadásul egy igazán rostgazdag növény. A benne található glutathione nevű molekulának köszönhetően pedig a rák bizonyos típusai ellen is alkalmazható. Elkészítése is egyszerű. Sütőben, egy csipet sóval meghintve, kevés olívaolajon 7 perc alatt megsül, de feldarabolva tálalhatjuk salátához vagy húsok mellé köretnek is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Hagyma

A hagymának érdemes minden fajtáját fogyasztani, hiszen nagyon egészségesek és szinte minden ételhez passzolnak. A fokhagyma és a vöröshagyma például kiváló a szívbetegségek és a rák ellen, köszönhetően a bennük található bioflavonoidoknak és a kénnek. A hagyma tényleg univerzális zöldség: húsételekhez, salátákhoz és levesekhez is használható, sőt, nélkülük sosem lenne olyan finom az étel. Ha egy igazán friss tavaszi salátára vágysz, darabolj fel paradicsomot, uborkát és újhagymát, adj hozzá friss bazsalikomot, olívaolajat és balzsamecetet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Rebarbara

A rebarbara egy rostban gazdag, alacsony kalóriatartalmú zöldség, magas antioxidáns-tartalommal. Ezen felül kitűnő C-, K-vitamin-, kálium- és kalciumforrás. Legismertebb elkészítési formája talán a rebarbarás pite, amelyben töltelékként használják. Kesernyés íze miatt azonban érdemes valami édessel párosítani, hogy igazán ízletes eredményt kapjunk.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Spenót

Popeye kedvencét ezentúl mi sem hanyagolhatjuk el. A benne található vas ugyanis energiával tölt fel, de folsavakban is gazdag, ami különösen fontos a várandósság ideje alatt. Citromlével meglocsolva még több vasat juttathatunk a szervezetünkbe, de megfőzve akár tésztákkal és rántottával is párosíthatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.