Portugália utazás szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha idén romantikus tengerparti vakációt tervezel, de ezúttal kihagynád a turistáktól nyüzsgő helyeket, a portugál halászvároska a maga festői szépségével és nyugodt atmoszférájával tökéletes búvóhely lehet. A Life.hu most elkalauzol Algarve "Velencéjébe", ahol nincs más dolgod, mint átadni magad az igazi mediterrán életérzésnek.  

Fedezd fel a történelmi helyszíneket

A dél-portugáliai Algarve tartomány a napimádók kedvenc helye, mely vonzerejét kellemes mediterrán klímájának, gyönyörű homokos strandjainak, gazdag történelmi emlékeinek és egzotikus konyhájának köszönheti. A Gilao-folyó torkolatánál fekvő Tavira vitathatatlanul a régió legszebb városa, és ha szűk utcáit járod, úgy fogod érezni magad, mintha egy időgéppel visszautaznál a múltba. A település már a római korban is lakott volt, majd a 8. században mórok foglalták el, akik megépítették a várat és a két mecsetet. Mivel kikötője közel volt a marokkói partokhoz, Tavira fontos kereskedelmi központtá vált, majd 1520-ban I. Mánuel portugál király városi rangra emelte. A római kor máig fennmaradt emléke a hét boltíves római híd (Ponte Romana), melynek közelében kellemes árnyékos kertekre bukkanhatsz, és meglesheted a helyieket, ahogyan dominóznak és kártyáznak. A város egyik legnépszerűbb látnivalója a középkori erődítmény (Castelo de Tavira), és ha felkapaszkodsz keskeny lépcsőin, a bástyákról lenyűgöző panoráma tárul eléd.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

A június 24-i Szent János ünnep egy fontos esemény a helyiek életében. Ezen a napon mindenki kivonul a színpompásan feldíszített utcákra, ahol oltárokat állítanak fel, hogy a szentek segítségét kérjék a "jó szerencséhez".

"Cidade das igrejas" - A templomok városa

Tavira minden évszakban kellemes kikapcsolódást nyújt, és szűk macskaköves utcáinak, fehérre meszelt házainak, gyönyörű reneszánsz épületeinek és fákkal szegélyezett tereinek köszönhetően az egyik legfotogénebb város egész Algarvéban. A városban és környékén több mint 20 templom található, és ha érdekelnek a vallási emlékek, feltétlenül látogass el a 16. századi Igreja da Misericórdiába, melyet kék-fehér csempék, gyönyörű faragások és Krisztus életéből vett jelenetek díszítenek. Innen eljuthatsz a neoklasszicista stílusban épült Igreja da Santa Maria-templomhoz, ami a régi mecset helyén épült, és megtekintheted a hét keresztény lovag sírját, akiket a mórok öltek meg. Az óvárosban lévő Praça da República évszázadokon keresztül központi térnek számított, ahol megpihenhetsz egy finom kávé mellett, és ha felfrissültél, érdemes felkapaszkodnod a Tavira-toronyba, ahol fantasztikus 360 fokos panoráma tárul eléd.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

Tavira hangulatos éttermeiben megkóstolhatod a grillezett halételeket, ha pedig hagyományos finomságokat keresel, látogass el az "Ex Libris" gourmet-boltba, ahol ízletes kolbászokat, borokat, sajtokat és minőségi édességeket vásárolhatsz.

Lubickolj a kristálytiszta vízben

Tavira strandjai édeni szépségűek, és úgy is ismertek, mint a legérintetlenebb és legtisztább fürdőhelyek Dél-Európában. Ha gyönyörödni szeretnél az Atlanti-óceán hullámaiban, komppal, vízitaxival vagy gyalog is eljuthatsz néhány strandra (Ilha de Tavira, Cabanas, Barril, Praia da Terra Estreita), és felhőtlenül élvezheted a vízi sportok nyújtotta élményeket. A városkától egy rövid autóútra található természeti csoda a Pego do Inferno lagúna, ami nagyszerű lehetőség egy kalandos szabadtéri piknikhez vagy egy frissítő úszáshoz a nyári melegben. A környék számos izgalmas látnivalókat rejt, és a bájos halászfalvakat, valamint a régió konyhakultúráját - melyet az Atlanti-óceánból kifogott zsákmányok uralnak - egy hajókázással egybekötött gyalogtúrán is megismerheted. A gasztrokörút során kihagyhatatlan program Santa Luzia, amit a polip fővárosaként is szoktak emlegetni, Santo Estevao életében még mindig fontos szerepet játszanak a kézműves tevékenységek, és ha szívesen ellátogatnál egy nyüzsgő piacra, vedd az útirányt Olhao felé, ami a legnagyobb halászati kikötő Algarvében.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

És még:
- A Faro az egyetlen repülőtér Algarve tartományban, ahová Budapestről csak átszállással juthatsz el, és innen busszal, autóval vagy taxival érheted el Tavirát. Repülőjegyet itt foglalhatsz: http://www.tripsta.hu/, http://www.edreams.com/, http://www.skyscanner.hu/
- Az olcsó helyi autókölcsönzők közé tartozik a Mudarent és a Lorisrent, ha pedig biciklivel, robogóval vagy motorcsónakkal szeretnéd felfedezni a térséget, több helyütt is bérelhetsz.
- Szállásokról és programlehetőségekről bővebb információ: http://tavira.algarvetouristguide.com/, http://www.tavirauncovered.com/



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.