buszmegálló nemzeti dohánybolt egészségtelen életmód nevelés kamasz trafik dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miért követi el minden generáció az előző hibáit? Ezen gondolkodik a Bezzeganya blog egyik dohányzó anyukája, akit a buszmegállóban egy 14 éves forma lány szólít le udvariasan, nem venne-e neki cigit a trafikban. Strega az első felháborodása után először álszentnek érzi magát, majd lelkiismeret-furdalással küzd - hiszen ő maga is dohányzott ennyi idősen...

"Ülök a buszmegállóban, fülemben zene. Egy kedves mosoly kerül a látóterembe, kibányászom a fülest. 'Jó napot kívánok! Megtenné, hogy bemegy a trafikba, és vesz nekem egy doboz cigit?' - hallatszik a 13-15 éves átlagos kinézetű fiatal lány szájából, kezében felém nyújtott két ötszázas.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A másodperc törtrésze alatt döntök: 'Nem, nem megyek!' - hangzik tőlem dacosabban, mint indokolt lenne.

Első gondolatom az volt, segítek. Majd leesett, hogy ő még csak gyerek, én pedig mégiscsak egy felnőtt (elvileg felelősségteljes stb.) vagyok, törvényt sem kellene szegni. Ugyanakkor magamban becsültem a bátorságát, pláne az udvariasságát. Mégis felháborodtam, MIÉRT DOHÁNYZIK A GYEREK? Aztán elszégyelltem magam, hiszen én sem voltam (SAJNOS!) jobb annyi évesen. Mégsem éreztem jónak magam a visszautasítástól, hiszen álszentség részemről. Talán el kellett volna mondanom neki, miért ne tegye? De ki látott már olyan kamaszt, aki hallgat egy felnőttre?"

Ha kíváncsi vagy, milyen végeredményre jutott a fiatal lány kérése utána Strega, azt a Bezzeganya blogon elolvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.