Kulturális és kulináris élményáradat Milánóban

opera Milánó kultúra utazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Észak-Olaszország legnagyobb városa a tél szerelmeseinek kedvelt úti célja, hisz rengeteg izgalmas tevékenységet kínál azoknak, akik szeretnek a szabadban kikapcsolódni, és azok számára is, akik szívesebben múlatják az időt fedél alatt. Decemberben ráadásul nincs tömeg, az árak alacsonyabbak, a hangulat is sokkal meghittebb, így garantált a kivételes élmény!

Minden sarkon régmúlt emlékek

Lombardia fővárosa gyakran elkerüli az idevetődő turisták figyelmét, holott tele van rejtett szépségekkel, és a külföldiek itt többet megtudhatnak az olasz kultúráról, mint bárhol máshol az országban. Milánó egy intelligens, izgalmas és páratlanul elegáns város, nyitottságát, intenzív energiáját és kozmopolita hangulatát minden egyes szegletében érezheted. A szívében lévő Piazza del Duomo, azaz a Dóm tér általában az első megálló, amikor nyakadba veheted a várost. Az egész teret uraló gótikus katedrális a második legnagyobb a világon, és hihetetlen számú gyönyörűen faragott szobor, torony díszíti. Ha belépsz a Dómba, megcsodálhatod a káprázatos belső teret, a látogatás fénypontja pedig a séta a tetőn – páratlan élmény! Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Santa Maria delle Grazie-templom hatalmas építészeti értéket képvisel, és hírnevét Leonardo da Vinci monumentális remekművének, az Utolsó vacsora című freskóképnek köszönheti, ám megtekintéséhez előre le kell foglalni a jegyeket.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Milánó építészeti csodái közé tartozik az egykori Királyi palota, a Palazzo Reale, amely jelenleg számos múzeumnak ad helyet, és a 15. században épült lenyűgöző Sforza-kastély a mögötte lévő gyönyörű Sempione parkkal.

Múzeumtúra olasz módra

Milánóban rengeteg palotát, templomot, műemléket csodálhatsz meg, és ha meguntad a hideget, vagy szimplán rajongsz a művészetekért, végigjárhatod egyedülálló múzeumait is. Mind közül a legrangosabb Olaszország egyik legjelentősebb művészeti galériája, a Pinacoteca di Brera, ahol olyan neves mesterek alkotásait tekintheted meg, mint Tintoretto, Raffaello és Caravaggio. Ha kedveled a 20. századi avantgárd művészetet, látogass el a CIMAC-ba (Civico Museo d'Arte Contemporanea) és a Vinciana Galériába, a Városi Modern Művészeti Galériában pedig többek között Morandi, Picasso és Vismara műalkotásaival ismerkedhetsz meg. Bepillantást nyerhetsz a lombardiai felső-középosztály életébe, ha beiktatod a programba a városközpontban lévő Necchi Campiglio villát. A Palazzo dell'Ambrosianára is érdemes időt szánnod, mely otthont ad a híres Ambrosiana-könyvtárnak, a 19. századi Olaszország hangulatát pedig felidézheted a Poldi Pezzoli Múzeumban. A Triennale Múzeum bemutatja az olasz dizájn történetét, a földszinten lévő kávézó pedig tökéletes helyszín egy forró csokira, mielőtt visszaindulnál a szállodába. Milánó az eldugott szépségek városa, a híres Brera kerületben rábukkanhatsz a legcsodálatosabb udvarokra és belső kertekre, a mini-Velenceként emlegetett Navigli negyed pedig az ősi csatornák partjára épült, és a legjobb hely arra, hogy engedj a hagyományos helyi ételek - mint pl. a Cassoeula, az Ossobuco és a Risotto alla Milanese - csábításának.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az aperitivo egy jól bevált olasz hagyomány, különösen északon. A Happy Hour az éttermekben és a bárokban általában este hatkor kezdődik, ahol jutányos áron kóstolhatod meg a legfinomabb koktélokat, és kedvedre falatozhatsz a svédasztalról.

Shoppingolj stílusosan!

Valóságos bevásárlási mesterkurzuson vehetsz részt, ha végigsétálsz Milánó luxusutcáin, de ellentétben Európa nagyvárosainak burjánzó divatnegyedeivel, itt a legfényűzőbb butikok - Armani, Dolce & Gabbana, Gucci, Prada, Valentino stb. - az „Arany négyszög"-ben, vagyis a Via Montenapoleone, a Via Sant'Andrea, a Via Monzani és a Via della Spiga által alkotott területen találhatók. Ha vonzanak a nyüzsgő utcai piacok, a Viale Papinianón kedvezményes áron vásárolhatod meg a legrangosabb olasz tervezők darabjait, a város legrégebbi bolhapiaca pedig a Fiera di Sinigaglia, ami kikapcsolódásnak sem utolsó. A világ egyik legérdekesebb bevásárlóközpontja a Galleria Vittorio Emanuele II üvegtetős passzázs, amely a város főterét a Piazza della Scalával köti össze. Még ha nem is engedheted meg magadnak az exkluzív holmikat, az üzletekben kedvedre böngészhetsz az olcsóbb kiegészítők között, vagy feltankolhatsz olívaolajból, sajtból, balzsamecetből is. A Galleria egyik végén található a nagy tradíciójú milánói Scala, amely 1778-ban nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A 2013/2014-es szezon december 7-én kezdődik, és összesen 16, ebből 10 opera és 6 balett-produkciót tartalmaz. Ha nem sikerül jegyet szerezned a híres operaház előadásaira (nem beszélve a borsos árról), nevezz be egy múzeumtúrára, ahol megcsodálhatod a lenyűgöző ruhákat, a hangszereket, illetve láthatod a gyönyörű színpadot és a nézőteret is.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

December 7-én ünneplik a város védőszentjét, Szent Ambrust, és ekkor kezdődik a hagyományos „Oh bej, Oh bej!" (vagyis „Milyen szép! Milyen szép!": az elnevezés a gyermekek lelkes kiáltozásából ered) adventi vásár. Böngészd végig a standok káprázatos kínálatát, szívd magadba az ünnepi hangulatot, és ne hagyd ki az olasz karácsonyi kuglófot, a híres panettonét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.