Ha rendszeresen szaunázol, akkor jól tudod, hogy egy tökéletesen felépített szaunaszeánsz csodát tesz a testtel és a lélekkel egyaránt. A szaunázás illemtanát korábban már körbejártuk, most azonban azt mutatjuk be a Life.hu-n, mit kell tenned, ha extra dolgokra is vágysz izzadás közben.

Orgazmus a szaunában – igen, csak másképp

Hallottál már a szaunaorgazmusról? Nem, ez nem azt jelenti, hogy összebújsz a pároddal a szanunában. "Szaunaorgazmusnak nevezik azt a csodás érzést, amikor a szaunamester a törölközőjével felkavarja a szauna melegét, amitől szinte borsódzik a hátunk. A hirtelen hő hatására ugyanis hősokkot kap a test - ez az érzés azonban mindenkinél máskor jön el a szaunázás alatt. Van, aki hamar megérzi, másoknak kell hozzá jó néhány perc. Ez persze attól függ, kinek hol van az ingerküszöbe, és mennyire izzadékony. A szanuaorgazmus hatására endorfin szabadul fel, és nagyon jó lesz tőle a kedélyállapotunk" – meséli Verebi Zoltán, a Szaunaclub vezetője a Life.hu-nak.

Forrás: Thinkstock

Szeánsz 80-90 fokon

Nemrég én is részt vettem egy szeánszon az egyik vidéki wellness szállodában, utána pedig tényleg úgy éreztem magam, mintha kicseréltek volna. Már néhány perc után beindult nálam az izzadás, majd következett a tengeri sós radírozás. Ezután citromkarikákkal kellett bedörzsölni a testünket, végül pedig a jégdarabok következtek - persze a programok között pihentünk is néhány percet. A közel egyórás szépülés után a bőröm olyan bársonyos volt, mint még soha. "Nagyon fontos, hogy a program jól legyen felépítve" – vallja Zoltán. "Aki jól bírja, részt vehet 4x15 perces szaunázáson is, de a 3x15 percet mindenkinek ajánlom. Érdemes relaxációval kezdeni a szaunázást: a szaunamester aromaolajat kever a vízbe, amit aztán a kövekre locsol. A finom illatok ellazítanak, segítenek relaxálni. Ez után 15 perc pihenő következik, amikor fontos, hogy a test alaposan visszahűljön.

A második fázis lehet egy tengeri sós vagy cukros peeling. A tengeri só csodát tesz a bőrrel, eltávolítja az elhalt hámsejteket, összehúzza a bőr sérüléseit és fertőtlenít is. A második pihenő után következik a harmadik szaunázási fázis, amikor a szaunában egy mézes pakolást vagy egy joghurtos alapú kencét kell felvinni a bőrre. Mi azt valljuk, hogy amit az ember megehet, azt magára is kenheti, nem lesz tőle semmi baja."

Zoltán azt is elmesélte, hogy a szaunázást érdemes jeges bedörzsöléssel zárni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a szaunamester a szeánsz végén jeget oszt ki, amivel a vendégek a forró szaunában alaposan bedörzsölik a testüket. Ez ugyanis csodálatos értorna, olyan, mint a hideg-meleg váltófürdő. A hideg összehúzza a pórusokat, frissít, és felpezsdíti a testet.

Forrás: Thinkstock
Erre figyelj!

A 3x15 perc bőven elég a szaunában, arra azonban ügyelj, hogy minden negyedórás izzadás után legalább ennyi időt szánj a test visszahűtésére. Ez lehet hideg vizes zuhany vagy merülőkád. Ha télen szaunázol, a szabad levegőn is érdemes néhány percet eltöltened, és friss levegővel teleszívni a tüdődet. Ha pedig nem bírod a forróságot, akkor se keseredj el, a fokozatosság elve alapján ugyanis bárki megedzheti egy jó kis szaunázásra a szervezetét.

Tudtad?

Létezik sörös szaunaprogram is: ekkor a szaunamester sört kever a vízbe, így sült kenyér illat lesz a helyiségben. De a sört a testedre is kenheted a szaunában, akkor ugyanis felszívódik a pórusokon keresztül, és kifejti pozitív hatásait.