Lapos has szülés után? Lehetséges!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk szülés hasizom jóga edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már túl vagy a szülésen, és nem olyan a hasad, mint régen? Van megoldás! Számos tévhit él erről a témáról - mi nemcsak ezeket oszlatjuk el, hanem könnyen, otthon elvégezhető gyakorlatokkal is támogatunk a pocak elleni küzdelemben! 

Szülések után érezted már, hogy egy cseresznyemagtól is dinnyeként dudorodik a hasad? Teljesen visszanyerted a szülés előtti alakodat, de a hasad továbbra is kilóg a gatyából? A felülések sem hoztak látványos változást? A has a várandósságtól és a nagy súly cipelésétől veszti el korábbi formáját. A hasizmok találkozási pontjában, a has közepén található a Linea alba nevű ín, ami a hasizmok legfelső rétegében (rectus abdominis) egészen vékony. Ez esetenként megnyúlik és így lesz egy széles terület, ahol csak ín van, de izom nem található, így ott semmilyen aktív védelem nincs. Ebben a pontban nincs, ami tartsa a törzset, ellensúlyozza a hátizmokat, így azok kénytelenek szerepeket felvállalni. Erre azonban nincs kapacitásuk, ezért az ízület terhelődik. A várandósság, ha a linea albát nem is nyitja szét, a hasizmokat megnyújtja, igénybe veszi.

Forrás: Thinkstock

Mi a teendő?

Az első és legfontosabb dolog a hasi légzés, éjjel-nappal. A második pedig egy tréning, ahol megtanítják pontosan végrehajtani a gyakorlatokat. A hasizmokat ugyanis edzheted komplex, sérülten is biztonságosan végrehajtható gyakorlatokkal és a hasizmokat minimálisan használó, inkább csak a rectus abdominist aktiváló mozgásokkal. Ez utóbbiak nemhogy nem segítik, de ronthatják is a helyzetet. Ha azonban egy olyan gyakorlatot választasz, ami valóban hatékony, próbáld ki a pár perces, bárhol elvégezhető JógaKlikk gyakorlást és végezd rendszeresen, hogy ne legyen mit takargatni majd a bikiniszezonban.

Erre figyelj!

Ha elhanyagolod a hasizmokat, előfordulhat, hogy komoly problémák lépnek fel. Ha ezek az izmok nincsenek megerősítve, nagyobb teher kerül a derékra, így derékfájás alakulhat ki, illetve nő a gerincsérv kockázata. Azon a helyen, ahol szétnyílt, sérv alakulhat ki, és az esztétikai problémák sem elhanyagolhatók - ráadásul sokkal könnyebb lesz hasra hízni. Felléphet fáradékonyság, emésztési probláma, kellemetlen érzés a hasban, és köldök körüli fájdalom is. Ez a gond a dühkezeléssel és az akaratérvényesítéssel függ össze.

A legnagyobb tévhit a hasizomról: "Csak műtéttel gyógyítható, nem tud visszamenni magától"

Valójában vissza tud menni célirányos gyakorlatokkal, illetve valóban soha nem záródik össze teljesen, de egyujjnyi alá csökkenthető és onnantól képes ellátni a funkcióját, tehát a fenti kockázatok nem érvényesek már. A has maga is esztétikailag változik, lapossá formálható azáltal, hogy az izmok visszanyerik a tónusukat. A műtét is lehetőség, de tudni kell, hogy ez egy nagy hasi műtét és annak minden kockázatát magában hordozza. Épp olyan komoly műtét, mint egy császármetszés és nagyon lassan regenerálódik.

Tippünk:

Ha van kedved még több és hosszabb hasizomgyakorlatot elvégezni, akkor jógázz velünk a JógaKlikken, ahol ezen a héten a következő videót otthonról is ingyen elvégezheted. A videóért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.