Ahol a növénynek jó, ott többnyire az embernek is! Azt már régóta tudjuk, hogy zöldellő barátaink tisztítják a levegőt, és hogy a növényekkel teli környezet megnyugtatja az embert. Egy új tanulmánynak hála pedig arra derült fény, hogy a növények a munkahelyi teljesítőképességre is pozitív hatással vannak.

Egy nemrég készült kutatás szerint az irodákban elhelyezett növények növelik a dolgozók teljesítőképességét, nem is akármennyire! A kutatók úgy találták, hogy a bezöldített munkahelyeken 15 százalékkal termékenyebbek a munkanapok.

Forrás: Thinkstock

A Cardiff University kutatói két nagy kereskedelmi irodát telepítettek be növényekkel, majd követtek nyomon az Egyesült Királyságban és Hollandiában. A kísérlet eredményét, miszerint a dolgozók teljesítménye három hónapon belül 15 százalékkal javult, a Journal of Experimental Psychology című neves orvosi lapban publikálták.

A tanulmány szerint: "Az adatok azt mutatják, hogy a zöld munkakörnyezet élvezetesebbé teszi a munkavállalók feladatait, elősegíti a koncentrációt, és termékenyebb munkanapokat eredményez."

A kutatás vezetője, Marlon Nieuwenhuis így nyilatkozott: "A kutatás azt bizonyítja, hogy megéri befektetni az irodai környezet komfortosabbá tételébe, hiszen a dolgozók jobb teljesítménye megtéríti a beruházást." 

Irány hát a virágbolt, zöldítésre fel!