Az ember azt sem tudja, hogy a világ végén, vagy a világ közepén landolt, amikor megérkezik az Atlanti-óceán közepén található Azori-szigetek fővárosába, Ponta Delgadába. Ez a sziget a természetkedvelők paradicsoma: minden nagyon zöld és nagyon kék a rengeteg hortenziától.

Lisszabontól 1500 km-re, azaz két és fél órányi repülőútra található a kilenc szigetből álló, vulkáni eredetű szigetcsoport, az Azori-szigetek. Több fapados légitársaság indít ide járatot Lisszabonból, repülőgépünk a 760 négyzetkilométer területű São Miguel szigeten, a fővárosban szállt le. A szigetcsoportot portugál hajósok fedezték fel 1427-ben, 1976-ban Portugália autonóm régiójává vált. A sziget nem a kulturális látnivalóra vágyók célpontja, és nem a napimádóké. Azoknak érdemes ennyire messzire elutazniuk, akik nem vágynak tömegturizmusra, hanem inkább a természeti szépségek, különlegességek szerelmesei. 

Forrás: Thinkstock
A Life.hu extra tippje
Fedezd fel Portugália csodáit! A luzitán főváros tud valamit, amit sok vetélytársa nem. Méretéhez képest szellős, bensőséges, geográfiai adottságai páratlanok, kultúrája, építészete különleges. És Lisszabon egyben Európa kapuja Észak-Afrika és Dél-Amerika felé, ami tetten érhető gasztronómiájában is! A Kontinensek ízei Lisszabonban legjobb ára 80 000 forint/fő/2 éjtől.

A fővárosban még kevésbé tűnik fel, hogy az egész sziget hihetetlenül zöld, és minden nagyon kék. A hatalmas fejű hortenziák méltán váltak a sziget egyik jelképévé; mindenhová jutott belőlük bőven. Míg otthon folyamatosan pátyolgatjuk a kerek virágú növényt - ami a gondoskodás ellenére is alig akar fejlődni -, itt nyáron úgy nő az út mentén, mint nálunk a pipacs. Az országúton, a legelhagyatottabb helyen is felbukkannak a kertészek, akik az elszáradt virágoktól szabadítják meg a sziget ikonikus növényét.

Hortenziák virágoznak mindenhol az út menténFotó: Polesz Ábel

A vulkáni eredetű szigetcsoport tagjai mind teljesen más földrajzi sajátosságokkal és növényvilággal rendelkeznek. Hatalmas pálmafák, esőerdők, krátertavak, termálvízesések, banán- és ananászültetvények; Európa egyetlen teaültetvénye teszi az Azori-szigeteket kiemelkedő turisztikai látványossággá.

Banánültetvény Vila Franca do CampóbanFotó: Polesz Ábel

Itt néhány órán belül többféle időjárást is megtapasztalhatsz: a reggeli köd után következhet trópusi eső, orkánerejű szél, majd párás, fülledt idő, tűző nap. A napsütésből jut a legkevesebb, így a sziget nem a napimádók Mekkája. Augusztusban süt a legtöbbet, de akkor sincsen hőség. 25 fok fölé nemigen kúszik a hőmérő higanyszála, és az óceán is maximum 22 fokos. Ennek a klímának köszönhetően alakult ki ez a rendkívüli, természeti paradicsom, ahol a tehenek is remekül érzik magukat. 

Fotó: Polesz Ábel

Fürödni nemcsak a viszonylag hideg óceánban lehet; a szigeten több, természetes fürdőben is megmártózhatsz. Kifejezetten különlegesek az óceán partján, Mosteirosban, a vulkanikus törmelékek között kialakított kis medencék, amelyek közül a Ponta da Ferrariaban találhatót forró termálvíz táplálja, felfűtve a hideg óceánt.

Ponta Delgada: főváros és bálnales

A legnagyobb település, a főváros fél nap alatt körbejárható; itt is és a sziget többi részén a legszebb épületek többsége portugál Mánuel stílusban épült, a hófehér fal és a sötétszürke, helyi bányákban fejtett bazalt kombinációja. A város fő látványossága a 15. században épült Sao Sebastiao-templom, de korzózhatunk a hófehér házakkal szegélyezett hangulatos kis utcácskák valamelyikén, majd az óceánparton.

Fotó: Polesz Ábel

A könnyen bejárható városka különlegessége, hogy kikötője remek kiindulópontja a bálna- és delfinfigyelő túrának. Erre lehet előre interneten helyet foglalni, de nem érdemes, ugyanis csak a reggeli órákban derül ki, hogy felbukkant-e bálna a környéken; ezt az expedíciót szervező irodák azonnal kiírják az üzenőfalukra. Választhatunk a vadabb motorcsónakos, vagy a turistahajós túra között. A motorcsónakba 12 embert préselnek be szorosan egymás mögé, így aki nem bírja a vízen pattogó gumicsónakot és azt, hogy az előtte ülő mentőmellényébe fúródik a feje, inkább válassza a kényelmesebb megoldást. A nagyobb hajó is mindig ugyanott kutatja a bálnát, mint a csónak. A bálnaleső túrát vezető tengerbiológusok állandó összeköttetésben állnak az óceánt kémlelő kollégájukkal, aki oda irányítja a hajót, ahol bálna vagy delfinraj bukkan fel. A 3 órás túra ára kb. 15 000 forint fejenként, és ha látsz bálnát, akkor tényleg megéri.

Delfinekkel mindig lehet találkozni az óceánbanFotó: Polesz Ábel

A szigetet autóval tudod a legjobban bejárni; autókölcsönzőt az interneten főleg nemzetközit találtunk, de a főváros óceánparti sétányán már számos helyi társaság irodáját láttuk. Közlekedni a szigeten nagyon egyszerű, minden ki van táblázva.

Lago di Fogo

Ha a Fogo-tóhoz, a sziget legmagasabban fekvő vízfelületéhez a reggeli órákban akarsz eljutni, akkor arra készülj, hogy sűrű ködben kell autókáznod. Ennek a tengerszint fölötti tónak a legzöldebb és legdúsabb a növényzete, a növényfajták zöme csak itt található meg. Az országútról gyalog, egy kiépített turistaösvényen át, gigantikus páfrányok és rengeteg, soha nem látott növény, moha, haraszt, és különleges bokor között vezet le az út a vízpartra, ahová fél óra alatt lehet lejutni. Dél felé kissé felszáll a köd, ilyenkor ellátni a krátertó távolabbi részére is.

A Fogo-tó szinte állandó ködben úszikFotó: Polesz Ábel

Sete Cidades, kék és zöld krátertavak

A sziget nyugati részén különböző színű, kék és zöld árnyalatú, szubtrópusi növényekkel körülvett négy tavacska található, ez a Sete Cidades (Hét város). A vízzel telt, vulkanikus kráter az egyik leglátogatottabb természeti látványosság, igaz, a tavak közötti színeltérést nemigen lehet észlelni. A két, ökológiailag és színben is különböző ikertavat egy keskeny folyosó, egy autóút köti össze. A legenda szerint egy zöld szemű herceg és egy kék szemű hercegnő bánatos könnyei fakasztották a tavakat, ugyanis a sors kegyetlensége miatt nem lehettek egymáséi. A Vista do Rei kilátópontból lenyűgöző kilátás tárul elénk a völgyre, a végtelen óceánra, a tavak és a kráterek láncolatára.

Azori-szigetek, Sete Cidades tavakForrás: Wikipedia

Caldeira Velha – vízesés és termálfürdő

A Fogo-tótól 10 km-re egy kicsi, kiépített turistaparadicsom rejtőzik a végeláthatatlan zöldben, egy termálvízesés. A lezúduló víz mellett két medencét alakítottak ki, mindkettőben 30 fok feletti hőmérsékletű vízben ücsöröghetsz.

Caldeira Velha vízeséseFotó: Polesz Ábel

Érdemes sötét színű fürdőruhát vinni magaddal, ugyanis a termálvíz elszínezi a világosabb textilt. Olyan magas növényzet veszi körül a természetes kőből kirakott medencéket, hogy a vízből nem is látni az eget. Tömeg itt sincsen, csak néhány turista élvezi az egyedi dzsungelfürdőzést.

Caldeira Velha – vízesés és termálfürdőFotó: Polesz Ábel

Furnas,  gejzír és földben főtt egytálétel

Az iskolában azt tanították, hogy hat olyan terület van a földön, ahol számos gejzírt figyelhetünk meg, és Európában csak Izlandon találhatóak, ennek ellenére a  Furnas nevű kisvárosban mégis többet is lehet találni belőle. Már a városhoz közeledve is látni a felszálló kigőzölgéseket, majd a kissé kénes szag is megcsap, ahogy haladsz feléjük. Két helyen alakítottak ki gejzírnézőt, ahol közelről lehet meg szemlélni a ritka természeti jelenséget. Nem tör fel magasra a gejzír, csak békésen bugyog a föld felszínén vagy kisebb mélyedésekben. A nagyobbik terület forró talajában fél méter mélyre leásott lyukakba fémkuktákat helyeztek, és ezekben rotyog a helyi ínyencség, a Cocido das Furnas, amit a városban szinte mindenhol lehet fogyasztani.

Itt rotyog az egytálétel a földbe ásvaFotó: Polesz Ábel

A helyiek Tony's belvárosi éttermére esküsznek, ahol helyet is alig kapni, annyian falatoznak a specialitásból. Ez egy vegyestál, amiben többféle hús és zöldség kerül egymás mellé. A marhalábszárat, disznócsülköt, csirkecombot, kolbászt és véres hurkát, káposztát, yamgyökeret, karalábét, répát hét órán keresztül párolják a földbe ásva. Az együtt főtt finomságok íze összeadódik, végül egy gasztronómiai unikumot kapunk. Kihagyhatatlan, de minden héten azért nem ennénk. Az étteremben hatalmas adagot adnak, bőven elég volt egy tál étel két főnek. Itt meg is nézheted, hogyan is készül ez az ínyencség!

A kisváros kisebb gejzírjét is hasznosítják a gasztronómiában, kukoricát főz benne a helyi zöldséges.

Fotó: Polesz Ábel

A másik helyi különlegesség a botanikus kert. A Terra Nostra Park valójában egy hatalmas arborétum, amit egy sárgás színű, 38 fokos termáltó ural. A tóban lehet és muszáj is megfürödni, kiépített öltözők veszik körbe. A parkot a 18. században az Egyesült Államok egykori konzulja hozta létre, itt építette fel nyári rezidenciáját. A kertben évszázados famatuzsálemek és a legnagyobbra növő pikkelyes mocsárciprusok magasodnak, egyéb, soha nem látott növény társaságában.

Fotó: Polesz Ábel

Chá Gorreana teaültetvényei 

Végeláthatatlan hortenziasövények és tehenek után még mindig akad különlegesség, ez a teaültetvény. A domboldalon, az óceán fölé emelkedő, teraszos teaföldek látványa olyan hatást keltett, mintha valahol a Távol-Keleten járnánk. Európában egyedül az Azori-szigeteken termesztenek teát. Nyugodtan be lehet sétálni a derékig érő cserjék közé, majd utána átmenni az épületbe, ahol a teát feldolgozzák. A családi tulajdonú üzem 1883 óta működik, és a mai napig azokat a gépeket és termelési módszert használják, mint az alapításkor. Az itt termesztett teák kóstoltatásával kedveskednek a látogatóknak, és lehet is vásárolni belőlük. 

Chá Gorreana teaültetvényeiForrás: Polesz Ábel

A legszebb templom

A természeti szépségek sokasága mellett egy építészeti remeket is találtunk Vila Franca do Campo nevű helyiségben. A 18. századi, Mi Asszonyunk Békekápolnájához monumentális lépcső vezet fel. Ez a szent hely az egyik leghíresebb műemlék a régióban. Teraszáról természetesen az óceánt és a szemben lévő kis szigetet látjuk.

Vila Franca do Campo, Mi Asszonyunk BékekápolnájaFotó: Polesz Ábel

Nordeste világítótorony

Ha azt hitted, hogy a szigetre érve már a világ végén vagy, akkor itt most valóban úgy érzed, hogy innen nincs tovább. A Farol do Arnel világítótoronyhoz egy keskeny és nagyon meredek, kacskaringós úton, gyalog lehet lejutni a fenti kilátópontról, ahol helyi szokásnak megfelelően publikus sütögetőhelyek vannak kialakítva. A félórás túra kissé megerőltető, de a látvány, ami útközben, majd leérve fogad, felejthetetlen. Nagyon apró, színes nyaralóházak bújnak meg sziklafalak között az éles kanyarokban, ahonnan a helyiek békésen élvezik a végtelen óceán panorámáját. Ezt a csodát ők sem tudják megunni. Ez itt tényleg a világ vége, ahol csak a végtelen óceán terül el!

Nordeste Farol do Arnel világítótoronyFotó: Polesz Ábel