„Én nem ruhákat tervezek, hanem álmokat” - mondta egyszer a zseniális tervező, Ralph Lauren. A divatipar egyik ikonikus alakjáért nemcsak a világsztárok, de földi halandók milliói is rajonganak, hiszen évtizedekkel ezelőtt egy olyan márkát teremtett, ami mindenkihez szól. Érdemes többet is megtudni a ma 75 éves divattervezőről!

Közel 50 éve a szakmában van, több mint 500 üzlete van a világ 80 országában. 23 ezer ember dolgozik neki, minden évben milliárdokat keres - tavaly a Forbes magazin a világ 195. leggazdagabb embereként említette, és 75 évesen is hihetetlenül aktív. 

Forrás: AFP/Jon Levy

Szülei Belorussziából emigráltak, és bár édesapja állítólag szobafestő volt, a tervező ezt másként mondja: „Tény, hogy szobákat festett, mert valamiből meg kellett élnünk, hiszen sokan voltunk testvérek. Nem kapott más munkát, de apám valójában egy művész volt” - nyilatkozta egyszer Lauren, aki már egészen fiatalon nagyon fogékony volt az öltözködés iránt. Saját bevallása szerint legnagyobb fiatalkori álma egy kék, velúrbőr cipő volt. 

A főiskola után, 1964-ben nyakkendőárusnak állt, amihez ugyan nem volt képzettsége, de már akkor is kitűnt a tömegből kiváló stílusérzékével. Szinte seperc alatt, 1971-re már ő volt Amerika legjobb férfi divattervezője, így eldöntötte, ideje a nőkre is gondolni, de nem a szokásos formában. Eljött az ikonikus, galléros pólók időszaka, ezzel pedig egy új kor kezdődött, hiszen ezek a darabok a mai napig nagyon népszerűek, és több filmkészítőt is megihlettek. Diane Keaton öltözködését például ez a stílus határozta meg az Annie Hall című filmben, csak úgy, mint Robert Redford külsejét az 1974-es A nagy Gatsbyben. A tervező 1971-ben nyitotta meg első üzletét, a filmek pedig hozzájárultak ahhoz, hogy az általa megálmodott stílus klasszikussá váljon a 70-es években. 

Forrás: Northfoto

 Laurennek hihetetlen képzelőereje volt: 1983-ban a szafarikollekcióját anélkül álmodta meg, hogy valaha is járt volna Afrikában. Anglia csalódást okozott neki, így nyilatkozott első angol útjáról: „Amikor az 1970-es években először jártam ott, be kell valljam, csalódott voltam. A klasszikus angol holmik helyett mindenhol olasz öltönyöket láttam, hiszen az angolok azt hitték, az ő stílusuk már elavult, és az olaszt istenítették. Én pedig azon kezdtem igyekezni, hogy megértessem velük, ez nem így van” - mondta korábban a tervező, aki egyébként már egészen másként áll Angliához. Igazi Downton Abbey-rajongó lett, egyik legkedvesebb elfoglaltsága, ha nézheti kedvenc sorozatát. Hogy miért? Odavan a figurákért, a helyszínekért, no és persze a kosztümökért.

 

Kedvenc darabjaink a tervező jövő tavaszi kollekciójábólForrás: www.vogue.com

 Laurennek sem jött minden könnyen, a 80-as évek végén például komoly küzdelmet folytatott a rák ellen: agydaganatot diagnosztizáltak nála, a műtétre 1987 tavaszán került sor. Érdekesség, hogy nem sokkal a műtét után találkozott Diana hercegnővel, akivel később nagyon jó barátságban lettek, és együtt indítottak el egy alapítványt is. Sajnos ez nem tarthatott sokáig Diana korai halála miatt.

A hercegnő is imádta a tervező kreációitForrás: Northfoto

Lauren szerint a sikerben az egyik legjobb dolog az, hogy megannyi gyönyörű helyen otthon érezheti magát: rajong a jamaicai napsütésért, imádja a coloradói birtokán cowboynak érezni magát, montauki tengerparti házának rusztikus stílusa pedig mindig lenyűgözi. Szerencsére van, aki továbbviszi a céget, míg ő feleségével utazgat, akivel több, mint 50 éve együtt van. Egyik fia, Andrew filmproducer, lánya, Dylan egy nagyon sikeres édességláncot vezet, a 42 éves David pedig apja birodalmát viszi tovább. 

A világsztárok is rajonganak érte 

/1510/Boldo20151013154432