Mondd meg, mit kívánsz, megmondom, mit egyél!

Forrás: Thinkstock -
fogyás egészséges életmód életmód ízek fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismered az érzést, amikor hirtelen rád tör a sóvárgás valamilyen íz után, és azonnal szerezned kell valami édeset, sósat, netán savanyút? Ilyenkor többnyire egy meglehetősen egészségtelen ételre esik a választás, amit magunkba tömünk, majd amikor már az ízlelőbimbóink is megnyugodtak, jön az elkerülhetetlen lelkiismeret-furdalás. De küzdhetsz ellene!

Szakértők szerint ezek a sóvárgási rohamok fontos dolgot árulnak el az emberről,

és ha meghallod azt, amit ezzel valójában üzenni akar a szervezet, akkor arra is képes leszel, hogy ne a csokihoz vagy a chipshez nyúlj ilyenkor, hanem valami egészségesebb dolgot válassz.

Forrás: Thinkstock

Édességet ennél?

Előfordulhat, hogy túl alacsony a vércukorszinted! Ha finomított cukrot és szénhidrátot veszel magadhoz, a vércukorszinted nagyon gyorsan megemelkedik, ennek következtében nagy mennyiségű inzulin szabadul fel a szervezetben, így a vércukorszint újra le fog esni, ám a túl sok inzulin miatt nagyon alacsony szintre esik vissza, ami ismét ahhoz vezet, hogy édességet kívánsz.

Mi a megoldás?

Ebből a 22-es csapdájából úgy szabadulhatsz meg, ha gondoskodsz arról, hogy króm kerüljön a szervezetbe, a króm ugyanis fontos szerepet játszik az inzulinszabályozásban. A húsok, rákok, halak, tojások, teljes kiőrlésű gabonák, a rizs, diófélék valamint néhány gyümölcs és zöldség - mint például az áfonya, a paradicsom és a lilahagyma - is jó krómforrásnak számít.

Az édességen belül aki csokira vágyik, annak valójában magnéziumra van szüksége.

Becslések szerint a lakosság 80 százaléka szenved magnéziumhiánytól, pedig a magnéziumnak gyulladáscsökkentő hatása is van, és az idegrendszert is jótékonyan befolyásolja. A sötétzöld leveles zöldségek, a magvak, a hal, a bab, a teljes kiőrlésű gabona, az avokádó, a joghurt, a banán és az étcsokoládé is tartalmaz magnéziumot, így ezekből fogyassz bátran.

A sósat kívánod?

Aki inkább sós íz után szokott sóvárogni, annál valószínűleg a vér nátriumszintjével van a gond.

Ezt a legtöbbször kiszáradás okozza, például edzés, betegség vagy alkoholfogyasztás következtében.

Mi a megoldás?

Ilyenkor jobb, ha nem chipset vagy sós mogyorót nassolsz, hanem inkább pattogatott kukoricát, zellert vagy répát, amelyek mind nátriumban gazdagok.

Meleg ételre vágysz?

Amikor a sóvárgás nem nassolásra indít, hanem úgy igazán ennél valami rendes ételt, mert tényleg éhes vagy, szintén nem árt óvatosnak lenni, mert könnyen abba a csapdába eshetsz, hogy csak üres szénhidráttal töltöd meg a gyomrodat. Pedig

ilyenkor valójában arról van szó, hogy kevés a szervezetben a triptofán nevű aminosav.

Forrás: Thinkstock

Az aminosavak segítenek a szervezetnek a szerotonin hormon termelődésében, ami a boldogságérzethez nélkülözhetetlen, emellett az alvás-ébrenlét ciklusban és az emésztésben is fontos szerepet tölt be.

Mi a megoldás?

Triptofánhoz hozzájuthatsz baromfiból, tojásból, banánból vagy diófélékből. Készíthetsz például valami húsmentes finomságot, egy isteni paradicsomos csirkét vagy egy mennyei, diós-almás brokkolisalátát!

A húsnak nem tudsz ellenállni?

Ez vashiányra utaló jel lehet, pedig a vas az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen, és az oxigénszállításban is fontos szerepet játszik.

Fáradtnak legtöbben a vashiány miatt érzik magukat, ettől lehet sápadt a bőr színe is.

Általános gyengeséget, leterheltséget is tapasztalhatsz ilyenkor!

Mi a megoldás?

A hatalmas zsíros húsok, szalonnák helyett azonban érdemes inkább vörös húst enni, illetve lencsét, spenótot, tökmagot, mert ezek mind vasban gazdag élelmiszerek.

A savanyú, ecetes ízek vonzanak?

Érdemes utánajárnod, nem túl kevés-e a gyomorsavad.

Forrás: Thinkstock

A gyomorsavnak az ételek lebontásában van szerepe, emellett a fertőzések ellen is védelmet nyújt.

Mi a megoldás?

A gyomorsav helyreállítására probiotikumot javasolnak a szakemberek, de bizonyos orvosi gombakészítmények is hatásosak lehetnek, utóbbiak az IBS- és a Chron-betegségekre is megoldást jelenthetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.