A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. Ha csak a hazai statisztikákat nézzük, a számok akkor is sokkolóak és elszomorítóak. Miért félünk megszólalni? Miért nem kérünk segítséget?

Még ma is számos megválaszolatlan kérdés és tévhit él a fejekben a családon belüli és a nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatban, éppen ezért a Life.hu mint Magyarország egyik vezető női magazinja a következő hetekben a NANE Egyesületet támogatva azon lesz, hogy a témában minél több információt és segítséget megadjon olvasóinak. 

Forrás: Thinkstock

Miért pont most? 

A 16 akciónap elnevezésű rendezvénysorozatot 1991 óta világszerte november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (emberi jogok világnapja) között rendezik meg, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, és nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében. Természetesen az év mind a 365 napján kell beszélni a problémáról, és tenni ellene, ebben az időszakban azonban a kollektív összefogás eredményeképpen reményeink szerint minél több érintettnek tudunk segítő kezet nyújtani. 

Miért pont mi?

Mi, nők nem dughatjuk homokba a fejünket, nem bagatellizálhatjuk el a családon belüli és a nők elleni erőszak létező, súlyos problémáját. A Life.hu kötelessége, hogy olvasóinak minden érdemi információt megadjon a változás és változtatás elérésének az érdekében. 

A családon belüli erőszak nem magánügy

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994 januárjában alakult azzal a céllal, hogy segélyvonalat indítson bántalmazott nők részére. Ez a segélyvonal az egyetlen olyan célzott telefonos szolgáltatás e témában, amelyet képzett női önkéntesek működtetnek civil szervezeti keretek között. A NANE a meghallgatásban, az ítéletmentes megértésben, valamint a családon belüli erőszak társadalmi jelenségéről szóló ismeretek terjesztésében tud segíteni.
A Segélyvonal bántalmazott nőknek és gyerekeknek ingyenes segélyvonal telefonszáma +36-80-505-101, és hétfő, kedd, csütörtök, péntek napokon 18 és 22 óra között hívható.
A Szexuális Erőszak Segélyvonal a +36-40-630-006-os kék számon hívható (helyi tarifával), hétfőnként 10–14, szerdánként 14–18, péntekenként 10–14 óráig. További információért látogasd meg a nane.hu illetve a nokjoga.hu oldalakat!
További információért látogasd meg a nane.hu illetve a nokjoga.hu oldalakat!