növényi őssejt őssejt arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Svájci alma, keserű narancs, alpesi rózsa, tengeri kömény, havasi gyopár és nyári orgona – csak néhány növény azok közül, amelyek sejtjeit sikerrel hasznosítják a kozmetológiában. A legújabb trend a szépségápolásban a növényi őssejtes kozmetikumok, amelyek lassítják a bőr öregedését. 

Az elmúlt évtizedekben derült fény arra, hogy az őssejtek igazi áttörést jelentenek a gyógyításban. Az őssejtterápia a kutatások szerint hatásos például az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében, de szívbillentyűt és porckorongot is létre lehet hozni a szövetkultúrák őssejtes kezelésével. A sikerek hatására az esztétikai gyógyászat és kozmetikai ipar is felfigyelt az őssejtekre.

Forrás: Thinkstock

Mivel őssejtek nem keletkeznek felnőttkorban, fontos, hogy minél gondosabban őrizzük a meglévők működőképességét

A szakorvos kiemelte, hogy a bőrápolás terén igazi áttörést jelentett a növényekből nyerhető őssejtek alkalmazása, mivel ezek minden sejttípus létrehozására képesek, így kiválóak az őssejt önmegújuló képességének fenntartására.

Mik azok az őssejtek? Hogyan használják őket a gyógyításban? Egy korábbi cikkünkben erre kerestük a választ.

A kozmetológiában először egy svájci almafajta őssejtjeit használták eredményesen. „A növénynél azt figyelték meg, hogy héja hónapokon keresztül friss maradt, nem ráncosodott be, és kiderült, hogy a titok a szövetekben található különleges őssejtekben rejlik.

Forrás: Thinkstock

A kutatások igazolták, hogy az alma őssejtjei az emberi bőr őssejtjeinek működőképességére és vitalitására is pozitívan hatnak: segítik a bőr megújítását, késleltetik az öregedését, és támogatják a regeneráló és védekező folyamatokat

Az almáról tett felfedezést újabb növények vizsgálata követte – a bőrápolásban ma már például a keserű narancs, a havasi gyopár, az alpesi rózsa, a tengeri kömény és a nyári orgona őssejtjeit is széles körben alkalmazzák a különböző típusú kozmetikumokban, például arclemosókban, szemkörnyékápolókban és ránctalanító szérumokban.

„A keserű narancs sejtjei elősegítik a ráncok kisimulását és a bőr rugalmasságának, feszességének visszaállítását, hatásukra a bőr felhámja tömörebbé és strukturáltabbá válik. Az extrém hideg és száraz környezetben őshonos alpesi rózsából kivont hatóanyag képes megvédeni a környezeti stressztől a bőr őssejtjeit. A tengeri kömény magas nyomelemtartalma antioxidáns és sejtregeneráló hatással segíti a bőrt" – árulta el dr. Kriston Renáta.

A havasi gyopár rendkívüli ellenálló képessége az őssejtjeiben rejlő gyulladásgátló és védekező mechanizmusnak köszönhető, a nyári orgona különlegessége pedig a megújulás: télen tövig kifagy, tavasszal mégis képes feléledni és teljes szépségében pompázni, akárcsak a növényi őssejtekkel támogatott bőr.

Gyorsan is készülhet tökéletes alapsmink - S.O.S. trükkök rohanós hétköznapokrahttp://www.life.hu/trend/20151215-gyorsan-keszul-a-tokeletes-alapsmink-sos-trukkok-rohanos-napokra.htmlVan az úgy, hogy az ember lánya késésben van, de mégis ki kell néznie valahogy. Hogyan lehet szép arcot varázsolni 3 perc alatt? Íme néhány szuper trükk a túlélésre Larion Oscar sminkmestertől. TrendThinkstockPocakosan is gyönyörűek - Ők 2015 legstílusosabb sztármamáihttp://www.life.hu/trend/20151209-hiressegek-akik-2015-ben-varnak-es-vartak-kisbabat.htmlTavaly vitathatatlanul Blake Lively volt a sztárvilág legcsinosabb kismamája, idén pedig jó pár kihívója akadt Ryan Reynolds feleségének. Vannak, akik már túl vannak a szülésen, vannak, akiknél ez csak jövőre esedékes, mi pedig megmutatjuk, idén kik tudták legcsinosabban megélni a babavárás különleges pillanatait. TrendOrigoVisszafogott, mégis szexi – Így sminkelj egy céges buliba!http://www.life.hu/trend/20151207-smink-a-ceges-buliban-larion-oscar-tippjei.htmlAz év vége a karácsonyi készülődés mellett a céges bulikról is szól, ahol nem árt csinosnak, mégis kicsit visszafogottnak lenni. Larion Oscar sminkmester el is árulta nekünk, hogyan érdemes sminkelni ezekre az eseményekre! TrendThinkstock5 kérdés a szépségről: Felméry Lilihttp://www.life.hu/trend/20151201-5-kerdes-a-szepsegrol-felmery-lili.htmlMég csak 22 éves, de sikert sikerre halmoz a Magyar Állami Operaház táncosnője. Nyert már nemzetközi balettversenyt, tanult külföldön, szépségével pedig mindenkit elkápráztat. A Life.hu sorozatában ezúttal Felméry Lilit faggattuk szépségtitkairól. Trend--Már most belezúgtunk 2016 trendszíneibe - így viseld a rózsakvarcot és a derűs kéket!http://www.life.hu/trend/20151203-2016-pantone-szerint-az-ev-trendszinei-a-derus-kek-es-a-rozsakvarc-igy-viseld.htmlMint minden évben, idén is december legelején jelentette be a Pantone intézet a jövő év trendszínét, ám rendhagyó módon ezúttal egy helyett kettőre esett a választás: a nyertes a rózsakvarc és a derűs kék lett. Már most alig várjuk, hogy ilyen holmikba bújhassunk jövő tavasszal, ám ha divatozni szeretnél, a téli szettjeidet is feldobhatod 2016 legmenőbb árnyalataival! Trend--Csipkecsodák és kényelmes darabok - fehérnemű-mánia az ünnepekrehttp://www.life.hu/trend/20151127-fehernemukorkep-decemberre-melltartok-bugyik-body-k.htmlNincs is jobb annál, amikor egy nő rátalál arra a fehérneműre, ami nemcsak kényelmes, de szexi is. A csipkecsodák szerencsére ma már puha anyagokból készülnek, a bodyk pedig abszolút fénykorukat élik. Mutatjuk is, milyen darabok közül érdemes válogatni az elegáns ruhák alá! Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.