Az organikus élelmiszerek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, az azokban található tápanyagok ugyanis az agyra, a szívre és az immunrendszerre is jótékonyan hatnak.

Az organikus élelmiszereket vizsgáló kutatók ezúttal számos korábbi tanulmány adatait nézték át, ebből 196 a tejjel, 67 a hússal foglalkozott, és ezek alapján egyértelműen világossá vált, hogy az organikus és a hagyományos élelmiszerek között alapvető különbségek vannak.

Az organikus élelmiszerek egészségesebbek...Forrás: Thinkstock

Az organikus tej és hús például 50 százalékkal több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a hagyományos, az organikus hús pedig emellett két olyan szaturált zsírból is kevesebbet tartalmaz a hagyományosnál, amelyek megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az organikus tejben 40 százalékkal több a CLA (konjugált linolsav), amely a fogyásban és a rák elleni harcban is segít, ráadásul vasban, E-vitaminban és bizonyos karotinoidokban is gazdagabb.

A kutatásban részt vevő Chris Seal professzor szerint érdemes átállni az organikus táplálkozásra, a fenti élelmiszerek mellett ugyanis az organikus gyümölcsök és zöldségek is jóval egészségesebbek, például több bennük az antioxidáns, mint a hagyományos, friss termékekben.

Sokan azért választják az organikus élelmiszereket, mert azokban kevesebb a növényvédő szer, az antibiotikum vagy az egyéb adalékanyag, illetve, mert véleményük szerint az ezeken élő állatoknak jobb a sora, illetve a talajnak is jót tesznek az így termesztett növények. A mostani vizsgálat emellett azt is alátámasztja, hogy tápanyagban is jóval gazdagabbak ezek az áruk, így hosszú távon az egészségünket is pozitívan befolyásolják.

...és több bennük az antioxidáns isForrás: Thinkstock

Nincs egyetértés

Egyes táplálkozási szakértők még mindig nincsenek meggyőződve arról, hogy az organikus élelmiszerek egészségesebbek. Szerintük az eredmények nem elégségesek ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni: érdemes az organikus termékeket választani. Egyes kutatók szerint fel kellene állítani két csoportot, amelyek tagjai hónapokon át ugyanazt ennék és innák, az egyetlen különbség csupán az lenne, hogy az egyik csoport organikus termékeket kapna, a másik pedig nem. De szerintük még így is csak arra lenne lehetőség, hogy egyes betegségre utaló jeleket összevessenek az alanyokban, például a koleszterinszintjüket vagy a súlyukat.