A kihívások pszichológiája – Avagy ezért lépj ki a komfortzónádból!

Forrás: Thinkstock -
személyiség kihíváséve2016 kihívás siker mélypont önbecsülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kihívás, siker, önbecsülés – három egymásra épülő fogalom, amelyek valójában egy elképesztően hosszú utat jelképeznek. Sokaknak ezt sajnos nem is sikerül végigjárni, pedig nem kisebb dolgok forognak kockán, mint a boldogság és a kiteljesedés.

2016 a kihívás éve a Life.hu-n. Már az első próba végén járunk, amit remélhetőleg te is sikerrel vittél végig, elindulva ezzel az életmódváltás felé. Miért érdemes továbbra is velünk tartani? Mert minden kihívás a személyiségfejlesztés lehetőségeit rejti.

Forrás: Thinkstock

Az igazi élet a komfortzónán túl kezdődik

A legtöbb ember hajlamos az elkényelmesedésre. Az állóvíz azonban nem vezet sikerekhez.

Sikerhez az vezet, ha próbára teszed magad.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, egyébként is sok mindent jobb kicsiben kezdeni. Találj ki egy hónapig tartó kihívásokat, vagy kövesd az általunk kigondoltakat. A mi próbáink mind az egészséges életmódot célozták meg, de akár más jellegűeket is bevezethetsz. A februári kihívás lényege nálunk az, hogy lemondtunk mindenféle cukros üdítőről, teáról, kávéról, és kizárólag tiszta vizet iszunk, hiszen a megfelelő mennyiségű vízbevitel az egészséges élet egyik alapköve. Ezentúl a próba teljesítésével, vagyis azzal, hogy mindennap odafigyelsz magadra, miközben szemed előtt látod a célt, nagy lépést teszel azért, hogy a tudatosság az életed része legyen. Hogy miért jó ez?

A tudatosság azt jelenti, hogy te vagy a saját életed irányítója és alkotója, a jelenben hozott döntéseid pedig meghatározzák a jövődet.

A tudatosságnak a siker ad pozitív megerősítést. A siker mindig azt mondatja: van értelme csinálni. Ennek az élménynek a megéléséért nagyon fontos, hogy a nagy álmok mellett kisebb célokat is meghatározz. Haladj napról napra és hétről hétre, örülj minden apró cél elérésének.

A mélypontok is formálják a személyiséget

A sikereket természetesen mélypontok tarkítják. Az életmódváltás is hoz magával olyan helyzeteket és időszakokat, amikor nem sikerül eleget fogyni, nem sikerül tartani a diétát, vagy éppenséggel pluszkilók jönnek fel. Egy-egy nehezebb időszak sokakat arra ösztönöz, hogy feladják, amit kitűztek maguk elé. Ez azonban azt mutatja, hogy nem elég erős az a pozitív célképzet, amiért küzdenek. Ilyenkor meg kell próbálni még erősebben programozni az agyunkat. Hiszen éppen

a mélypontból való felemelkedés jelenti majd a legnagyobb sikert,

amire ha visszanézel, büszkeséggel és rengeteg erővel fog feltölteni. Ha a mélypontból sikerül felállni, rögtön elönt majd a „bármire képes vagyok” érzése.

Forrás: Thinkstock

Vezesd át az élet más területeire

Ha az életmódváltásra ösztönző kihívásokat sikerül teljesítened, hatalmas lépést teszel a lelki egészségedért, azaz a boldogabb életért is. Az önbecsülés, ami fokozatosan az éned részévé válik, az egész életedre kivetül.

Bármibe is kezdesz, mindig azzal a hittel vágsz majd bele, hogy azt el is éred.

De az önbecsülés azt is jelenti, hogy sikerrel tudsz átlendülni a kudarcokon. Vedd hát kezedbe az életed irányítását, és indulj el a boldogság felé; a kihívásokon keresztül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.