Tavaszi nagytakarítás másképp – Fillérekből, vegyszermentesen

olívaolaj citrom takarítás otthon olcsó filléres vegyszermentes természetes tavaszi nagytakarítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a tavasz, vele együtt pedig eljött, a súrolás, portörlés, rendrakás, azaz a tavaszi nagytakarítás ideje. Nem egy hálás meló, ám otthonod és jó közérzeted érdekében jobb, ha nem halogatod tovább. Az alábbiakban ahhoz adunk néhány tippet, hogyan takaríts idén kicsit másképp!

Sokan azért is ódzkodnak belevágni a tavaszi nagytakarításba, mert nem szeretnének ezreket elkölteni drága tisztítószerekre. Nos, megnyugtatunk, nem is kell! Mi most természetes, de annál hatékonyabb alternatívákat ajánlunk a figyelmedbe. Nézz szét kicsit a konyhádban, onnan szerezheted be a leghatásosabb szereket.

Forrás: Dreamstime

Citrom

A boltokban kapható zsíroldók hatékonyak ugyan, de nem csak a foltokkal veszik fel a harcot, a bőrödet és a tüdődet sem kímélik. Használj inkább valami természeteset! Csavard ki egy citrom levét, majd kend a gáztűzhely makacs, zsíros foltjaira, hagyd állni 10 percig, majd szivaccsal töröld le. Citrom helyett használhatsz a boltokban kapható citromsavat is. Két evőkanálnyit tegyél belőle egy spricnibe, és öntsd fel fél liter vízzel: nemcsak a tűzhelynél, hanem a pult vagy a mosogatótálca fertőtlenítésénél is bevetheted, jó illatú, lebomlik, és hatásos, emellett flakonban sokáig eláll.

Olívaolaj

A bolti bútorápolók helyett használj inkább olívaolajat! Az olaj egészséges és finom is, ráadásul a bőrnek is jót tesz. Portalanítás után egy tiszta, száraz rongyra önts egy keveset, és szépen, egyenletesen kend be vele a bútor felületét, a rongy nem olajos részével pedig fényesíts. Ha kicsit fel szeretnéd turbózni az olajat, keverhetsz hozzá néhány csepp szabadon választott illóolajat is. Ha pedig a felületeket foltok is borítják, az olajozás előtt egy teáskanál szódabikarbónát oldj fel egy tál vízben, és azzal töröld jól át.

Forrás: Dreamstime

Porszívózásra fel! De előtte szórd be sóval egyenletesen a szőnyeget, seprűvel vagy partvissal dolgozd bele, várj egy fél órát, majd porszívózd át alaposan. Az eredménytől meg fogsz lepődni: a szőnyeged tisztább lesz, és nem utolsósorban szagtalan is. Ha a szőnyegedet foltok is csúfítják, jöhet a citrom! Egy fél citrom levét keverd össze egy teáskanálnyi szódabikarbónával, és némi súrolás árán kiszedheted a makacs foltokat is.

Ecet

Ha ablakpucolás, akkor ecet! Egy spriccelős flakonba tölts egy deci 10 százalékos ecetet és a gyógyszertárból könnyen beszerezhető 70 százalékos alkoholból egy evőkanálnyit. Ehhez már csak négy deci vizet kell adnod, és máris kész a hatékony ablakpucolód. Arra azonban figyelj, hogy nem hagyhatod sokáig állni, tehát mindig annyit készíts belőle, ami biztosan elfogy. Fényesítéshez a jól bevált újságpapír vagy puha rongy ajánlott. Az ecet egyébként az eldugult lefolyóknál is hasznos. Egy evőkanálnyi szódabikarbónát szórj a lefolyóba, és önts rá két deci ecetet: ezután menj távolabb, mivel a keverék pezsegni kezd, de kiváló kisebb dugulások házi elhárítására, és a csöveket sem rongálja.

Forrás: Dreamstime

Grépfrútmagoldat

Szinte minden gyógyszertárban kapható grépfrútmagkivonat, kiváló baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír, ha tehát penészt találsz valamelyik sarokban, akkor itt a megoldás. Egy evőkanálnyit keverj el két deci vízben, majd az oldattal fújd be a problémás területet. Néhány napi hagyd hatni, majd egy nedves ronggyal törölgesd le.

Vakációzz úgy, mint Beyoncé – Így AirBnB-znek a sztárokhttp://www.life.hu/otthon/20160330-hiressegek-akik-nyaralasuk-alatt-airbnb-szallasokat-foglaltak.htmlVannak, akik a saját luxusszigetükön bújnak el az árgus szemek elől; vannak, akik saját luxusszállodát üzemeltetnek, és annak egy félreeső szobájában húzzák meg magukat, ha pihenni vágynak; és vannak olyan hírességek, akik sok más földi halandóhoz hasonlóan az AirBnB segítségével keresnek szállást a nyaralásukhoz. Otthon--Monumentális épületek békaperspektívábólhttp://www.life.hu/otthon/20160329-andy-yeung-fotos-loo-up-cimu-sorozata-monumentalis-epuletek.htmlA "Look Up" azaz "Nézz fel" című fotósorozat nem titkolt célja, hogy a 21. század emberét kiszakítsa kicsit a telefonja világából, és bemutassa, milyen csodálatos látványról marad le nap mint nap, miközben az utcán sétálva a mobilját nyomkodja. Otthon--Álomotthonok - Dizájnos ikerház családias környezetbenhttp://www.life.hu/otthon/20160329-alomottonok-sorozatban-doro-judit-munkaja-dizajnos-ikerhaz-csaladias-kornyezetben.htmlÁlomotthonok sorozatunk következő részében egy cseppnyi eleganciával megspékelt modern családi ház falai közé leshetsz be velünk. A dizájnos otthont Dóró Judit belsőépítész egy négytagú család igényeire szabva tervezte meg. Otthon--Lakótársak a pokolból - Típusok, akiket jobb elkerülnihttp://www.life.hu/otthon/20160316-idegesito-lakotars-tipusok-akik-agyadra-mennek-alberletben.htmlA legtöbb ember legalább egyszer az életében biztosan kényszerült már arra, hogy otthonát vagy albérletét megossza valakivel. Valakivel, aki nem családtag, akivel nem él párkapcsolatban, akivel az együttélés néha-néha bizony emberpróbáló feladat. Otthon--Az emberi felelőtlenség nem ismer határokat - Egy mérgező szellemvároshttp://www.life.hu/otthon/20160316-picher-varos-az-egyesult-allamok-legmergezobb-varosa.htmlAz Oklahoma államban található Pichert az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal az Egyesült Államok legmérgezőbb városaként szokta emlegetni. A város története az egész emberiség számára intő példa lehetne: ez történik, ha felelőtlenül bánunk a Földdel, és nem tiszteljük a minket körülvevő természetet. Otthon--Röpködnek a milliók – Egymás otthonába költöznek be a hírességekhttp://www.life.hu/otthon/20160316-hiressegek-akik-egymasnak-adtak-el-ingateanjaikat.htmlHollywood nagyjai olyan gyakran váltogatják ingatlanjaikat, mint más az alsónadrágját. Ezek a csereberék sokszor egymás között zajlanak: egy adott luxusingatlan néhány év alatt akár több híresség otthonául is szolgálhat. Lássuk, kik azok, akik az elmúlt években otthont cseréltek egymással. OtthonAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.