A riói olimpia számunkra elsősorban a magyar sportolókról szól. Az ő sikereikért izgulunk nap mint nap, és azért, hogy a négy év kemény munkája beérjen számukra. Persze minden versenyző ezt a kemény utat járja be az olimpiai ciklusokban, sőt vannak néhányan, akik egészen szokatlan történetükkel is kitűnnek a sportolók sorából. 

A 41 éves tornász, aki a hetedik olimpiáján szerepel 

Az üzbég Oksana Chusovitina 41 éves, és már a hetedik olimpiáján szerepel. Ráadásul éppen abban a sportban, ahol többen vannak a 20 év alatti versenyzők, mint az idősebbek. A tornász egyszer már visszavonult, amikor életet adott gyermekének, de aztán visszatért, hogy folytassa a versenyzést. Érmet egyébként 1992-ben nyert Barcelonában, akkor aranyat, majd 2008-ban Pekingben egy ezüstöt szerzett. 

Forrás: AFP

Rio legfiatalabb sportolója, aki túlélte a nepáli földrengést 

A riói olimpia legfiatalabb versenyzője, a 13 éves Gaurika Singh élete egészen máshogy is alakulhatott volna. A fiatal lány ugyanis egy ötödik emeleti katmandui lakásban vészelte át azt a 2015-ös nepáli földrengést, amiben 9000 ember vesztette életét. A 7,8-as erősségű földrengés túlélője 100 háton indult az olimpián. Gaurika a 31. helyen végzett, de még csak 13 éves, előtte az egész élet és az úszókarrier. 

Forrás: Facebook/Gaurika Singh

A kenyai sportoló, aki a Youtube-ről tanulta meg a gerelyhajítást 

Julius Yego a 2015-ös pekingi atlétikai világbajnokság sztárja volt, ahol gerelyhajításban új Afrika-csúcsot dobott: 92,72 métert. A világbajnok természetesen az olimpiai aranyra is esélyes, pedig a sportmúltja egészen rendhagyó. Kenyai városa, Rift Valley több rendkívüli hosszútávfutót is adott már a világnak, így természetesen több futóedzőjük is van. A gerelyhajítás azonban nem felkapott sport náluk, így edző híján Yego videókból sajátította el a megfelelő hajítótechnikát. Állítása szerint egy norvég gerelyhajító, Andreas Thorkildsen videóit tanulmányozta a legtöbbet.

Forrás: AFP/Simon Maina

Az iráni nő, aki az olimpián és a paralimpián is indul 

Zahra Nemati története több szempontból is egészen különleges. Egyrészt ő vitte Rióban az iráni csapat zászlóját, ezzel pedig ő az első nő az országából, aki felvezethette az olimpiai csapatot. Másrészt ő az egyetlen iráni nő, aki olimpiai aranyat nyert. Harmadrészt komoly autóbalesete után a teakwandobajnok sportágat váltott, és íjász lett belőle. Harmadrészt pedig Nemati az olimpián és a paralimpián is indulási jogot nyert íjászatban, a paralimpián ráadásul címvédőként vesz részt.  

Forrás: AFP/Jewel Samad

A futó, aki egy pap miatt maradt le az aranyról 

Vanderlei Cordeiro de Lima, aki Rióban megkapta a lehetőséget, hogy meggyújtsa az olimpiai lángot, a 2004-es athéni olimpián vált híressé, amikor a maraton 33. percében ráugrott egy ír pap, és a nézők közé lökte a sportolót. A világvégét rendhagyó módon hirdetni vágyó papot végül leszedték a maratonfutóról, aki egyébként az első helyen állt, amikor az incidens történt. A futó annyira lemaradt, hogy csak a bronzéremig tudott visszazárkózni, de később azt nyilatkozta, ez neki felér egy arannyal. 

Forrás: AFP/Jiro Mochizuki

Az athéni ügyvéd, aki véletlenül kvalifikálta magát Rióba 

Michalis Kalomiris, az athéni ügyvéd igencsak meglepődött, amikor a nevét az olimpiára kvalifikált maratonfutók között látta. Kiderült ugyanis, hogy a római maraton, amin 2015 márciusában a hobbifutó elindult az olimpiára kvalifikáló verseny volt, és az első 10 máris kvótát szerzett. Ő nyolcadikként ért a célba.  Az ügyvéd így tudta és szándéka nélkül kijutott az olimpiára, ahol egyébként el is fog indulni. Ezért három hónapig szünetelteti a praxisát. Képet itt találsz róla!