Rio 2016 futó verseny olimpia maraton sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A riói olimpia számunkra elsősorban a magyar sportolókról szól. Az ő sikereikért izgulunk nap mint nap, és azért, hogy a négy év kemény munkája beérjen számukra. Persze minden versenyző ezt a kemény utat járja be az olimpiai ciklusokban, sőt vannak néhányan, akik egészen szokatlan történetükkel is kitűnnek a sportolók sorából. 

A 41 éves tornász, aki a hetedik olimpiáján szerepel

Az üzbég Oksana Chusovitina 41 éves, és már a hetedik olimpiáján szerepel. Ráadásul éppen abban a sportban, ahol többen vannak a 20 év alatti versenyzők, mint az idősebbek. A tornász egyszer már visszavonult, amikor életet adott gyermekének, de aztán visszatért, hogy folytassa a versenyzést. Érmet egyébként 1992-ben nyert Barcelonában, akkor aranyat, majd 2008-ban Pekingben egy ezüstöt szerzett.

Forrás: AFP

Rio legfiatalabb sportolója, aki túlélte a nepáli földrengést

A riói olimpia legfiatalabb versenyzője, a 13 éves Gaurika Singh élete egészen máshogy is alakulhatott volna. A fiatal lány ugyanis egy ötödik emeleti katmandui lakásban vészelte át azt a 2015-ös nepáli földrengést, amiben 9000 ember vesztette életét. A 7,8-as erősségű földrengés túlélője 100 háton indult az olimpián. Gaurika a 31. helyen végzett, de még csak 13 éves, előtte az egész élet és az úszókarrier.

Forrás: Facebook/Gaurika Singh

A kenyai sportoló, aki a Youtube-ről tanulta meg a gerelyhajítást

Julius Yego a 2015-ös pekingi atlétikai világbajnokság sztárja volt, ahol gerelyhajításban új Afrika-csúcsot dobott: 92,72 métert. A világbajnok természetesen az olimpiai aranyra is esélyes, pedig a sportmúltja egészen rendhagyó. Kenyai városa, Rift Valley több rendkívüli hosszútávfutót is adott már a világnak, így természetesen több futóedzőjük is van. A gerelyhajítás azonban nem felkapott sport náluk, így edző híján Yego videókból sajátította el a megfelelő hajítótechnikát. Állítása szerint egy norvég gerelyhajító, Andreas Thorkildsen videóit tanulmányozta a legtöbbet.

Forrás: AFP/Simon Maina

Az iráni nő, aki az olimpián és a paralimpián is indul

Zahra Nemati története több szempontból is egészen különleges. Egyrészt ő vitte Rióban az iráni csapat zászlóját, ezzel pedig ő az első nő az országából, aki felvezethette az olimpiai csapatot. Másrészt ő az egyetlen iráni nő, aki olimpiai aranyat nyert. Harmadrészt komoly autóbalesete után a teakwandobajnok sportágat váltott, és íjász lett belőle. Harmadrészt pedig Nemati az olimpián és a paralimpián is indulási jogot nyert íjászatban, a paralimpián ráadásul címvédőként vesz részt.

Forrás: AFP/Jewel Samad

A futó, aki egy pap miatt maradt le az aranyról

Vanderlei Cordeiro de Lima, aki Rióban megkapta a lehetőséget, hogy meggyújtsa az olimpiai lángot, a 2004-es athéni olimpián vált híressé, amikor a maraton 33. percében ráugrott egy ír pap, és a nézők közé lökte a sportolót. A világvégét rendhagyó módon hirdetni vágyó papot végül leszedték a maratonfutóról, aki egyébként az első helyen állt, amikor az incidens történt. A futó annyira lemaradt, hogy csak a bronzéremig tudott visszazárkózni, de később azt nyilatkozta, ez neki felér egy arannyal.

Forrás: AFP/Jiro Mochizuki

Az athéni ügyvéd, aki véletlenül kvalifikálta magát Rióba

Michalis Kalomiris, az athéni ügyvéd igencsak meglepődött, amikor a nevét az olimpiára kvalifikált maratonfutók között látta. Kiderült ugyanis, hogy a római maraton, amin 2015 márciusában a hobbifutó elindult az olimpiára kvalifikáló verseny volt, és az első 10 máris kvótát szerzett. Ő nyolcadikként ért a célba. Az ügyvéd így tudta és szándéka nélkül kijutott az olimpiára, ahol egyébként el is fog indulni. Ezért három hónapig szünetelteti a praxisát. Képet itt találsz róla!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.