Ez lesz a legújabb diétaőrület Hollywoodban! Kiderítettük, mennyire hatásos!

Forrás: Dreamstime -
hatás diéta egészséges életmód zöldség kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különböző diétaőrületek csak jönnek-mennek manapság. Van azonban néhány, ami hosszú idők óta tartja magát, mint a paleó vagy a mediterrán étrend. Most itt van a legújabb őrület, az úgynevezett Sirtfood-diéta, amit néhány celeb már fel is kapott, és esküsznek a jótékony hatására. 

Az elve a következő

A szirtuinokban gazdag élelmiszereket tartalmazó étrend elősegíti a fogyást. Néhány kutatás szerint ez a speciális, növényi eredetű fehérje az anyagcsere felgyorsítása révén a kalóriakorlátozás hatásait utánozza, fokozva az izmok hatékonyságát, bekapcsolva a zsírégető mechanizmusokat, és csökkentve a gyulladás szintjét. De tényleg így van? Vegyünk sorra néhány további kérdést a diétával kapcsolatban.

Forrás: Dreamstime

Ténylegesen hogyan működik a diéta?

A diéta két szakaszból áll. Az első, háromnapos szakaszban a diétázók napi 1000 kalóriára korlátozzák kalóriabevitelüket. Napi étkezéseik három, szirtuintartalmú zöldségekből készült léből és egy szirtuinban gazdag élelmiszerekből készült „normál” fogásból állnak. A negyediktől a hetedik napig a diétázók napi 1500 kalóriára emelik kalóriabevitelüket. Ezeken a napokon kétszer isznak zöldséglevet, és két normál fogást fogyasztanak.

A Sirtfood-diétát Aidan Goggins és Glen Matten, az angliai Surrey Egyetem táplálkozásgyógyász szakértői mutatták be részletesen idén januárban kiadott könyvükben. Valóságos Sirtfood-őrület tört ki, miután néhány világsztár megesküdött jótékony hatásaira.

A fenntartó időszaknak tekinthető második, 14 napos szakaszban a diétázók naponta három kiegyensúlyozott, szirtuinokban gazdag élelmiszerekből készült fogást esznek, valamint egy szirtuinokban gazdag zöldségekből készült levet isznak. Ezt követően az ajánlások szerint folyamatosan a szirtuinokban gazdag élelmiszerek kiegyensúlyozott étrendjét követik, a zöldséglevekkel kiegészítve.

Forrás: Dreamstime

Melyek a szirtuin fehérjékben gazdag élelmiszerek?

A lista a következőket tartalmazza: dió, eper, kávé, kelkáposzta, zeller a zöldjével együtt, extraszűz olívaolaj, hajdina, chili, kakaó (amelyik legalább 85 százalékos tisztaságú), matcha, zöld tea, medjool datolya, vörös cikória, lila hagyma, vörösbor, rukola, szója és kurkuma.

Mit tartalmaznak a zöldséglevek?

Kelkáposztát, petrezselymet, rukolát, zellert, almát, citromot és matcha teát.

Lehet a diétától fogyni?

Igen. Legalábbis az elején. Szinte bármikor, amikor korlátozzuk a kalóriabevitelt, fogyni fogunk – a napi 1000 kalória pedig igencsak korlátozásnak tekinthető.

Forrás: Dreamstime

Egészségesek ezek az élelmiszerek?

Igen. Feltétlenül javasolhatók ezeknek a szirtuinokban gazdag élelmiszereknek a fogyasztása a kiegyensúlyozott étrendek alkotórészeként. A több azonban nem feltétlenül jobb. A túl sok olaj, kakaó és bor például, akárhogy is nézzük, túl sok kalóriát jelenthet.

Összességében elmondhatjuk, hogy a zöldséglevek fontos részét képezik a diétának, tehát ha valaki nem szereti az ízét, máris problémába ütközik. Ha pedig a listán szereplő többi élelmiszert sem szereti, jobb, ha elfelejti.

A diétáknak inkább az adagok kontrollálására kellene megtanítaniuk az embereket, és arra, hogyan készíthetik el az amúgy is kedvelt élelmiszereik egészségesebb változatait, anélkül, hogy a naponta fogyasztandó különleges élelmiszerek listájára kellene hagyatkozniuk.

Forrás: Dreamstime

Az eddigi kutatások alapján a szirtuinok inkább az emberi élettartamra vonatkoztak, mintsem a fogyásra. A kutatások ígéretesek ugyan, de további vizsgálatokra – különösen humán kísérletekre – lesz szükség ahhoz, hogy meggyőző javaslatokat lehessen megfogalmazni. Ezek az élelmiszerek nem csodaszerek, és egyszerűen az, hogy a tányérunkra tesszük ezeket, még nem garantálja a fogyást. A sikeres karcsúsodásban az életmóddal összefüggő más tényezők is szerepet játszanak.

A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya

Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor, nyáron? A sikerhez vezető út első lépése az elhatározás, amit aztán a helyesen kivitelezett megvalósításnak kell követnie. Már-már köztudott, hogy az egészséges életmódot 70%-ban az étkezés, 30%-ban a sport határozza meg. Ezért most a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz adunk tippeket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.